Mihai Tudose pleacă, vine Viorica Dăncilă

16 ian. 2018
Vizualizari: 1782

De aseară, România nu mai are premier. Mihai Tudose a demisionat la finele ședinței CEx a PSD. Premierul Mihai Tudose a fost învestit în funcție în data de 29 iunie 2017 (după demiterea Guvernului Grindeanu, prin moțiune de cenzură a PSD, la șase luni de la învestirea cabinetului său).

„Guvernul anunță, printr-un comunicat de presă, că premierul Mihai Tudose și-a înaintat, luni seară, demisia din funcție, urmând ca marți să fie transmisă Administrației Prezidențiale o adresă oficială în acest sens”, scrie News.ro.

„Și vicepremierul Marcel Ciolacu și-a înaintat demisia din funcția deținută în Guvern, luni seară, mulțumindu-le colegilor săi din Cabinetul Tudose și susținând că se va întoarce «cu fruntea sus» în Parlament, unde va continua să se «dedice serviciului public în beneficiul României»”, mai notează News.ro.

Demisia lui Tudose este văzută de liberali ca pe o oportunitate pentru declanșarea alegerilor anticipate.

„PSD s-a decredibilizat. PNL susține ideea declanșării alegerilor anticipate, o delegitimare a Parlamentului și crearea unei alte majorități. Sigur, este cea mai bună soluție în cazul în care va fi posibilă. Noi, ca Partid Național Liberal, susținem clar aceste idei ale alegerilor anticipate”, a declarat pentru Agerpres, președintele PNL, Ludovic Orban, întrebat cum vede anunțul premierului Mihai Tudose că va demisiona din funcție.

Presa internatională scrie despre criza de la București.

„BBC notează că, la fel ca predecesorul său, Sorin Grindeanu, și Mihai Tudose a fost victima unei bătălii în cadrul partidului. Și agenția France Presse scrie despre demisia premierului român, care a plecat după un conflict cu liderul Partidului Social-Democrat (PSD). Reuters notează că tensiunile dintre Tudose și președintele puternic al PSD, Liviu Dragnea, au început după ce premierul a cerut ministrului de Interne, apropiat al lui Dragnea, să demisioneze, însă acesta a refuzat. Agenția subliniază că Dragnea nu poate deveni prim-ministru din cauza unei condamnări. Și Deutsche Welle și express.co.uk scriu despre demisia lui Tudose, care a pierdut sprijinul politic și lupta cu președintele partidului, Liviu Dragnea”, notează News.ro.

Alianța PSD-ALDE va merge la Cotroceni cu o nouă propunere de premier. Pentru ca președintele Iohannis să nu o respingă, liderii PSD s-au gândit deja la o strategie.

„Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, admite că Partidul Social Democrat (PSD) ar putea recurge la suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în cazul în care acesta va refuza să nominalizeze un nou prim-ministru din actuala majoritate parlamentară”, scrie Agerpres.

„Mergem la Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu poate spune că nu este o majoritate parlamentară. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluția de avarie. Se poate ajunge și la suspendarea președintelui”, a afirmat ministrul Olguța Vasilescu, la TVR, mai arată Agerpres.

CEx-ul PSD, întrunit în cursul dimineții, a stabilit o nouă propunere pentru funcția de premier.

„Europarlamentarul Viorica Dăncilă este propunerea PSD pentru funcția de premier, după demisia lui Mihai Tudose, după ce Ecaterina Andronescu – o altă variantă luată în discuție – a refuzat din start propunerea. CEx PSD a votat, marți, în unanimitate, ca Viorica Dăncilă să fie propunerea PSD pentru premier”, notează Mediafax.

Viorica Dăncilă este eurodeputat, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Este la al doilea mandat de europarlamentar. Viorica Dăncilă este șef al delegației europarlamentarilor români în Parlamentul European și lider al Organizației de Femei PSD Videle.

Azi, ministrul Toader a avut, în agenda sa, o întâlnire importantă.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se întâlnește azi cu președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Guido Raimondi, pentru a discuta despre măsurile luate de România privind condițiile din penitenciare. Memorandumul pentru punerea în aplicare a hotărârii-pilot a CEDO va fi supus aprobării Guvernului, iar cel mai probabil în 22 ianuarie va fi transmis CEDO, preciza Tudorel Toader”, scrie News.ro.

La Cotroceni, are loc o vizită istorică.

„Premierul Japoniei, Shinzo Abe, sosește marți la București, unde se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis. Aceasta este prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei. Vizita premierului japonez are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România și Japonia, a transmis Administrația Prezidențială”, scrie News.ro.

Și dacă nu știam, în finalul Revistei, aflăm că, în România, energia electrică e mai scumpă decât în Germania, în condițiile în care avem un parc eolian impresionant și o rețea de hidrocentrale și microhidrocentrale care produc energie ieftină.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Prețul de piață al energiei electrice vândute în România, în al treilea trimestru al anului trecut, iunie – septembrie, a înregistrat cea mai mare scumpire din toate țările UE, potrivit ultimelor date publicate de Comisia Europeană – DG Energy. Majorarea a fost de peste 50% față de aceeași perioadă din 2016. «În al treilea trimestru al anului 2017, prețul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacționare a fost, în Europa, de 38 euro/MWh, ceea ce înseamnă o creștere modestă (7%), față de aceeași perioadă a anului trecut. În comparație cu trimestrul al treilea din 2016, cea mai mare creștere de preț a fost înregistrată în România (52%), urmată de Slovenia și Ungaria (fiecare cu 41%), în timp ce Marea Britanie a fost singura țară în care s-a putut observa o scădere a prețurilor, de 2,2%», se arată în raportul DG Energy”, arată Cotidianul.

„Prețurile de la noi au fost mai mari decât cele din Germania, Spania, Austria, Franța, Irlanda, Marea Britanie, ca să nu mai vorbim despre țările nordice, acolo unde energia din surse hidro este totuși foarte întâlnită. DG Energy analizează evoluția prețurilor pentru fiecare zonă a Europei, și, din păcate, și aici România bate recordul zonei centrale și est-europene, în care suntem incluși alături de Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Slovacia și Slovenia”, concluzionează Cotidianul.

După produsele alimentare mai scumpe decât în vest, acum și energia electrică vândută în România este mult mai scumpă, ca în țări din Europa, unde populația are venituri net superioare.

Seară frumoasă!

Mihai Tudose pleacă, vine Viorica Dăncilă was last modified: ianuarie 16th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: