Peste 2500 de magistraţi cer retragerea proiectului de modificare a legilor justiţiei

5 oct. 2017
Vizualizari: 761

Modificările propuse la legile justiției țin și astăzi prima pagină a ziarelor și agențiilor de știri.

„Un număr de 2.561 de magistrați de la instanțe și parchete din toată țara au semnat, până miercuri, un memoriu întocmit de Forumul Judecătorilor din România (FJR), prin care se solicită premierului Mihai Tudose și ministrului Tudorel Toader retragerea”, scrie azi Agerpres.

Agerpres oferă detalii în legătură cu motivele acestei cereri: „Semnatarii memoriului arată că CSM a dat pe 28 septembrie aviz negativ proiectului, ținând seama de voturile exprimate în numeroase adunări generale ale judecătorilor și procurorilor de la instanțe și parchete în care au fost respinse, «în proporție covârșitoare», între altele, toate modificările de esență ale proiectului legislativ privind reorganizarea Inspecției Judiciare, ca structură cu personalitate juridică în cadrul MJ, modificările privind numirile la vârful Justiției, cele privind regimul răspunderii magistraților, modificările sistemului de recrutare a magistraților — limita de vârstă (30 de ani) pentru admitere la INM și cerința vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani, modificările referitoare la examenele de promovare în funcții de execuție, menținerea bugetului instanțelor judecătorești la MJ, precum și înființarea în cadrul PÎCCJ a unei direcții specializate având competența exclusivă de efectuare a urmării penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora”.

Ministerul Public anunță că „își menține îngrijorarea față de o serie de prevederi din proiectul de modificare a legilor justiției, care sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar”, arată Agerpres.

„Ministerul Public își menține poziția expusă constant în legătură cu proiectul de modificare a legilor Justiției prezentat de către ministrul Justiției și care a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul exprimării îngrijorării față de o serie de prevederi de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar. Punctul de vedere precizat public de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu modificările propuse a fi aduse legilor Justiției (comunicatele de presă din 23 și 31 august 2017) este în concordanță cu poziția exprimată zilele acestea de către corpul magistraților care, într-o proporție covârșitoare, a semnat un memoriu prin care se solicită premierului și ministrului Justiției retragerea proiectului în discuție”, se arată într-un mesaj postat joi pe pagina de Facebook a Ministerului Public, citat de Agerpres.

Raportul Inspecției Judiciare privind controlul la DNA a fost finalizat.

Agerpres notează: „În raportul Inspecției Judiciare (IJ) se afirmă că Laura Codruța Kovesi a obstrucționat verificările la instituția pe care o conduce, refuzând să pună la dispoziție dosarele procurorului Mihaiela Iorga Moraru, însă concluzia este contestată atât de trei inspectori judiciari care au făcut parte din echipa de control, cât și de DNA”.

SRI intră de azi într-o nouă etapă a existenței sale.

„Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, joi, că Serviciul Român de Informații (SRI) a încheiat legăturile cu „trecutul nefast” de dinainte de 1989, anunțând că va preda Consiliului Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) documentele necesare pentru a lămuri aspecte în anumite cazuri, precum cel al revoltei din Brașov din 1987” anunță News.ro.

Consiliul Concurenței, care se manifestă în ultimii ani ca unul dintre cei mai serioși apărători ai intereselor cetățenilor, a sancționat recent  11 companii cu amenzi în valoare totală de 3,67 milioane lei pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire.

News.ro notează în acest sens: „Autoritatea de concurență a constatat că trei companii (ista Romania, Techem Energy Services și Elsaco Brunata) s-au înțeles să își împartă piața, respectiv localitățile în care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire, și au fixat tarifelor aferente acestor servicii. La înțelegerea de împărțire a pieței naționale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru încălzire a participat, pentru o perioada limitată, de aproape un an, și compania Elsaco Electronic”, arată un comunicat emis joi de autoritatea de concurență. Companiile ista Romania și Elsaco Brunata au recunoscut participarea la înțelegerea anticoncurențială și au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%”.

În Parlament, proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România merge mai departe, cu toată opoziția unor ONG-uri.

„Comisia de constituționalitate a Senatului a dat, joi, cu unanimitate de voturi, aviz favorabil pentru proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România, în pofida avertismentelor reprezentanților unor ONG-uri că parlamentarii pot fi acuzați de genocide”, arată Mediafax.

Președintele Comisiei, Ionuț Sibinescu, a precizat că „avizul favorabil respectă prevederile Constituției, articolul 34 stipulând că «statul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea igienei și sănătății publice», iar art 53 că «exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor»”, după cum notează Mediafax.

Seară frumoasă!

Peste 2500 de magistrați cer retragerea proiectului de modificare a legilor justiției was last modified: octombrie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: