Preşedintele Iohannis a stabilit temele referendumului

4 apr. 2019
Vizualizari: 775

Președintele Klaus Iohannis a anunțat azi că a trimis Parlamentului scrisoarea referitoare la temele referendumului din 26 mai.

Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes național care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare. Prima – interzicerea aministiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție. Cea de-a doua – interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, scrie News.ro.

„Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesați și-au mai dat o ordonanță de urgență și trăiește cu teamă fiecare zi în care este anunțată ședință de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaște”, a mai spus președintele țării notează News.ro.

Reprezentanți ai Asociației „Forumul Judecătorilor din România”, Asociației „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și ai Asociației „Inițiativa pentru Justiție” au anunțat că se vor întâlni azi la Bruxelles, cu oficiali ai Comisiei Europene și Parlamentului European, inclusiv cu vicepreședintele Frans Timmermans, într-un demers care vizează starea justiției din România.

„Cristi Danileț consideră că, prin modificările legislative adoptate în ultimii ani, judecătorii și procurorii sunt supuși unor «asalturi continue», iar instituțiile europene nu pot rămâne pasive la soarta statului de drept din România”, notează Agerpres.

Presa scrie azi despre decizia ICCJ în cazul contestației depuse de fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Instanța supremă a admis miercuri plângerea fostei șefe a DNA și a decis revocarea măsurii controlului judiciar dispus împotriva ei de procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în țară a fostului director FNI Nicolae Popa. Decizia ÎCCJ este definitivă”.

Fosta șefă DNA a a arătat că au fost revocate toate măsurile dispuse în cadrul controlului judiciar. „Acum pot să părăsesc și țara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile și mi s-a admis contestația”, a adăugat fostul procurer șef DNA Laura Codruța Kovesi, scrie Agerpres.

„Secția pentru judecători a CSM susține, într-o scrisoare deschisă, că declarațiile și acțiunile unor oficiali europeni referitoare la cazul fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, reprezintă o imixtiune în procedurile unor magistrați naționali. Secția pentru judecători a CSM constată că, «prin declarațiile și prin acțiunile lor, domnii Manfred Weber, Guy Verhofstadt și Antonio Tajiani au procedat de natură a pune presiune pe judecătorul național învestit cu soluționarea cauzei, ingerințe cu consecința subminări independenței justiției, înfăptuită prin Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe»”, mai notează azi News.ro.

O altă informație din presa de azi se referă la dosarul  „Sky News”.

„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală i-au trimis în judecată pe inculpații Aurelian-Mihai Szanto, Csaba-Attila Pantics și Levente Pantics pentru constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false. În ceea ce-i privește pe cei trei jurnaliști britanici, între care se află și Stuart Ramsay, procurorii au disjuns materialul de urmărire penală și au constituit un nou dosar penal, în care aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și comunicarea de informații false”, notează Mediafax.

Și tot Mediafax scrie că „Secția pentru procurori a CSM a hotărât dispunerea unui control al Inspecției Judiciare la Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ) privind modul de înregistrare, repartizare, precum și prioritizarea soluționării dosarelor de la data operaționalizării până pe 1 aprilie”.

Totodată, „Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca prin solicitarea repetată a dosarului nr. 986/P/2014 («Tel Drum») aflat în instrumentarea Direcției Naționale Anticorupție de către Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție, s-a adus atingere independenței și imparțialității procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorității judecătorești. De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune și s-a afectat independența procurorului de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”, se mai arată în ordinea de zi soluționată a ședinței Secției pentru procurori de joi, mai notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Președintele Iohannis a stabilit temele referendumului was last modified: aprilie 4th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: