OMS anunţă un nou val al pandemiei în lunile octombrie şi noiembrie

14 sept. 2020
Vizualizari: 452

România a depășit pragul de 100.000 de cazuri de COVID-19, iar de mâine starea de alertă urmează să fie prelungită.

„Premierul Ludovic Orban a precizat, la începutul ședinței Executivului, că va fi adoptată hotărârea de prelungire a stării de alertă începând cu 15 septembrie,  pe o perioadă de 30 de zile, precum și măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, relatează Evenimentul Zilei.

„S-a votat prin Hotărârea (Comitetului Național pentru Situații de urgență – n.r.) nr. 45 din 2020 propunerea către Guvern a măsurilor care să fie luate în timpul campaniei și în ziua votului aici. Subliniez aspecte precum permisiunea de a se desfășura nu numai mitinguri electorale, dar și demonstrații (…) în limita de 100 de persoane maxim și respectând măsurile stabilite de igienă. Iar la secțiile de vot s-a adăugat, pe lângă măsurile de port mască și distanțare, și obligativitatea alegătorilor la intrare în secția de vot și la ieșirea din secția de vot de a dezinfecta mâinile”, a precizat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, mai scrie Evenimentul Zilei.

S-a mai introdus, la solicitarea STS, o clarificare în sensul că cei care au cărți de identitate vor introduce ei personal cartea în fanta de la tableta sau de la aparatul care o citește, cei care au buletine vechi, pentru că mai există persoane cu buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfecția mâinilor lucrătorului”, a mai spus Raed Arafat, precizează Evenimentul Zilei.

Premierul Ludovic Orban a atenționat că trebuie clarificată procedura de vot pentru cei care sunt bolnavi de COVID-19 sau izolați la domiciliu.

„Trebuie foarte clar procedura de solicitare a urnei mobile pentru că urna mobilă trebuie să le asigure exercitarea dreptului de vot fie la cei care sunt izolați la domiciliu pentru că sunt infectați sau sunt carantinați pentru că sunt persoane de contact în ancheta epidemiologică și trebuie să le asigurăm exercitarea dreptului de vot. Am văzut că este foarte bună ideea ca întâi să se ducă urna mobilă la cei care necesită deplasarea urnei mobile non COVID și după aceea să se ducă la cei care sunt fie afectați sau sunt persoane de contact”, a menționat premierul Orban, scrie Evenimentul Zilei.

După alegerile din 27 septembrie, România ar putea să fie lovită din nou de pandemie. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, luni, că se așteaptă la o nouă creștere a numărului de decese provocate de COVID-19, în Europa, în lunile octombrie și noiembrie.

„Va fi mai greu. În octombrie, în noiembrie vom vedea o mortalitate mai ridicată’, a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS. El a explicat că vor fi mai multe decese deoarece vor exista mai multe cazuri – tendință deja observată, însă deocamdată cu un număr de morți aproape stabil. «Suntem într-un moment unde țările nu doresc să audă acest tip de vești proaste, iar eu înțeleg asta», a spus oficialul, care a adăugat și «un mesaj pozitiv»: «pandemia se va opri, la un moment dat»”,relatează Agerpres citând surse AFP.

„În Europa, în special în Spania și Franța, numărul de cazuri de infectare cu coronavirus este în creștere evidentă de câteva săptămâni. Vineri, statele europene membre ale OMS au raportat peste 51.000 de cazuri noi, mai mult decât în aprilie, arată datele publicate de organizație. În același timp, numărul zilnic de decese este aproximativ același ca la începutul lui iunie, în jur de 400-500, conform aceleiași surse”, mai amintește Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru rechemarea a 14 ambasadori, informează Administrația Prezidențială.

 „Șeful statului l-a rechemat pe Dan Mihalache din funcția de ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pe Adrian Cioroianu din poziția de ambasador, delegat permanent al României pe lângă UNESCO. De asemenea, Iohannis a semnat vineri decretele pentru rechemarea a 12 ambasadori, printre care și a lui Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia, a lui Gabriel-Cătălin Șopandă, ambasadorul României în Turcia, a Brândușei Ioana Predescu, ambasadoarea României în Olanda și a lui Răzvan Rotundu, ambasadorul României în Finlanda”, notează News.ro.

În finalul Revistei dăm o veste bună bucureștenilor, se deschide magistrala de metrou Drumul Taberei.

„Ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunțat, la începutul ședinței de Guvern, că magistrala Drumul Taberei va fi dată în circulație marți, 15 septembrie”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

OMS anunță un nou val al pandemiei în lunile octombrie și noiembrie was last modified: septembrie 14th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: