Moţiunea simplă împotriva ministrului justiţiei a fost respinsă

31 oct. 2018
Vizualizari: 824

Moțiunea simplă împotriva ministrului justiției, inițiată de USR și PNL, a ținut în ultimele ore prima pagină a ziarelor. Moțiunea inițiată de USR și PNL a fost citită marți, în plenul Camerei Deputaților. Opoziția i-a cerut demisia ministrului, caracterizându-l drept „un ministru de nota 4”. Prezent la dezbaterea moțiunii, ministrul justiției, Tudorel Toader, a făcut apel la normalitate.

„«Trecând peste discursul politic sau din alte interese, mesajul pe care vreau să-l transmit este acela de revenire la normalitate în activitatea de înfăptuire a justiției. Revenirea la normalitate înseamnă să nu ai un cetățean care să fie trimis în judecată, să stea în pușcărie, apoi să fie achitat. Sigur, îi dă CEDO 2.000-3.000 de euro, dar vă rog pe voi să spuneți dacă banii achită și suferința morală. […] Revenirea la normalitate înseamnă să trecem de la o politică penală represivă la una preventivă, cu recuperarea prejudiciilor. Înseamnă să reașezăm competențele jurisdicționale», a spus ministrul Tudorel Toader în Parlament”, scrie News.ro.

Despre dezbaterile din Parlament scrie azi și Adevărul.

„Vreme de aproape patru ore, ministrul a fost acuzat de partidele de opoziție că nu se ocupă decât de problemele infractorilor, în vreme ce deputații PSD și ALDE i-au sărit în apărare, declarând că, în România, «justiția este o temă falsă», adusă în atenția publică doar pentru a împiedica coaliția să pună în practică programul de guvernare”, relatează Adevărul.

Azi, plenul Camerei Deputaților a respins moțiunea simplă, inițiată de PNL și USR, intitulată „Ministrul justiției, un ministru de nota 4 (patru)”, prin care cereau demisia ministrului Tudorel Toader.

„Inițiatorii îl acuză pe Toader, în 20 de puncte, că prin comportamentul său a «abandonat justiția în mâna infractorilor» și «a trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în ședințe de partid». S-au înregistrat 99 de voturi «pentru», 171 de voturi «împotrivă» și 5 abțineri”, scrie Antena 3.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat azi că nu se pune problema remanierii ministrului justiției, Tudorel Toader.

„«Le-aș sugera tuturor să nu se mai victimizeze în discuții informale cu presa, că dacă o să fie remaniați, o să spună de fapt care e adevăratul motiv. Adevăratul motiv pentru remaniere nu va fi la niciunul dintre miniștri ordonanța de amnistie și grațiere. Dacă cineva se gândește să spună că din cauza asta ar putea fi remaniat, ceea ce deocamdată, în PSD, nu e cazul, la ora asta nu se pune problema remanierii lui Toader, dar la ora asta nu știm ce se va întâmpla în continuare, ar face o mare greșeală», a spus Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului”, scrie Agerpres.

Păstrând oarecum tema discursului ministrului Toader din Parlament, presa scrie azi de o nouă clasare într-un dosar ajuns la CEDO. Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită, sentința fiind anulată în urma rejudecării procesului în baza unei decizii CEDO.

„«Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța împotriva deciziei penale nr. 39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curții de Apel Constanța – Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, pronunțată în dosarul nr. 698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menține dispoziția de achitare a inculpatului Gutău Mircia […] pentru infracțiunea de luare de mită prevăzută de art. 254 alin. (1) din Codul penal din 1969 raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constată că inculpatul Gutău Mircia a fost reținut în data de 7 iulie 2006 și arestat preventiv de la 11 iulie 2006 până la data de 10 noiembrie 2006. Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011. Definitivă», se arată în decizia instanței supreme”, citată de Agerpres.

Revocarea procurorului general rămâne o temă de actualitate.

„Adunarea Generală a Procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București a decis, în unanimitate, să susțină comunicatul pe care Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor l-au emis săptămâna trecută. Cele două asociații i-au solicitat ministrului justiției, Tudorel Toader, «să abandoneze imediat» procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr”, scrie News.ro.

Presa scrie azi și despre amânarea discutării în CSM a acțiunii disciplinare exercitată de către Inspecția Judiciară împotriva procurorului Laura Codruța Kovesi.

„Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a amânat miercuri, pentru 5 decembrie, discutarea acțiunii disciplinare exercitată de Inspecția Judiciară împotriva Laurei Codruța Kovesi, după ce aceasta ar fi inserat într-un comunicat de presă pasaje din înregistrările discuțiilor purtate la sediul DNA Ploiești, care constituiau probe într-un dosar. […] Pe 14 septembrie, Inspecția Judiciară anunța că a exercitat acțiunea disciplinară față de Laura Codruța Kovesi, la data faptei procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, pentru nerespectarea […] confidențialității lucrărilor care au acest caracter, precum și a informațiilor de aceeași natură, de care a luat cunoștință în exercitarea funcției, cu excepția celor de interes public, în condițiile legii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. j) din Legea nr. 303/2004”, scrie Agerpres.

Seară frumoasă!

Moțiunea simplă împotriva ministrului justiției a fost respinsă was last modified: octombrie 31st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: