Noi paşi în Dosarul Revoluţiei

3 apr. 2018
Vizualizari: 1772

După aproape 29 de ani de la Revoluție, dosarul deschis de către Parchetul General pentru aflarea adevărului despre evenimentele din acele zile se află într-un punct de cotitură.

„Procurorul general Augustin Lazăr a transmis președintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviințarea începerii urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității a fostului președinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției. Fostul premier Petre Roman a declarat că această cerere îl revoltă și neagă orice implicare în dosarul Revoluției, afirmând că, de fapt, el a fost ținta focurilor de armă”, scrie News.ro.

„«Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se întemeiază pe prevederile constituționale și legale [art. 109 alin. (2) din Constituția României, respectiv art. 12 și 19 din Legea nr. 115/1999], precum și pe Decizia Curții Constituționale nr. 270 din 10 martie 2008», precizează Parchetul General”, mai notează News.ro.

„Dosarul «Revoluției din 1989» este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 de persoane, rănirea prin împușcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violență a 343 de persoane și privarea ilegală de libertate a 924 de persoane. Procurorii militari din Parchetul instanței supreme au dispus, în 1 noiembrie 2016, extinderea urmăririi penale in rem pentru infracțiuni contra umanității. Printre cei care au fost audiați de procurori în acest dosar, în calitate de martor, s-au numărat fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru și Mircea Dinescu”, mai arată News.ro.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis luni, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan.

Potrivit Agerpres, în minuta deciziei, se arată: „Admite acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei, judecător Camelia Bogdan. În baza art. 100 lit. e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancțiunea disciplinară constând în «excluderea din magistratură» pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute la art. 99 lit. o) din același act normativ. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”.

Fostul deputat Vlad Cosma s-a prezentat marți, la Parchetul General, pentru a fi audiat în legătură cu plângerea penală pe care a depus-o împotriva a patru procurori de la DNA Ploiești, printre care Lucian Onea și Mircea Negulescu.

„La intrarea în sediul Parchetului General, Vlad Cosma a declarat că nu sunt elemente de noutate, însă a depus anterior foarte multe probe, pe care nu a reușit să le discute cu procurorii. (…) În luna februarie, Antena 3 a difuzat o înregistrare în care fostul deputat PSD, Vlad Cosma, susținea că procurorii Mircea Negulescu și Lucian Onea au încercat să «inventeze dosare, în baza unor probe fabricate», unor importanți oameni politici și de afaceri, printre care și lui Sebastian Ghiță”, mai arată Agerpres.

Presa mai anunță azi că dosarul fostului primar Mircia Gutău va fi rejudecat.

„ÎCCJ a decis rejudecarea dosarului în care primarul municipiului Râmnicu-Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită, primul termen fiind stabilit pentru 14 mai. CEDO a decis, în noiembrie 2016, că i-au fost încălcate dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil în acest proces”, scrie News.ro.

Puterea a suferit azi o înfrângere în fața Opoziției. Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului aproba pe 20 februarie, cu 225 de voturi «pentru» și 106 voturi «împotrivă», înființarea Comisiei parlamentare de anchetare a activității Serviciului de Protecție și Pază. PNL și USR au sesizat CCR cu privire la neconstituționalitatea acestei comisii.

„Înființarea comisiei parlamentare de anchetă pentru verificarea activității directorului Serviciului de Protecție și Pază (SPP), Lucian Pahonțu, și a modului în care acesta ar fi implicat instituția în activități care exced cadrul legal de funcționare este neconstituțională, a decis, marți, Curtea Constituțională”, scrie News.ro.

În finalul Revistei, scriem despre o numire în fruntea Direcției Generale Anticorupție (DGA) din cadrul MAI.

„Comisarul-șef de poliție Valentin-Claudiu Constantin a fost împuternicit director general al Direcției Generale Anticorupție (DGA), prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan. Absolvent al Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», noul director al DGA și-a început cariera în MAI în anul 2002 ca investigator la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, ulterior specializându-se în analiza informațiilor în cadrul Direcției de Investigații Criminale a IGPR și în cadrul DGA, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)”, transmis azi Agerpres.

Seară frumoasă!

Noi pași în Dosarul Revoluției was last modified: aprilie 3rd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: