Noi restricţii de circulaţie începând de luni

6 nov. 2020
Vizualizari: 489

După ce România s-a aflat, joi, la un pas să atingă pragul de 10.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune noi măsuri pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, care ar putea intra în vigoare de luni dimineață.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență propune, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul țării, să fie instituite restricții de circulație și declarație pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învățământul preuniversitar să se desfășoare online, reuniunile și petrecerile publice sau private, în spații închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să își închidă programul la ora 21;00, iar piețele care se află în spații închise să își suspende activitatea, în timp ce cele din spații deschise își pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile și operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile”, scrie News.ro.

Premierul Ludovic Orban anunță că declarația pe propria răspundere va fi reintrodusă pe timp de noapte. Premierul a precizat că cine nu se încadrează în situațiile pentru care este permisă deplasarea noaptea, va fi amendat.

„Pe timpul nopții va fi permisă deplasarea, doar dacă este necesară. Foarte multe cazuri apar la petreceri private, care se organizează în spații private, de exemplu în Centrul Vechi, în Herăstrău. Se fac petreceri, inclusiv întâlniri. Eu am văzut 15 – 20 de tineri fără mască, fără distanță. Ce nu înțeleg tinerii? Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22 – 23 până la 5 – 6 dimineața. Farmaciile le lași deschise. Va fi o declarație pe proprie răspundere. E posibil să se accepte pe format online. Să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat. (…) A crescut ferocitatea în transmiterea virusului. Rezista mai mult. Riscul de infectare este crescut”, a declarat premierul Ludovic Orban, scrie Evenimentul Zilei.

Purtarea măști e una dintre condițiile des invocate de autorități în sprijinul limitării răspândirii coronavirusului. Totuși, pe piață, numărul măștilor neconforme și, deci, ineficiente, puse în vânzare este impresionant. Peste 31 de milioane de măști sanitare neconforme au fost retrase de la vânzare, a anunțat, joi, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

„Peste 31 de milioane de măști sanitare neconforme au fost retrase de la vânzare, a anunțat, joi, Eduardt Cozminschi, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).Potrivit acestuia, circa 31 de milioane de măști au fost retrase de la comercializare până la remedierea deficiențelor, iar alte 90.000 de bucăți au fost retrase definitiv din cauza deficiențelor constatate”, scrie România Liberă.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a afirmat că de miercuri este operațională platforma Corona-Forms, iar până la sfârșitul acestei săptămâni speră să fie operațională și ancheta epidemiologică online, care va ușura foarte mult activitatea specialiștilor.

 „De ieri s-a operaționalizat platforma digitală Corona-Forms prin care, odată un rezultat pozitiv al unui laborator e introdus în acea platformă, ajunge în același timp și la pacient, prin SMS, primește și electronic, pe adresa de e-mail, ajunge și la medicul de familie, prin identificare din CNP, ajunge și la DSP. DSP-ul, în acel moment, furnizează decizia de izolare și furnizează și acea decizie către medicul de familie de concediu medical. Legătura se face, în același timp, și cu SIUNIU de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar de astăzi până la sfârșitul săptămânii sper să reușim să operaționalizăm inclusiv online-ul anchetei epidemiologice care va ușura foarte mult activitate fiecăruia dintre ei”, a afirmat ministrul Sănătății, scrie News.ro.

El a explicat că după primirea acelui rezultat pacientul este luat în evidență de medicul de familie.

„Odată primit acel rezultat, pacientul este luat în evidență de medicul de familie, Medicul de familie, dacă este un rezultat SARS-CoV-2 pozitiv, gestionează ca SARS-CoV-2 pozitiv, monitorizându-l. În condițiile în care apare o simptomatologie, acest pacient este programat pentru investigați, separat, la un centru dedicat, nu pe timp de noapte, pe timp de zi, programat. În măsura în care evoluția este bună, revine în izolare, dacă nu este bună, rămâne în spital. În condițiile în care rezultatul este negativ, este tratată ca o infecție respiratorie, cu concediul aferent sau terapia aferentă”, a mai afirmat ministrul Nelu Tătaru, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Noi restricții de circulație începând de luni was last modified: noiembrie 6th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: