Ordonanţa de urgenţă de prelungire a mandatelor primarilor – neconstituţională

3 iun. 2020
Vizualizari: 617

Partidele și politicienii au primit, astăzi, o veste care le dă peste cap toate calculele electorale.

„CCR a respins legea PSD care stipula că Parlamentul stabilește data alegerilor locale, nu Guvernul, cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. La pachet, CCR a respins și ordonanța de urgență a Guvernului Orban prin care mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la finalul lunii decembrie din cauza pandemiei. Curtea susține că mandatele primarilor pot fi prelungite doar prin lege, nu prin OUG. Decizia CCR a fost luată cu majoritate: 7 voturi «pentru» și 2 voturi împotrivă – judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu”, scrie Adevărul.

„CCR a judecat miercuri legea adoptată de majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia-UDMR prin care Parlamentul primește puterea de a stabili data alegerilor locale. În ultimii 30 de ani, toate alegerile – locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidențiale – au fost fixate de Executiv prin hotărâre de guvern.  De ce ține PSD să schimbe regula exact în an electoral? Social-democrații vor să împingă scrutinul cât mai aproape de luna decembrie, pentru a accentua erodarea PNL. În schimb, premierul Ludovic Orban și-ar dori ca alegerile locale să aibă loc la finalul lunii septembrie, din motive sanitare și politice. Potrivit medicilor, în octombrie-noiembrie ar putea apărea al doilea val de coronavirus, deci România ar fi forțată să intre din nou în carantină”, mai arată Adevărul.

Jocul politic continuă.

Și pentru că alegerile locale ar putea avea loc în această toamnă, când se anunță și un al doilea val de COVID-19,  USR a lansat, marți, în dezbatere publică, un proiect de extindere a votului prin corespondență la alegerile locale. Formațiunea estimează o prezență redusă la urne a alegătorilor din cauza noului coronavirus și apreciază că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie.

„Anul acesta avem în față două rânduri de alegeri, în condițiile în care primul val al epidemiei cu noul virus chinezesc nu a dispărut încă și în condițiile în care experții vorbesc despre posibilitatea de a avea în toamnă un val doi. Acest lucru i-ar putea face pe români să se teamă să vină la vot, ceea ce ar genera cea mai scăzută prezență la alegerile locale din ultimii 30 de ani. Dacă ne uităm și la faptul că vom avea aceste alegeri într-un singur tur de scrutin, vedem că am putea avea alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie”, a transmis, marți, USR, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

„Votul prin corespondență există în alte țări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite și Franța. Votul prin corespondență a fost deja testat cu succes în România, la alegerile parlamentare din 2016 și la alegerile europarlamentare din 2019. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme și la alegerile locale din acest an. (…) Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot. Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecați din localitatea de domiciliu, sunt în delegație, în concediu sau la studii. Toți aceștia au însă aceleași drepturi ca cetățeni ai respectivei comunități, iar drepturile lor trebuie respectate”, a arătat deputatul USR Lucian Viziteu, inițiatorul proiectului de lege, mai notează News.ro.

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a anunțat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, afilierea deputaților ALDE la grupul parlamentar al PSD.

„Decizia afilierii deputaților ALDE la grupul parlamentar PSD vine ca urmare a desființării grupului parlamentar ALDE din Camera Deputaților. În ultima perioadă, ALDE a avut o colaborare parlamentară activă cu grupul PSD, având mai multe proiecte legislative comune. Decizia afilierii asigură din punct de vedere al activității parlamentare o serie de mijloace de logistică parlamentară ca suport pentru desfășurarea activității deputaților ALDE. Până la momentul afilierii deputații ALDE nu aveau posibilitatea de a lua cuvântul, ceea ce era un impediment major în desfășurarea activității parlamentare.  În situația afilierii la grupul PSD deputații ALDE vor putea beneficia de acest atribut necesar pentru a putea exprima punctul de vedere al ALDE”, a transmis, miercuri, ALDE, după ce Varujan Vosganian a anunțat afilierea deputaților ALDE la Grupul PSD, scrie News.ro.

Presa mai scrie astăzi că la Consiliul Concurenței se pregătește un proiect pentru modificarea Legii concurenței neloiale.

„Este o aducere la zi a legii, bazându-ne pe experiența pe care am avut-o până acum. Am clarificat încălcările, am îmbogățit metodele de investigație, folosind instrumentele pe care le avem pe Legea Concurenței. Acestea sunt lucruri, să le spunem, uzuale. Ce este într-adevăr deosebit este că, dacă până acum, în Legea concurenței neloiale discutam numai despre modul în care se raportează o firmă față de altă firmă concurentă, acum ne ocupăm și de raporturile dintre firme care au relații comerciale unele cu altele, fie că sunt furnizori, fie că sunt clienți. Vorbim despre relația dintre firmele mari cu firmele mici, despre modul în care o firmă mare își tratează clienții sau furnizorii mici. Practic, acesta este elementul de noutate în lege, faptul că ne vom preocupa și de exploatarea poziției superioare de negociere, prevedere care există deja în alte state din Uniunea Europeană”, a explicat Președintele Chirițoiu, scrie Agerpres.

„Președintele Consiliului Concurenței a subliniat că modificarea a fost determinată de existența unor sesizări privind tratamente incorecte pe care firmele mari le aplică firmelor mai mici cu care relaționează, dar și de faptul că, venind după o perioadă de criză, genul acesta de comportamente s-ar putea acutiza sau ar putea crește numeric, deoarece sunt multe firme care ies slăbite din criza și vor fi mai vulnerabile în fața unor tratamente incorecte”, mai arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Ordonanța de urgență de prelungire a mandatelor primarilor – neconstituțională was last modified: iunie 3rd, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: