Nouă companii de asigurare şi UNSAR, amendate de Consiliul Concurenţei

5 dec. 2018
Vizualizari: 718

Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri că România este pregătită să preia Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (UE) și că îi va convinge de acest lucru pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și pe membrii Colegiului Comisarilor.

„«În perioada de pregătire pentru preluarea Președinției Consiliului UE, conform practicii deja existente la nivelul statelor membre, Guvernul statului membru care urmează să preia mandatul de președinție a Consiliului efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, în vederea participării la această reuniune a Colegiului Comisarilor. Scopul întrevederii este de a prezenta principalele linii ale programului de priorități în perspectiva preluării președinției rotative de către România, la 1 ianuarie 2019, urmată de un schimb de opinii cu membrii Colegiului pe tematici europene. Eu sunt convinsă că, în cazul reuniunii pe care o avem mâine, vom lămuri atât președintele Comisiei Europene, cât și Colegiul Comisarilor că România este pregătită să preia Președinția Consiliului UE, atât din punctul de vedere logistic, organizatoric, dar și din punctul de vedere al programului de guvernare, un program de guvernare ambițios, dar realist», a spus Dăncilă într-o intervenție telefonică la România TV, scrie Agerpres.

Cu toate asigurările premierului la București, criza guvernamentală se prelungește.

„Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți seară, la România Tv, că va mai aștepta câteva zile, după care va sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care președintele Klaus Iohannis va întârzia cu numirea miniștrilor Dezvoltării Regionale și Transporturilor”, scrie Mediafax.

Presa notează că ministrul justiției, Tudorel Toader, a declarat tot ieri, la Antena 3, că draftul sesizării CCR în privința remanierilor este deja redactat.

„«Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la președinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituțională a dat o decizie, când eram judecător, în care se spunea că, pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă și președintele un rol în procedura de numire. De a verifica și de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuție revocarea, intră în discuție doar numirea. Premierul propune, președintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situație, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Președintele nu are nicio competență în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut și desfăcut de președinte, este condus de premier, care el are putere de revocare. Președintele poate refuza o dată», a declarat Tudorel Toader”, mai notează News.ro.

În Parlament, cererea DNA de avizare a urmăririi penale a șefului Senatului a fost amânată.

„Comisia juridică din Senat a amânat, pentru săptămâna viitoare, dezbaterea privind cererea DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, existând mai multe solicitări de studiere a dosarului din partea senatorilor, dar și pentru ca membrii comisiei să analizeze notele trimise în apărarea sa de către Tăriceanu”, scrie News.ro.

Și tot în Parlament, Comisia pentru legile justiției a abrogat art. 9 din O.U.G. nr. 92/2018.

„Comisia pentru legile justiției a hotărât, marți, să fie abrogat art. 9 din O.U.G. nr. 92/2018, prin care magistrații trebuie să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului. Amendamentul CSM nu a fost adoptat, nefiind însușit de niciun parlamentar”, scrie azi Mediafax.

ÎCCJ a condamnat-o ieri pe deputatul PSD Andreea Cosma la patru ani de închisoare cu executare, decizie care nu este definitivă.

„Andreea Cosma, deputat PSD și fiica fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnată, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave (10.674.784 lei), faptă comisă în calitate de notar. Decizia instanței nu este definitivă”, scrie Adevărul.

În finalul Revistei, scriem despre amenzile uriașe pe care le-au primit nouă companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

„Consiliul Concurenței a sancționat nouă companii de asigurare și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale în valoare de 246.739.195,6 de lei (aproximativ 53 milioane de euro), pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață, în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că Allianz – Țiriac Asigurări S.A., Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A., Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări S.A., Carpatica Asig S.A., Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., Generali România Asigurare Reasigurare S.A., Groupama Asigurări S.A., Omniasig Vienna Insurance Group S.A. și Uniqa Asigurări S.A. au participat la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intențiile acestor societăți de a majora tarifele RCA”, arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Nouă companii de asigurare și UNSAR, amendate de Consiliul Concurenței was last modified: decembrie 5th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: