Orban vrea un guvern „mai suplu”

14 oct. 2019
Vizualizari: 692

Președintele Klaus Iohannis anunță că cel târziu marți vom avea un nou guvern. Duminică, le-a transmis liberalilor să fie pregătiți pentru guvernare, pentru că își dorește ca împreună PNL să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare.

„Avem un hop greu de trecut. Moțiunea a trecut, românii se simt ușurați, dar pe voi vă așteapă o perioadă foarte, foarte dificilă. La început, când am mers la regionale, am spus: Pregătiți-vă pentru guvernare! Acum vă spun: Fiți pregătiți pentru guvernare! Această perioadă va fi foarte dificilă, fiindcă PSD este tot acolo, PSD are de departe cei mai mulți parlamentari în Parlamentul României, PSD controlează majoritatea județelor României. PSD are încă – sper că vom trece repede de faza aceasta – cei mai mulți primari din România. (…) Veți guverna cu un Guvern de tranziție. Este clar acest lucru. L-am anunțat imediat după prima rundă de consultări”, a spus șeful statului, duminică, la Timișoara la adunarea regională a organizațiilor PNL din Regiunea Vest, scrie Agerpres.

Dar cum va arata viitorul guvern?

Cotidianul titrează azi: „Frisoane pentru bugetari: «Guvernul meu» începe cu reduceri” și aduce în atenția opiniei publice declarațiile liderului PNL, Ludovic Orban, în legătură cu modul în care ar trebui să arate viitorul executiv.

„Prima măsură și cea mai importantă măsură va fi refacerea capacităților administrative ale statului prin atragerea și promovarea în interiorul acestor instituții a oamenilor competenți, pe baza profesionalismului, meritocrației, precum și evaluarea obiectivă a activității fiecărui angajat din instituțiile publice. Un guvern mult mai suplu, 15, maximum 16 ministere, reducerea numărului de structuri birocratice, oficii, agenții, autorități de toate felurile. Lucrurile sunt fundamentale, pentru că nicio politică publică nu poți să o pui în practică dacă nu ai corpul funcționarilor care să participe la implementarea ei”, a declarat Ludovic Orban, liderul PNL, scrie Cotidianul.

Pentru mediul privat, veștile par să fie ceva mai bune.

„Vom stimula creșterea salariilor în domeniul privat printr-o dinamică a creșterii investițiilor, dar și printr-o atitudine antreprenorială față de mediul de afaceri, pentru a încuraja investiții private, fie a unor investitori autohtoni, fie investiții străine. România se poate dezvolta pe bază de investiții, de inovare, de cercetare, de creștere a competitivității, punerea întregului sistem public în slujba dezvoltării economice”, susține Ludovic Orban, mai arată Cotidianul.

Cum alegerile prezidențiale bat la ușă ar trebui amintit și faptul că PSD și-a lansat sâmbătă la Romexpo candidatul: fostul premier, Viorica Dăncilă.

„Știu că ceea ce s-a întâmplat v-a afectat și vreau să știți că vă înțeleg. Cu toate acestea, mă bucur mult să vă fiu astăzi alături și mă bucur din toată inima, dragi colegi, să văd că avem în continuare spiritul și energia de luptător în partidul nostru. (…) Acesta este momentul în care trebuie să înțelegem că e datoria și e șansa noastră să luptăm cu toate forțele în această campanie pentru victorie. Să nu vă îndoiți nicio clipă de puterea pe care o avem și de ceea ce putem să facem împreună. Avem în față trei competiții electorale, în care va fi nevoie să stăm uniți și să luptăm umăr la umăr pentru ca PSD să fie din nou învingător”, a spus Viorica Dăncilă în discursul său de la lansare, notează Agerpres.

Și, pentru că scriem despre alegeri, ar mai fi de amintit că numărul secțiilor de votare din diaspora va crește.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aprobat prin hotărâre, la propunerea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, încă 270 de secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale din acest an, se arată într-un comunicat transmis, duminică, Agerpres.

„Astfel, numărul secțiilor de votare din străinătate aprobate până în prezent de AEP a ajuns la 714, din cele 838 de secții de votare preconizate a fi înființate la alegerile pentru președintele României”, mai notează Agerpres.

Președintele CSM, Lia Savonea, a convocat, pentru marți, o nouă ședință a plenului Consiliului, care are pe ordinea de zi numirea Adinei Florea la șefia Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

„Adina Florea a promovat concursul pentru funcția de procuror șef al SIIJ în luna iunie, însă ea nu a fost numită efectiv, deoarece ședințele convocate de Lia Savonea pe această temă au fost amânate de șase ori, după ce majoritatea procurorilor din CSM au refuzat să se prezinte”, notează Agerpres.

„Lia Savonea a propus modificarea legislației, în sensul reducerii cvorumului pentru ședințe la 2/3 dintre membri, dar și sancționarea celor care lipsesc nejustificat cu pierderea funcției în cadrul Consiliului”, mai arată Agerpres.

 

Seară frumoasă!

Orban vrea un guvern „mai suplu” was last modified: octombrie 14th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: