Mircea Geoană și-a preluat mandatul de secretar general adjunct al NATO

17 oct. 2019
Vizualizari: 565

Analizând presa de azi, observăm că negocierile pentru formarea noului guvern aruncă în plan secund lupta pentru prezidențiale.

Dacă liberalii au obținut mai ușor votul pentru moțiune, acum diferențele dintre opiniile semnatarilor moțiunii sunt mult mai vizibile. Adevărul scrie azi despre negocierile premierului Orban precum și despre schimbările pe care acesta le pregătește.

Premierul desemnat Ludovic Orban pregătește un Guvern suplu: 15 sau 16 ministere, numărul urmând să fie definitivat în urma negocierilor cu partidele din Opoziție. Însă până a ajunge la un consens cu PMP, ALDE, UDMR și Pro România, Orban trebuie să împace orgoliile din partid și să aleagă o echipă cât mai experimentată. În primul rând, potrivit unor surse politice, premierul desemnat va accepta mai mulți miniștri tehnocrați recomandați și de Palatul Cotroceni: consilierul prezidențial Bogdan Aurescu la Externe, pe generalul Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării, precum și pe consilierul prezidențial Sergiu Nistor la Ministerul Culturii. În ceea ce privește MAE, această instituție ar trebui să aibă și o structură care să se ocupe de relația cu Republica Moldova, aceasta fiind prima cerință a PMP la negocieri”, notează Adevărul.

USR refuză deocamdată să intre la guvernare, mergând pe cartea alegerilor anticipate. Președintele USR, Dan Barna, afirmă că, dacă formațiunea ar intra la guvernare, s-ar asocia cu PNL și ar valida acest partid.

„De asta nu trebuie să cădem în capcana de a cere un minister, două, trei PNL-ului, pentru că ne vor da orice. Ideea că intrăm cu ei la guvernare și îi validăm înseamnă pentru ei raiul pe pământ, este exact ce așteaptă și ce-și doresc de la noi”, spune liderul USR, Dan Barna, notează News.ro.

„Noi nu am renunțat niciun moment la anticipate. Noi vedem soluția anticipatelor, asta i-am spus azi dimineață (marți dimineață – n.r.) lui Iohannis, el a spus că nu vrea să facem anticipate acum, pentru că ar însemna să păstrăm guvernul Dăncilă și el consideră că asta nu poate fi explicat românilor. Eu i-am zis că tocmai că mai păstrăm 3 luni, 3 luni și jumătate guvernul Dăncilă, dar după aceea scăpăm 10 ani de PSD. Altfel, punem acum o guvernare cârpită, chinuită, care nu o să facă decât să le umfle din nou bojocii PSD-ului”, a declarat Barna, mai arată News.ro.

Orban a fost întrebat, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv, despre decizia USR de a nu intra la guvernare.

„În privința deciziei de a nu participa la guvernare, este decizia lor, le-o respect, contez pe susținerea lor în Parlament. De trei ani de zile suntem pe aceleași bănci ale opoziției, am luptat împotriva abuzurilor PSD împreună, am avut foarte multe inițiative comune, de la proiecte de legi, proceduri parlametnare, atacuri la Curtea Constituțională și sunt încrezător în faptul că vor contribui, partenerii noștri din opoziție, la înlocuirea cât mai rapidă a muribundului Guvern Dăncilă, care în fiecare zi comite fapte din ce în ce mai grav și care după părerea mea reclamă atenția DNA”, a spus Orban, notează News.ro.

Una dintre cerințele USR pentru suținerea guvernului Orban era și modificarea legii alegerilor locale, astfel încât primarii să poată fi aleși în două tururi de scrutin. Senatul a respins o initiativă a USR în această direcție. La votul din Senat, partenerii de moțiune, senatorii UDMR, au votat împotriva inițiativei USD. UDMR anunță că senatorii formațiunii nu au susținut modificarea legii care prevedea alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru că modificarea legii electorale este neconstituțională cu mai puțin de un an până la alegerile locale.

Există o decizie a Curții Constituționale, din 2012, care spune că nu se poate modifica legea electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri”, a atras atenția, miercuri, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, scrie News.ro.

Mircea Geoană și-a preluat azi mandatul de secretar general adjunct al NATO, cea mai înaltă poziție ocupată de un român în ierarhia Alianței Nord-Atlantice, conform unei decizii anunțată în vara acestui an de secretarul general Jens Stoltenberg.

„Diplomatul român Mircea Geoană își preia poziția de secretar general adjunct al NATO. El este primul secretar general adjunct care provine din Europa Centrală și de Est”, se arată într-un comunicat al NATO, în care este menționat că Geoană o înlocuiește în funcție pe Rose Gottemoeller, din SUA, prima femeie secretar general adjunct din istoria Alianței, scrie Calea Europeană.

Presa mai scrie azi că Laura-Codruța Kovesi a fost confirmată în funcția de procuror-șef european.

„Ultimul pas pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european a fost făcut, iar Parlamentul European a confirmat-o oficial pe fosta șefă DNA în funcția de conducere a Parchetului European. Decizia a fost luată în Conferința președinților grupurilor politice din Parlament”, anunță Hot News.

News.ro scrie azi și despre desemnarea comisarilor europeni, amânată de lipsa noilor nominalizări din partea Franței, Ungariei și României.

„Parlamentul European este pregătit să permită intrarea în funcție a noii Comisii Europene a Ursulei von der Leyen la 1 decembrie – cu o lună mai târziu decât s-a prevăzut, în contextul în care trei țări – România, Franța și Ungaria – urmează să propună candidați în noua CE, a anunțat miercuri un purtător de cuvânt al PE, relatează AFP, scrie News.ro.

Teatrul românesc a mai pierdut o mare actriță.

Tamara Buciuceanu – „doamna comediei românești” a încetat din viață marți, la vârstă de 90 de ani. Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, Republica Moldova.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Trupul neînsuflețit al actriței Tamara Buciuceanu-Botez va fi depus joi, la ora 13.00, în Sala «Toma Caragiu» a Teatrului «Bulandra», unde va rămâne până vineri, la ora 9.30, când va fi dus la Biserica Sf. Gheorghe Nou, a transmis instituția de cultură”, anunță News.ro.

Televiziunea Română regretă dispariția marii actrițe Tamara Buciuceanu Botez și îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de programe in memoriam.

„O ediție de colecție a emisiunii „Profesioniștii”, în care realizatoarea Eugenia Vodă le are ca invitate pe Tamara Buciuceanu Botez și Stela Popescu, este difuzată sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 23.00, pe TVR 1. Tot la TVR 2, sub genericul «Duminica filmului românesc», telespectatorii pot urmări, duminică, 20 octombrie a.c, două producții cinematografice cu Tamara Buciuceanu Botez în roluri memorabile: al profesoarei Isoscel și al Varvarei. Teatrul TV se regăsește în grila canalului TVR 3, unde putem urmări piesa «Dimineață pierdută», de Gabriela Adameșteanu, programată în două părți: sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 15.30 (partea I) și duminică, 20 octombrie, de la ora 15.30 (partea a II a).Spectacolul, preluat de la Teatrul Lucia Sturza Bulandra, a fost regizat de Cătălina Buzoianu și are o distribuție de excepție: Tamara Buciuceanu, Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Rodica Tapalaga, Tora Vasilescu, Irina Petrescu, Mihai Constantin, Lucia Mora, Ina Apostol, Razvan Ionescu, Eugenia Balaure. Spectacolul «Titanic Vals», din a cărui distribuție îi amintim pe Dem Rădulescu și Tamara Buciuceanu, va fi difuzat sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 13.15 pe TVR Moldova și de ora 1.00, la TVR Internațional”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

 

Mircea Geoană și-a preluat mandatul de secretar general adjunct al NATO was last modified: octombrie 17th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: