Pensionarea anticipată a magistraţilor ar putea fi amânată cu un an

9 dec. 2019
Vizualizari: 616
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Adevărul despre manifestațiile din 10 august 2018 ar putea fi aflat în curând. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că Jandarmeria București a desecretizat cea mai mare parte a convorbirilor purtate de jandarmi în acea zi.

 „S-au desecretizat convorbirile, iar din 250 de ore, luni trimitem procurorilor  248 de ore. Două ore încă nu putem oficial să le înaintăm fiindcă în cele două ore mai sunt detalii care țin de organizarea altor instituții, de amplasarea unor obiective, număr de forțe, care nu pot fi încă desecretizate, dar încerc săptămâna viitoare și cele două ore să le desecretizăm”, a afirmat ministrul Marcel Vela, scrie News.ro.

Presa scrie că ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a elaborat un proiect de lege care va reglementa cumularea pensiei cu salariul, în sistemul bugetar.

„Proiectul urmează a fi transmis premierului Orban și membrilor Guvernului, pentru a decide dacă va fi promovat în mod oficial la nivel de act normativ, au declarat surse oficiale, citate de profit.ro. «Proiectul este finalizat și va fi discutat mai întâi între membrii Cabinetului, care vor face observații, iar apoi va fi luată decizia cu privirea la promovarea acestuia în mod oficial de către Executiv», au precizat sursele citate. Reamintim că un proiect de lege care prevede reglementarea cumulării pensiei cu salariul, propus de către doi deputați PNL în cursul lunii februarie anul curent, a fost adoptat tacit de Senat, fiind trimis spre dezbatere Camerei Deputaților, care este for decisiv. Propunerea legislativă are în vedere reglarea câștigurilor exagerate ale celor care, deși au ieșit la pensie, pot cumula salariul cu pensia, așa că ajung să câștige mult mai mult decât o persoană tânără, care activează pe piață muncii”, notează Adevărul.

Angajații din spitale care primesc șpagă ar putea rămâne fără locul de muncă.

„Declarația aparține ministrului Sănătății, care caută o soluție legală astfel încât în contractele de muncă să poată fi stipulat clar că primirea de «atenții» va duce la pierderea locului de muncă. «Așteptăm un punct de vedere al juriștilor», a declarat ministrul vineri.
Ministrul Sănătății a insistat că pacienții nu trebuie învinovățiți pentru fenomenul șpăgii din spitalele românești. El a mai precizat că acest fenomen nu mai este la fel de acut de când s-au mărit salariile din sistemul medical, conform b1tv.ro”
, scrie Adevărul.

Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat, vineri seară, că Guvernul propune prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraților până la 1 ianuarie 2021. Acesta este unul dintre proiectele pentru care Guvernul își va asuma răspunderea.

„Au fost prezentate și dezbătute în prima lectură două proiecte de lege pentru care Guvernul urmează să își angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiției și proiectul de lege privind abrogarea Ordonanței 51 în ceea ce privește măsurile care au incidență asupra transportului rutier intră județean”, a anunțat, vineri seară, Ionel Dancă, la finalul ședinței de Guvern, scrie News.ro.

Dancă a explicat că, la 1 ianuarie 2020, ar trebui să intre în vigoare mai multe măsuri în domeniul justiției care ar „afecta grav accesul la justiție al cetățenilor”.

„Având în vedere aceste dispoziții, care ar afecta în mod grav accesul la justiție al cetățenilor, Guvernul a dezbătut astăzi, în primă lectură și urmează să fie adoptat în ședința de Guvern următoare, proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene. Pensionarea anticipată a magistraților se amână, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021”, a anunțat Dancă, scrie News.ro

Avocata Poporului, Renate Weber,  a ridicat o excepție de neconstituționalitate la CCR în legătură cu numirile la DNA, argumentând că la Direcția Națională Anticorupție ar trebui angajați doar procurori cu specializare în fapte de corupție.

„Weber reclamă că a fost scoasă condiția «pregătirii specializate în combaterea infracțiunilor de corupție» pentru numirea procurorilor în DNA așa cum era în lege până în 2005. (…) Avocatul Poporului motivează că Ordonanța 43/2002 privind Departamentul Național Anticorupție prevedea că procurorii trebuie să aibă «o pregătire specializată în combaterea infracțiunilor de corupție». În legea de aprobare a acestei ordonanțe sintagma a fost schimbată cu «calități și rezultate profesionale deosebite în combaterea infracțiunilor de corupție»”, scrie Cotidianul

„Proprietarii unui apartament debranșat de la încălzirea centralizată ar putea fi obligați să contribuie la costurile cu energia termică pentru spațiile comune ale blocului, arată o decizie luată la nivelul justiției europene”, scrie Adevărul

„Mai precis, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât joi că Dreptul Uniunii nu se opune unei reglementări naționale care prevede că fiecare proprietar al unui apartament dintr-o clădire aflată în proprietate comună este obligat să contribuie la costurile legate de energia termică ce alimentează părțile comune. Astfel, dacă statele UE au dreptul să implementeze o astfel de măsură la nivel național. Decizia a fost dată într-un caz din Bulgaria, dar hotărârea CJUE se aplică la nivel european. Mai precis, decizia este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară. Mai precis, doi cetățeni bulgari au refuzat să își plătească facturile de energie termică care privesc consumul de energie termică aferent instalațiilor interioare și părților comune ale clădirilor în care se află apartamentele acestora. Ei contestă facturile în cauză susținând că, deși clădirea lor este racordată la o rețea de termoficare, ei nu și-au dat acordul în acest sens și nu o utilizează în apartamentele lor respective”, mai arată Adevărul

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

 

Pensionarea anticipată a magistraților ar putea fi amânată cu un an was last modified: decembrie 9th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: