NASA confirmă prezenţa apei pe lună

27 oct. 2020
Vizualizari: 540

Torino, Milano și Napoli au fost, luni seară, scenele unor proteste violente izbucnite după ce autoritățile au impus noi restricții pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

„În Torino, protestatarii au aruncat cocktailuri Molotov spre forțele de ordine, în Milano au fost folosite gaze lacrimogene împotriva demonstranților, iar violențe au fost raportate și în Napoli, unde au avut loc proteste mai multe zile. Manifestări au avut loc și în Roma și Palermo”, relatează BBC, citat de News.ro.

„Demonstrațiile au început la scurt timp după ce Guvernul a anunțat închiderea, începând cu ora 18:00, a restaurantelor, barurilor, a sălilor de sport și cinematografelor. Majoritatea magazinelor vor rămâne însă deschise. În mai multe regiuni, precum Lombardia și Piedmont, au fost introduse restricții de mobilitate pe timp de noapte.(…) Firmele mici se plâng că încă încearcă să își revină după carantină și că alte restricții le-ar putea duce în faliment”, arată News.ro.

„Magazine de lux din centrul Torino, inclusiv unul Gucci, au fost devastate de mulțimea care a ocupat străzile după ce noile reguli au intrat în vigoare. Demonstranții au folosit obiecte pirotehnice și fumigene, iar poliția a răspuns cu gaze lacrimogene. Mulțimea din Milano a scandat «Libertate!» în timpul confruntărilor cu poliția în centrul orașului. Capitala regiunii Lombardia a fost afectată serios de epidemia de Covid-19”, scrie News.ro

În Franța, autoritățile pregătesc noi restricții, odată cu creșterea numărului îmbolnăvirilor cu COVID-19.

„Spitalele din Franța au înregistrat luni 1.307 de internări noi de bolnavi de Covid-19, cel mai mare număr după cel consemnat pe 2 aprilie, de 1.607 pacienți noi, sistemul medical devenind tot mai tensionat din cauza creșterii numărului de infecții”, transmite Reuters, citat de News.ro.

„Pentru ultimele 24 de ore, ministerul a raportat 26.771 de cazuri noi de coronavirus, sub numărul de 52.010 cazuri anunțate duminică. Luni, bilanțul scade semnificativ din cauza întârzierilor consemnate în weekend”, mai scrie News.ro.

În Belgia, Liege este epicentrul celui de-al doilea val de infecții COVID-19.

„Cadrele medicale din orașul belgian Liege au fost invitate să rămână la posturile lor chiar și după ce au fost confirmate cu noul coronavirus, pentru a evita colapsul sistemului spitalicesc”, informează BBC, citat de Libertatea.

„Un sfert din cadrele medicale din acest oraș au fost deja infectate cu noul coronavirus, potrivit BBC. Confruntate cu o gravă lipsă de personal, 10 spitale din Liege le-au cerut doctorilor și infirmierelor cu COVID, care nu au simptome grave, să rămână în spitale pentru a trata în continuare pacienți. Lipsă acută de cadre medicale Șeful Secției ATI de la Spitalul CHC din Liege, Philippe Devos, a declarat, pentru BBC, că autoritățile au făcut acest apel pentru că nu au avut de ales, dacă vor să prevină colapsul sistemului spitalicesc. El a recunoscut, totodată, că există riscul de a transfera virusul către pacienți. O persoană din trei testate la Liege a fost confirmată cu noul coronavirus. Spitalele din oraș transferă pacienți în alte localități și anulează intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente. Cu câteva zile în urmă, ministru sănătății din Regatul belgian a avertizat că țara se apropie de un «tsunami» al infecțiilor și că autoritățile «au scăpat situația de sub control»”, relatează Libertatea.

Un studiu recent al Imperial College din Londra arată că numărul oamenilor care au fost testați pozitiv pentru anticorpi COVID a scăzut cu 26% între lunile iunie și septembrie.

„Concluzia sugerează că imunitatea de grup în fața virusului, luată în calcul de unii experți, nu poate fi obținută în mod natural”, scriu BBC News și Sky News, citate de Libertatea.

„Anticorpii sunt un element cheie al sistemului imunitar omenesc, care blochează intrarea virusului în celulele organismului. Problema este că nivelul acestor anticorpi, care se formează în mod natural imediat după infectarea cu coronavirus, scade «destul de rapid», așa cum a concluzionat un nou studiu desfășurat în Marea Britanie, potrivit BBC. Concret, potrivit cercetării derulate de Imperial College din Londra, numărul oamenilor cu anticorpi COVID a scăzut cu mai mult de un sfert (26%) între lunile iunie și septembrie. Scăderea imunității, spun cercetătorii, înseamnă că un pacient vindecat în urma infecției ar putea să ia virusul încă o dată, după câteva luni. Cercetarea a constat în testarea a peste 350.000 de oameni din Anglia, ca parte a unui studiu denumit  REACT-2. În prima rundă de testare, la sfârșitul lui iunie-începutul lui iulie, în jur de 60 de oameni din 1.000 de oameni testați aveau un nivel de anticorpi detectabili. Dar la ultima rundă de teste, din septembrie, doar 44 din 1.000 de oameni au mai fost testați pozitiv pentru anticorpi”, relatează Libertatea.

NASA a confirmat, în premieră, cu ajutorul Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), prezența apei pe fața vizibilă a Lunii.

„Descoperirea a fost anunțată luni de Agenția spațială americană printr-o conferință de presă și indică faptul că apa selenară ar putea exista la nivelul întregii suprafețe a Lunii, nu doar în regiunile reci și umbrite ale acesteia”, scrie Libertatea.

„SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere lunare vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii. (…) Prin comparație, deșertul Sahara are o cantitate de apă de 100 de ori mai mare decât aceea detectată de SOFIA la nivelul scoarței selenare. În pofida acestor cantități mici, descoperirea anunțată de NASA generează noi întrebări despre felul în care se formează apa și despre modul în care ea persistă în condițiile dificile și lipsite de aer ce există la suprafața satelitului natural al Terrei”, mai arată Libertatea.

Seară frumoasă!

NASA confirmă prezența apei pe lună was last modified: octombrie 27th, 2020 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: