O zi specială

8 mart. 2017
Vizualizari: 1534

Este 8 martie, o zi specială pentru doamnele și domnișoarele din viața noastră. Este momentul să le dorim o primăvară frumoasă, cu numeroase împliniri și bucurii, să le spunem: La mulți ani!

Și pentru că vorbim despre 8 martie, Ziua internațională a femeii, ar trebui să anunțăm domnii că sunt… minoritari în România.

„Peste 10,1 milioane de femei au avut reședința obișnuită pe teritoriul României pentru cel puțin 12 luni, la 1 ianuarie 2016, din 19,7 milioane de persoane – totalul populației rezidente, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS)”, notează Mediafax.

„Populația feminină a avut o pondere mai mare decât populația masculină în 40 de județe, excepție făcând județele Vaslui și Tulcea. (…) În mediul urban, ponderea femeilor din țara noastră este mai pronunțată decât în cel rural; 5,55 milioane locuiesc la oraș, reprezentând 52,3% din totalul populației urbane. În mediul rural, ponderea populației feminine este de 49,9%. Populația feminină este mai „îmbătrânită” decât cea masculină cu 3,2 ani. Vârsta medie națională este de 41,5 ani, vârsta medie a femeilor este de 43,1 ani, iar vârsta medie a bărbaților este de 39,9 ani”, mai scrie Mediafax.

Actualitatea internă este deschisă de decizia ÎCCJ în dosarul „Referendumul”.

„Completul de trei judecători de la Instanța supremă a luat în discuție, marți, contestația la executare formulată de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi de închisoare primite în dosarul „Referendumul”, context în care avocatul acestuia, dar și procurorul de ședință au susținut că instanța competentă să judece contestația este completul de cinci judecători de la ÎCCJ. După deliberări, judecătorii au decis definitiv trimiterea contestației la un complet de cinci judecători”, scrie Agerpres.

Și tot Înalta Curte de Casație și Justiție a mai decis, ieri, că unul dintre dosarele intens mediatizate va fi întors la DNA.

Agerpres scrie: „Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis definitiv marți restituirea la DNA a dosarului în care fostul deputat Ioan Oltean era acuzat, alături de Crinuța Dumitrean, fost președinte al ANRP, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul fiind de aproape 100 de milioane de lei”.

Evenimentul Zilei scrie despre o Declarație a Parlamentului, cu caracter exclusiv politic, care a fost dezbătută în această dimineață în plenul reunit al Camerelor.

„Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului va adopta, miercuri, la inițiativa liderilor PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, o declarație a Parlamentului, cu caracter exclusiv politic, în care președintele Klaus Iohannis va fi acuzat de abuz de drept și de acțiuni de uzurpare ilegală a prerogativelor Parlamentului în cadrul evenimentelor generate de O.U.G. nr. 13 privind modificarea legislației penale. Declarația Parlamentului nu are caracter juridic. Potrivit legislației în vigoare, demersul Parlamentului are „caracter exclusiv politic”. Actul trebuie votat de majoritatea parlamentarilor”, nota Evenimentul Zilei.

Mediafax reda în această dimineață fragmente din textul declarației. „Parlamentul României salută clarificările pe care CCR le-a adus în decizia sa din 8 februarie 2017, declarând neîntemeiate sesizările CSM și președintelui României. (…) Ceea ce a făcut oportună și necesară decizia CCR este absența manifestă a bunei-credințe în interpretarea legii fundamentale de către reprezentanți instituționali ai autorității judecătorești, ca și abuzul de drept al președintelui României, care recurge la sesizarea fără temei a CCR doar în scopul blocării unui proces politic democratic”, se arată în declarație, potrivit Mediafax.

Mediafax a transmis în direct ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului României, care s-a încheiat cu adoptarea declarației menționate. Declarația a fost adoptată cu 203 voturi pentru și 24 împotrivă.

Dezbaterile legate de rolul și locul Parlamentului în societate și relațiile dintre puterile statului sunt, nu numai în România, dar și în alte țări europene.

Dacă în România unii miniștri și angajați ai ministerelor a fost audiati cu privire la emiterea celebrei Ordonanțe nr. 13/2017, în Polonia, Parlamentul dorește puteri sporite în numirea judecătorilor.

„Guvernul polonez a aprobat, marți, un proiect legislativ prin care Parlamentul ar obține puteri sporite în numirea judecătorilor, măsură pe care Consiliul Național al Magistraturii polonez (KRS) și Avocatul Poporului o consideră o încălcare a principiului constituțional al separației puterilor în stat”, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„În pofida apelurilor din partea judecătorilor și a activiștilor pentru drepturile omului, opoziția nu a reușit să organizeze până acum vreun protest public important contra acestui proiect legislativ, reflectând nemulțumirea polonezilor față de un sistem în care chiar și procesele judiciare pentru cazuri simple pot dura ani”, mai notează Agerpres.

„Societatea trebuie să-și exercite controlul asupra tuturor puterilor. (…) Tribunalele sunt una dintre cele trei puteri, nu o putere superioară, care le revine cetățenilor, națiunii”, a declarat adjunctul ministrului justiției polonez, Marcin Warchol, cu referire la puterile legislativă, executivă și judecătorească, scrie Agerpres.

TVR scrie astăzi despre un nou dosar, în care 28 de persoane acuzate de abuz în serviciu sunt achitate de Tribunalul Alba.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Zeci de persoane au fost achitate de instanță într-un dosar de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 11 milioane de euro produs unei bănci. Decizia a fost luată de Tribunalul Alba, care s-a bazat pe o hotărâre a Curții Constituționale. Astfel, abuzul în serviciu poate fi sancționat dacă este încălcată o lege, o ordonanță sau o ordonanță de urgență”, notează TVR.

„Comisia juridică a Senatului a amânat marți, pentru 21 martie, dezbaterea și întocmirea raportului în ceea ce privește Proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate”, notează Agerpres.

Universul Juridic face o radiografie a principalelor modificări ale legislației rutiere, intrate deja în vigoare.

În final, un anunț de Ambasada Marii Britanii. „Moștenitorul Coroanei Regale Britanice se va afla într-o vizită oficială în România în perioada 29-31 martie, anunța marți, printr-un comunicat de presă, Ambasada Marii Britanii la București”, scrie Mediafax.

Mediafax face și o rememorare a întâlnirilor pe care Prințul Charles, moștenitorul Coroanei Regale Britanice, le-a avut cu președinții României.

Seara magică!

O zi specială was last modified: martie 8th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: