Noul „tigru” al Europei

16 aug. 2017
Vizualizari: 793

Economia României înregistrează, potrivit statisticilor europene, o creștere spectaculoasă. Agerpres scrie azi: „Cu un avans de 5,7% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creștere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada aprilie – iunie 2017, arată o estimare preliminară, publicată miercuri de Eurostat”.

Și Institutul Național de Statistică (INS) evidențiază această creștere economică.

„Conform datelor INS, publicate miercuri, produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an pe seria brută. În același timp, pe seria ajustată sezonier, creșterea economică a fost de 5,7%.În ceea ce privește trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută”, mai scrie Agerpres.

Agerpres consemnează și concluziile unui specialist, Adrian Mitroi, profesor de finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE): „Suntem noul tigru al Europei cu creștere economică de tip chinezesc. 6% e deja o cifră care comandă foarte mult respect, pe un deficit de sub 3%, pe o creștere a creditării sub această creștere economică. Asta dovedește că resursele de creștere economică sunt stagnante, dar existente. Temporizarea nesănătoasă a investițiilor ar trebui ajutată cu acest spațiu fiscal pe care ți-l dă o creștere economică. O creștere economică peste așteptări și de o asemenea anvergură îți creează un spațiu fiscal care trebuie folosit contraciclic, adică investițional și nu prociclic, salarial. Fără cele două limitatoare de viteză de creștere economică, resurse umane și deficit de infrastructură, România probabil ar crește probabil cu două cifre. Faptul că Europa occidentală, care este competitorul nostru direct pe forță de muncă, ne aspiră în continuare tot ce avem productiv, forța de muncă, iar noi nu avem infrastructură. Avem aceste două minusuri care ne temperează creșterea economică”.

Noile cifre publicate de INS și Eurostat pare să îl bucure și pe premierul Tudose.

„Institutul Național de Statistică a anunțat, astăzi, că România are o creștere economică de 5,9% în trimestrul II din 2017, peste cifra de 5,7% din trimestrul I din 2017. Este o creștere economică solidă, care provine din mărirea puternică a producției industriale cu 8% și din servicii. O contribuție însemnată vine și din sectoarele cu valoare adăugată medie și mare, precum high tech”, arată premierul Mihai Tudose, într-o postare pe Facebook, potrivit News.ro.

Dar creșterea economică vine la pachet cu o altă statistică îngrijorătoare.

„În cinci state UE amenințarea sclaviei moderne a crescut – și anume în România, Grecia, Italia, Cipru și Bulgaria, potrivit celei de-a doua ediții a raportului „Indicele Sclaviei Moderne (MSI) 2017”, publicat marți de o companie de consultață în domeniului riscurilor la nivel global, Verisk Maplecroft, cu sediul în Marea Britanie, scrie site-ul Independent.com.mt.”, citat de Cotidianul.

„Organizația prezintă cele cinci țări europene drept „puncte de intrare cheie în regiune a migranților, extrem de vulnerabili la exploatare” și apreciază că „prezența acestor populații de migranți vulnerabili în principalale țări de sosire reprezintă o contribuție cheie la creșterea sclaviei în numeroase sectoare în regiune, ca de exemplu în agricultură, construcții și servicii. (…) Țări ca Olanda, Austria, Spania, Franța, Lituania și Letonia nu apar între cele în care riscul sclaviei moderne crește, în contextul în care țări ca Regatul Unit, Franța și Olanda au adoptat legi cu privire la sclavia modernă și drepturile omului”, mai arată Cotidianul.

Cert este că salariile mult mai mici decât în alte state din spațiul european, care determină migrarea forței de muncă bine pregătite, alături de lipsa infrastructurii rutiere temperează realizările economice ale României.

Funcționarii din Finanțe se pregătesc de proteste anunță News.ro: „Angajații din administrația fiscală amenință că vor protesta începând din luna septembrie, nemulțumiți de Legea salarizării, a declarat președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, precizând că aceștia refuză să mai lucreze în weekend”.

Salariații din penitenciare obțin deja o majorare de salariu după ultimele negocieri cu ministrul justiției, Tudorel Toader.

„Am convenit că proiectul cu până la 15% majorare va fi gata până săptămâna viitoare, fie că îl face Ministerul Justiției, fie că îl face Ministerul Muncii și va fi promovat în Guvern. Am convenit pe suplimentarea statelor, că aceasta se va întâmpla către sfârșitul lunii septembrie, ministrul va merge cu un memorandum în Guvern și vom primi acea suplimentare de state și vom continua concursurile. (…) Minim o mie de posturi vor fi suplimentate. (…) Ministrul a fost de acord și susține asta”, a declarat, potrivit Agerpres, Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FS ANP).

Guvernul caută bani pentru mărirea salariilor. De anul viitor o parte din acești bani ar putea veni de la multinaționalele prezente în România.

„Multinaționalele nu vor mai avea 100% scutire de impozit (deductibilitate) la sumele primite ca ramburs de la filialele din România, ci vor mai beneficia de un plafon de deductibilitate de doar 30% din aceste sume, prevede proiectul de Ordonanță care va schimba Codul Fiscal de la 1 ianuarie 2018”, anunță Cotidianul.

Seară frumoasă!

Noul „tigru” al Europei was last modified: august 16th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: