Preşedintele Iohannis cere amânarea măsurilor fiscale propuse de Guvern

7 nov. 2017
Vizualizari: 947

Agențiile de presă din România scriu astăzi despre starea de sănătate a Majestății Sale Regele Mihai, ultimul monarh din țările Europei de Est, care a împlinit anul acesta, pe 25 octombrie, vârsta de 96 de ani.

„Starea generală a Regelui Mihai s-a agravat și prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței, anunță Casa Regală, care precizează că Principesa Margareta se află de duminică seară la reședința privată din Elveția”, scrie azi News.ro.

News.ro mai scrie că: „Regele Mihai I s-a retras din viața publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunțat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant și leucemie cronică și a fost supus unei intervenții chirurgicale la o clinică din Lausanne”.

Măsurile fiscale anunțate de Guvern și care ar fi trebuit să fie discutate în cadrul ședinței de ieri a Executivului sunt criticate dur de președintele Iohannis.

„Klaus Iohannis a declarat, luni, că implementarea măsurilor fiscale preconizate de către Guvern începând cu 1 ianuarie este «total inoportună», președintele susținând că este nevoie de evaluări și simulări ale impactului, motiv pentru care este nevoie de «o amânare semnificativă». Președintele Iohannis a afirmat că evenimentele din ultimele zile i-au confirmat evaluarea inițială față de proiectul Guvernului de modificare a Codului Fiscal”, scrie Mediafax.

Și tot luni, președintele Iohannis a vorbit despre reforma administrativ-teritorială.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, arătând că aceasta este singura soluție pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni și pentru armonizarea economică și socială între acestea”, arată Agerpres.

Presa scrie azi despre o nouă lege, care ar putea dinamiza viața unor localități din Delta Dunării.

„Senatul a adoptat luni – cu 65 de voturi «pentru», 28 de voturi «împotrivă» și 6 abțineri – inițiativa legislativă a senatorului PSD Șerban Nicolae privind scutirea de taxe și impozite pentru cazinouri, magazine și pensiuni, care se construiesc pe insule și grinduri, inclusiv în Delta Dunării. (…) Potrivit inițiativei, în scopul dezvoltării activităților economice, creării de locuri de muncă și creșterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu și un regim juridic special, aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcțiilor edificate pe acestea și activităților economice aferente”, arată HotNews.

Alte două proiecte importante se află în dezbaterea Parlamentului. Primul vizează salvarea Institutului „Cantacuzino”.

„Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino». (…) Conform documentelor, numărul maxim de posturi a fost suplimentat pentru că, pe lângă producția de vaccin, se vrea «reluarea activității și întărirea centrului de diagnostic medical cu adresabilitate civilă și militară». Creșterea numărului de angajați se va face și pentru că se dorește «dezvoltarea capabilităților de cercetare-dezvoltare» și menținerea în condiții perfecte de securitate a «Colecției naționale de culturi microbiene și celulare». Astfel, numărul maxim de posturi finanțate din subvenții de la bugetul de stat va fi 1075. În total, cheltuielile institutului vor fi finanțate de la bugetul de stat și în următorii ani vor fi de 53 de milioane de lei în 2018, 58 de milioane de lei în 2019, 63 de milioane de lei în 2020 și 68 de milioane de lei în 2021”, notează Adevărul.

Al doilea proiect aflat în dezbaterea Parlamentului vine în întâmpinarea firmelor care desfășoară activități în mediul on-line.

„Proiectul de lege, care reglementează munca la distanță și prin care un angajat va putea munci și în altă parte decât la sediul unei firme, a fost adoptat luni de senatori, în plen, fiind aduse 93 de voturi «pentru», unul «împotrivă» și 15 abțineri. (…) Senatul este prima Cameră sesizată. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților”, relatează Adevărul Financiar.

„Salariatul va avea, însă, opțiunea de a lucra uneori la locul de muncă pus la dispoziție de angajator. În schimb, angajatorul nu va mai fi obligat nici «să asigure securitatea şi sănătatea în muncă la locurile de desfăşurare a activităţii de telemuncă». Modificările prevăd, totodată, că angajatul va putea efectua muncă suplimentară, iar interdicția ca telemunca să poată fi desfășurată pe parcursul perioadei de probă a angajatului a fost eliminată”, mai scrie Adevărul Financiar.

Depunerea raportului Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor prezidențiale din 2009 a fost amânată.

„Conducerea comisiei de anchetă a invocat, în solicitarea către Birourile permanente de prelungire a termenului de depunere a raportului cu 60 de zile, nepublicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public, parte a autorităților judecătorești, pe de altă parte, în urma sesizărilor formulate de președinții Senatului și Camerei Deputaților, precum și întârzierea primirii răspunsurilor de la diferite instituții, la solicitarea comisiei parlamentare de anchetă, de a furniza informații relevante pentru redactarea raportului final”, arată azi România Liberă.

 Seară frumoasă!

Președintele Iohannis cere amânarea măsurilor fiscale propuse de Guvern was last modified: noiembrie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: