Premierul Viorica Dăncilă în plenul PE: „Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă preţuiesc şi vă respect”

3 oct. 2018
Vizualizari: 627

Azi, premierul Viorica Dăncilă a cerut Comisiei Europene, în plenul PE, să explice de ce în rapoartele MCV nu s-a scris despre protocoale și despre încălcarea drepturilor omului în România.

„Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer același respect pentru poporul român. Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil în România: pentru MCV, pentru politicieni? Nu, vrem să facem o justiție independentă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție. […] Milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete. Există hotărâri judecătorești care arată cum s-au falsificat probe sau cum erau șantajați martorii pentru a obține mărturii mincinoase”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European, notează News.ro.

Premierul a adăugat că este legitim să ne întrebăm în ce fel MCV a apărat cetățenii români de încălcările drepturilor lor.

„«MCV și-a ratat menirea pentru care a fost creat», a clamat ea, întrebând cine a redactat rapoartele MCV, cine a furnizat datele și cine «a omis din neglijență sau rea-credință» aceste situații. «Dacă suntem cinstiți, de la aceste abuzuri grave trebuie să începem», a adăugat premierul Dăncilă”, mai notează News.ro.

Premierul Dăncilă a susținut că, prin „dosare contrafăcute”, au fost înlăturați din funcție un judecător CCR, 4 judecători ÎCCJ, un procuror general, un șef de parchet superior.

„Toți au fost achitați, dar ei au fost înlăturați. Noile legi ale justiției le redau magistraților independența. Independența e totală, nicidecum restrânsă și vă asigur că avem bună-credință și vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția”, a mai spus premierul român, scrie News.ro.

Tot în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a vorbit și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„«Permiteți-mi să fiu foarte clar. Miza este de uriașă importanță pentru viitorul UE și […] pentru viitorul României. Dacă Comisia va trebui să fie brutală în evaluarea ei, atunci va fi; dacă trebuie să folosim alte instrumente aflate la dispoziția noastră, le vom folosi. Asta nu este o amenințare, este vorba despre a menționa care este rolul nostru în calitate de gardian al tratatelor și trebuie să ne luăm acest rol foarte în serios», a subliniat Frans Timmermans în plenul PE de la Strasbourg”, arată Agerpres.

„«Vreau cu adevărat să avem succes aici și fac apel la Guvernul României, din nou, să mențină dialogul deschis și să asculte recomandările noastre, sunt ‘puse pe hârtie’ în spiritul cooperării și al menținerii României pe făgașul european potrivit», a conchis Timmermans”, mai notează Agerpres.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat azi, după dezbaterea din plenul Parlamentului European, că România nu este în situația Poloniei sau Ungariei pentru a fi în situația procedurii de sancțiuni împotriva unui stat membru al UE, prin art. 7 din Tratat.

„Principiul egalității, și nu numai în România, peste tot, presupune să te afli în aceeași ipoteză juridică. Or, noi nu suntem. România nu este în ipoteza, în situația Poloniei sau Ungariei. La noi n-a existat așa ceva. Sigur, a fost acolo o ușoară sincopă când președintele a avut nevoie de mai mult timp spre a înțelege o decizie a CCR, evident, fiind o decizie foarte semnificativă, importantă și o decizie care avea 133 de pagini. De aia a trebuit mai mult timp pentru lectură și înțelegere. Dar în rest, în România, nimeni n-a pus problema «respectăm sau nu respectăm deciziile Curții». Prim-vicepreședintele Timmermans, la întrevederea de ieri, a spus cu subiect și predicat: «Nici nu putem deschide discuția cu privire la activarea art. 7 pentru România», a afirmat ministrul Toader pentru Digi 24”, notează Agerpres.

Presa scrie azi că judecătorii CSM reacționează la criticile pe care ambasadorul SUA, Hans Klemm, le-a lansat la adresa Inspecției Judiciare, la deschiderea anului universitar.

„«Având în vedere discursul public al ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, domnul Hans Klemm, susținut la data de 1 octombrie 2018 cu ocazia deschiderii anului universitar la Facultatea de Drept a Universității București, Secția pentru judecători, în majoritate, exprimă îngrijorarea față de afirmațiile privind activitatea Inspecției Judiciare, instituție importantă în configurația autorității judecătorești, care se bucură de autonomie și independență operațională, precum și față de unele aprecieri inoportune și selective în legătură cu conduita magistraților. O astfel de abordare poate fi de natură a afecta încrederea societății în actul de justiție, cu precădere în magistrați și în organismele judiciare din țara noastră, a căror activitate se desfășoară exclusiv în temeiul legii. Secția pentru judecători reafirmă, pe această cale, atașamentul la valorile unei cooperări internaționale loiale și subliniază, astfel, cum a procedat de fiecare dată când s-a dovedit necesar, nevoia unui mesaj public echilibrat și responsabil care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție», se arată într-un comunicat transmis ieri presei”, notează Cotidianul.

În finalul Revistei, scriem despre Referendumul pentru redefinirea familiei, pentru validarea căruia ar fi necesare peste 5,6 milioane de voturi.

„Românii sunt așteptați, la sfârșitul săptămânii, la referendumul de modificare a Constituției României pentru redefinirea familiei. Pentru a fi valabil referendumul, la urne trebuie să se prezinte cel puțin 5.685,517 de persoane cu drept de vot. Referendumul pentru familie, care se va desfășura pe 6 și 7 octombrie, între orele 7.00-21.00, are la bază inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie, prima de după 1989. Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951,721, din care 18.279,534 de alegători au domiciliul sau reședința în țară, inclusiv”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Premierul Viorica Dăncilă în plenul PE: „Nu am venit să dau socoteală, am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect” was last modified: octombrie 3rd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: