Pacienții cu boli cronice, în atenţia Avocatului Poporului

2 iun. 2020
Vizualizari: 627

Închiderea unor secții din spitale și problemele pe care le-au întâmpinat pacienții cu boli cronice în ultimele luni intră, acum, în atenția Avocatului  Poporului. Instituția s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului la viață și la integritate fizică și psihică și a dreptului la ocrotirea sănătății, în cazul acestor pacienți.

„Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituție – dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și a art. 34 – dreptul la ocrotirea sănătății întrucât, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, accesul în spitale al pacienților cu boli cronice a fost restrâns”, potrivit unei solicitări postate, vineri, pe site-ul instituției și adresate ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, privind restrângerea accesului pacienților cu boli cronice în spitale desemnate suport COVID-19, prin ordine de ministru, fundamentate pe prevederile Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, respectiv ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgență”, relatează Agerpres.

Elevii care urmează să susțină examenul de Bacalaureat și care au probleme de sănătate la prima sesiune vor putea susține această testare într-o sesiune specială, a anunțat premierul Ludovic Orban.

„Am avut o discuție cu doamna ministru al Educației, Monica Anisie, și mi-am dat acordul, că e clar că pentru copiii care au temperatură, copiii care sunt în izolare la domiciliu, fiind în anchetă epidemiologică, eventual în spital, nu li se poate răpi șansa de a da Bacalaureatul. (….) În ceea ce privește examenul de Evaluare Națională, se face o sesiune specială la două săptămâni și mi se pare corect ca și pentru elevii din clasa a XII-a să poată”, a declarat premierul Ludovic Orban, la Digi 24, notează Cotidianul.

Presa mai scrie că Guvernul a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaților și angajatorilor în vederea susținerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă.

„Astfel, începând cu luna iunie, se va deconta angajatorilor, pe o perioadă de 3 luni, un procent de 41,5% din salariul brut lunar al fiecărui lucrător căruia i se reactivează contractul de muncă suspendat anterior, potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS).  Pentru decontarea de la bugetul asigurărilor pentru șomaj a cotei de 41,5% din salariu, angajatorii vor suporta contravaloarea salariilor angajaților care beneficiază de măsură și ulterior, după data de 25 a lunii următoare, depun, prin mijloace electronice, la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, o cerere însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care beneficiază de sprijin”, precizează Ministerul Muncii, notează Agerpres.

„Modelul cererii pe care angajatorii trebuie să o depună pentru solicitarea decontării salariului angajatului urmează să fie aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență. Decontarea sumelor acordate se face în cel mult 10 zile de la depunerea documentelor, prin virament în conturile deschise de angajatori la băncile comerciale, și numai după verificarea îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată aferente salariilor pentru care se suportă cota de 41,5%, notează MMPS”, mai scrie Agerpres.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dă asigurări românilor care au ieșit la pensie în străinătate că nu vor mai aștepta recalcularea pensiilor.

„Pentru cei care au ieșit la pensie în străinătate, îi asigur că vine curând ziua în care nu vor mai aștepta cu anii pentru (re)calcularea pensiilor lor”, a scris ministrul, duminică seară, pe pagina sa de Facebook, notează Adevărul.

„Două luni am dat Caselor de Pensii pentru a recupera întârzierile care se pot recupera. Voi relua discuțiile cu autoritățile din Italia, Spania și nu numai, imediat ce aceste țări trec ce perioada critică în combaterea pandemiei. Este o problemă care implică autoritățile din România dar și din străinătate”, a mai precizat ministrul Violeta Alexandru, scrie Adevărul.

Pe scena politică se profilează o nouă alianță. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că el susține încheierea unei alianțe cu partidul lui Victor Ponta și al lui Călin Popescu Tăriceanu, însă o decizie în acest sens trebuie luată de către partid.

„Am avut discuții cu domnul Tăriceanu și cu domnul Ponta. Este adevărat, mai plăcută cu domnul Tăriceanu. Sunt niște excese din partea domnului Ponta, i-am spus că nu este normal, având în vedere și trecutul comun, să fie făcute anumite afirmații, atacuri împotriva membrilor sau PSD, partid care l-a făcut premier și i-a oferit posibilitatea de a candida la prezidențiale. Să ne facem că uitam trecutul din PSD? Eu nu o să mai accept atacuri. Am încheiat, totuși, conversația într-o notă optimist”, a mai spus liderul PSD, Marcel Ciolacu,  scrie Agerpres.

„Ciolacu a subliniat că o eventuală preluare a guvernării de către PSD în alianță cu formațiunile lui Ponta și Tăriceanu trebuie să fie însoțită de un program clar de guvernare centrat pe măsurile de relansare a economiei după pandemie”, mai scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Pacienții cu boli cronice, în atenția Avocatului Poporului was last modified: iunie 2nd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: