Mişcări pe scena politică

8 oct. 2020
Vizualizari: 995

Creșterea îngrijorătoare a numărului cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 determină Consiliul Național al Elevilor să facă un apel la directorii unităților de învățământ preuniversitar pentru a pregăti tranziția la educație exclusiv online.

„Creșterea accelerată a numărului de cazuri din unitățile de învățământ este cu adevărat alarmantă, mai ales ținând cont de faptul că majoritatea sălilor de clasă nu sunt îndeajuns de spațioase pentru a putea fi asigurată distanța minimă de 1,5 m între elevi și între cadrele didactice. Mai mult, pentru mulți elevi, lipsa materialelor de protecție sanitară oferite de către autorități și-a spus cuvântul, aceștia aflându-se în imposibilitatea de a participa la cursurile fizice, întrucât nu își pot permite procurarea măștilor și a dezinfectanților în fiecare zi”, a transmis Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă remis miercuri, notează News.ro.

Din aceste motive, Consiliul Național al Elevilor consideră că este extrem de important ca școlile să înceapă pregătirile pentru tranziția la educație exclusiv online, scenariu care pare din ce în ce mai probabil, de pe o zi pe alta.

Acesta e momentul pe care toți îl anticipam cu teamă: creșterea rapidă, incontrolabilă, a numărului de cazuri și apariția acestora inclusiv în unitățile de învățământ. Facem apel la autorități, cu precădere la Ministerul Educației și Cercetării, la primari și la directorii unităților de învățământ, să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta faptul că tranziția la educația exclusiv online poate fi făcută oricând, dacă va fi nevoie. Sănătatea elevilor și a profesorilor trebuie să aibă prioritate”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, mai arată News.ro.

Un alt apel legat de pericolul extinderii pandemiei vine de la medicii de familie. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) cere renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, deoarece poate fi „un obiect contaminat, care îi poate pune în pericol pe toți”.

„Cardul de sănătate poate fi considerat un obiect contaminat, iar tranzitarea acestuia între pacient-medic-farmacist îi poate pune în pericol pe toți cei care lucrează cu cardul. Toate cele anterior descrise se petrec în condițiile creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri, a suprasolicitării secțiilor de terapie intensivă și, nu în ultimul rând, a înmulțirii accelerate a numărului de decese în rândul pacienților cu COVID-19. Reintroducerea utilizării cardului în asistența medicală primară nu poate fi parte a unui set de măsuri care au ca scop limitarea răspândirii infecției SARS-CoV-2. Cardul de sănătate este utilizat strict pentru verificarea serviciilor acordate de către furnizorii de servicii medicale, deci un mijloc de control al costurilor în sensul micșorării acestora prin limitarea accesului la servicii. Reintroducerea cardului nu are nicio legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Avem convingerea că o eventuală economie adusă de măsura reintroducerii cardului în medicina de familie prin mult-speratul control al costurilor va aduce prejudicii incalculabile societății și sănătății populației. SNMF solicită, în acest context, renunțarea temporară la utilizarea cardului de sănătate în asistența medicală primară, segment cu un rulaj crescut de pacienți”, se mai arată în comunicatul SNMF, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie despre poziția unor lideri politici în legătură cu amânarea alegerilor parlamentare, programate pentru începutul lunii decembrie a.c.

„În momentul de față, calendarul este cu alegeri pe 6 decembrie. Dacă lucrurile rămân într-o zonă controlabilă, ar trebui organizate alegerile pentru că această instabilitate, acest joc de-a șoarecele și pisica între Guvern și Parlament, de fapt în loc să fie focus pe situația din sănătate e o cafteală politică în desfășurare și asta am văzut-o în ultimele luni din plin”, a declarat liderul USR, Dan Barna, miercuri seară, la TVR, relatează News.ro.

Acesta a precizat că este nevoie de un nou Parlament și de un Guvern care să poată lua decizii astfel încât „să fie eficient în aceste măsuri”.

Co-președintele USR, Dan Barna, mai anunță că, după alegerile parlamentare, Alianța USR-PLUS va avea o propunere pentru funcția de premier, iar miza alianței este de a obține cât mai multe mandate în Parlament.

„Vom avea o propunere de premier. Da, vom avea propunere de premier, sperăm că avem un rezultat electoral care să ne ducă într-o zonă în care să putem pretinde și guvernarea, în funcție de ce vor decide românii, evident, vom fi acolo pentru următoarea guvernare”, a declarat Dan Barna, miercuri seară, într-o emisiune la TVR, mai scrie News.ro.

Întrebat dacă se va opune unei coaliții de guvernare în care să fie cooptat și PMP, liderul USR a evitat un răspuns tranșant.

„Miza pentru noi este să avem o prezență USR-PLUS cât mai consistentă în Parlament. Ăsta e obiectivul următoarelor trei luni sper, spun sper pentru că sper să fie alegeri în 6 decembrie și pe cale de consecință, să reușim să controlăm virusul într-o zonă în regulă. Având un grup parlamentar puternic, putem discuta de o coaliție de guvernare cu PNL. Deci, o să vedem care sunt rezultatele electorale, în funcție de asta o să vedem ce coaliție va fi necesară”, a arătat Dan Barna, relatează News.ro.

Și pentru că scriem despre calculele electorale ale partidelor noastre, consemnăm și o informație prezentată de Antena 3„Partidele conduse de Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu urmează să fuzioneze”.

„Ambele partide vor avea astăzi ședințe la nivelul conducerii pentru a stabili o formulă de colaborare pentru perioada următoare, mai ales în contextul în care se apropie alegerile parlamentare. (…)  Surse din ALDE și Pro România spun că varianta cea mai bună ar fi cea a fuziunii dintre cele două formațiuni politice, dar nu e exclusă și o altă variantă de colaborare, mai puțin o alianță, întrucât aceasta ar însemna și un prag mai mare de atins pentru alegerile parlamentare”, relatează Antena 3.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei anunță că Sărbătoarea Sfintei Parascheva nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la Sfânta Liturghie din data de 14 octombrie. Reprezentanții Prefecturii spun, la rândul lor, că decizia CJSU merge înainte și Poliția e în dispozitiv.

„Având în vedere noul context în care ne aflăm, întrucât nu vor mai putea veni la Iași pelerini din alte localități, racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva nu va mai fi scoasă mâine dimineață, cum era programul inițial, ci va rămâne în Catedrala Mitropolitană. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a notificat Prefectura Județului Iași că sărbătoarea nu se va mai organiza în perioada 8-15 octombrie, ci se va limita la săvârșirea Sfintei Liturghii din data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva”, a transmis, miercuri seară, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Constantin Sturzu, notează Cotidianul.

În încheierea Revistei scriem despre o decizie a Curții de Apel București în cazul fostului președinte al Autorității Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„Ana-Maria Pătru, fost președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), a fost achitată definitiv miercuri de Curtea de Apel București, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălarea banilor, fiind acuzată că a primit 275.000 euro de la o firmă pentru a-i asigura câștigarea unor contracte din bani publici.  Curtea de Apel București a respins apelurile în acest dosar și a menținut decizia de achitare dată de Tribunalul București în ianuarie 2020”, arată Agerpres.

Seară frumoasă!

Mișcări pe scena politică was last modified: octombrie 8th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: