Orban obligat să ceară partidelor parlamentare să nu voteze moţiunea PSD

24 aug. 2020
Vizualizari: 364

Moțiunea de cenzură depusă de PSD îl obligă pe premierul Ludovic Orban la o serie de întâlniri și discuții cu ceilalți lideri politici din Parlament, pentru ca PSD să nu poată obține numărul de voturi necesar validării moțiunii.

„Noi vom discuta individual cu toți parlamentarii, politic, cu PSD nu avem ce discuta, vom discuta individual cu toți parlamentarii pentru a ne prezenta care este punctul nostru de vedere. (…) Suntem în discuții, în negocieri cu formațiunile, normal, cu care am avut înțelegeri de-a lungul timpului și, de asemenea, negocieri individuale cu toți parlamentarii. (…) Suntem cu 3 luni de zile înainte de alegerile parlamentare, românii hotărăsc cine va conduce România. În această perioadă Guvernul este implicat în lupta contra epidemiei (…), de asemenea, trebuie să pregătim și pregătim începerea anului școlar, elaborăm poziția Guvernului privitoare la Acordul de parteneriat cu UE privitor la bugetul UE 2021-2027, suntem în curs de elaborare a Programului Național de Recuperare și Reziliență, program indispensabil pentru a putea accesa fondurile europene din cadrul facilității de reziliență și recuperare. De asemenea, ne confruntăm cu soluționarea problemelor în aproape toate domeniile de activitate și, lucrul cel mai important, am început implementarea Planului național de relansare economică și de investiție «Reclădim România», pentru a susține revenirea economică și reluarea creșterii economice.(…) Obiectivul nostru este să nu treacă această moțiune”, a declarat Ludovic Orban, luni, la plecarea de la sediul PNL, scrie Agerpres.

Sesizarea de către Executivul Orban a  CCR-ului cu privire la existența unui conflict între Guvern și Parlament este considerată de președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, ca o acțiune lipsită de șansă.

Senatorul PSD a adăugat că nu trebuie suspendată procedura parlamentară, iar votul pe moțiunea de cenzură va fi stabilit marțea viitoare. Întrebat dacă nu cumva ar trebui suspendată procedura de vot, senatorul Robert Cazanciuc a răspuns: „Nici vorbă. Procedura se durelează în continuare. O să stabilim un calendar în care o să avem votul. Procedura nu trebuie suspendată în niciun caz. Dar nu cred că are vreo șansă această sesizare făcută de PNL pentru că textul fundamental cere puține condiții, iar condițiile au fost îndeplinite. Niciunul dintre semnatarii moțiunii nu a semnat o altă moțiune care să fi fost respinsă. Așa că suntem într-o altă sesiunea decât cea trecută, o sesiune extraordinară de sine stătătoare. Nu e nicio problemă cu Legea fundamentală”, notează News.ro.

Și revenind la premierul Ludovic Orban, acesta a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care PSD va modifica în Parlament proiectul de rectificare bugetară, în sensul majorării pensiilor cu 40% și a creșterii salariilor profesorilor începând cu luna septembrie. Despre acest subiect scrie News.ro.

„Fostul ministru al Muncii Marius Budăi a afirmat că PSD va depune amendamente la proiectul de lege privind rectificarea bugetară, în baza căruia pensiile vor fi majorate cu 14 procente de la 1 septembrie 2020. El acuză că existau bani în bugetul de pensii, iar suma putea fi completată pentru ca punctul de pensie să fie majorat cu 40%”, mai arată News.ro.

PSD-ul, principalul partid de Opoziție, a trecut sâmbătă printr-un congres.

„Social-democrații și-au ales conducerea în cadrul unui Congres extraordinar, organizat pentru prima oară prin video-conferință, din cauza COVID-19. Marcel Ciolacu a obținut 1.310 voturi, fiind ales președinte al partidului, alegere care nu este însă o surpriză, în contextul în care a avut un singur contracandidat, Eugen Teodorovici, care nici nu a fost prezent la Palatul Parlamentului”, relatează Libertatea.

„Noua conducere a PSD a fost aleasă din cei peste 1.500 de delegați, printr-un vot desfășurat în 38 de locații din țară. Dintre toate voturile, 1.310 au fost pentru Ciolacu și echipa propusă de el.
Noua conducere a PSD: Marcel Ciolacu – președinte; Sorin Grindeanu – prim-vicepreședinte; Gabriela Firea – prim-vicepreședinte; Paul Stănescu – secretar general; Vasile Dâncu – președintele Consiliului Național; Vicepreședinți: Mihai Tudose Radu Moldovan Lia Olguța Vasilescu Claudiu Manda Vasile Gliga Titus Corlățean Laurențiu Nistor Daniel Băluță Doina Fedorovici Gabriela Zetea Dragoș Benea arIonuț Pucheanu”
, mai notează Libertatea.

În finalul Revistei scriem despre redeschiderea școlilor în Germania și modul în care evoluează acolo pandemia de COVID-19.

„Redeschiderea școlilor din Berlin a adus o înmulțire a numărului de infectări în rândul elevilor care pot sta la ore fără masca de protecție. Zeci de unități școlare din capitala Germaniei au anunțat că au identificat elevi care sunt purtători ai noului coronavirus după ce școlile s-au redeschis. Sunt cazuri semnalate în 41 dintre cele 825 școli”, relatează The Guardian, citat de România Liberă.

„Apariția cazurilor obligă elevii și cadrele didactice din școlile afectate să intre în carantină”, mai scrie România Liberă.

România trebuie să învețe din experiența Germaniei.

Seară frumoasă!

Orban obligat să ceară partidelor parlamentare să nu voteze moțiunea PSD was last modified: august 24th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: