Măsuri ferme pentru gestionarea epidemiei de coronavirus din Europa

10 mart. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1.756

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Începând de astăzi, toate școlile din România vor fi închise până pe data de 22 martie, cu posibilitatea ca această măsură să fie prelungită. Această decizie a fost anunțată luni seară de Premierul Orban la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

 „Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus premierul  Orban, notează Digi24.

Monitor Dosare

De asemenea, vor fi sistate stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale. Premierul a mai spus că firmelor și instituțiilor li se va solicita să permită angajaților să lucreze de acasă, în măsura în care acest lucru este posibil”, mai relatează Digi24.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat că Ministerul Justiției a suplimentat cu 500.000 de lei fondurile instanțelor, parchetelor și Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea igienizării sediilor.

„S-au luat măsuri de două, trei săptămâni de igienizare suplimentară și în Ministerul Justiției și la sediul instanțelor, inclusiv Administrația Penitenciarelor, sunt în contact cu CSM și cu președinții curților de apel, dânșii la rândul lor au luat aceste măsuri, am alocat fonduri de 500 de mii de lei pentru astfel de consumabile destinate igienei sediilor de instanțe și de parchete. (…) Ministerul Justiției a făcut ceea ce trebuia să facă, a alocat aceste fonduri și am recomandat întărirea regulilor de igienă”, a arătat ministrul Predoiu, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), scrie Evenimentul Zilei.

Ministrul Justiției a mai spus că CSM are ultimul cuvânt legat de suspendarea activității instanțelor.

„Este o chestiune care ține de funcționalitatea instanțelor, de regulamentele de ordine interioară care este de compentența CSM și stăm de vorbă. În acest moment a opri cursul judecăților ține de o discuție cu CSM și de responsabilitatea CSM și este de văzut în ce măsură nu este prematură o astfel de măsură ținând cont și de dreptul la justiție, accesul liber la justiție, aici fiecare instanță poate să își gestioneze foarte bine programul și măsurile de igienă”, a arătat ministrul Predoiu, scrie Evenimentul Zilei.

În Italia, acolo unde trăiesc 1,2 milioane de români, guvernul de la Roma a luat noi măsuri pentru a stopa epidemia de coronavirus.

„Întreaga Italie intră în carantină, a decis guvernul de la Roma luni seară. O decizie în acest sens va fi publicată marți dimineață în Monitorul Oficial, a anunțat premierul Giuseppe Conte și va intra imediat în vigoare. Peste 60 de milioane de cetățeni ai Italiei nu mai au libertate de a se mișca liber pe teritoriul țării. Nimeni nu iese și nu intră în țară, cu excepția cazurilor motivate. Toate școlile și universitățile sunt închise, manifestațiile publice au fost suspendate, teatre, cinematografe nu mai primesc spectatori. Nunțile și înmormântările sunt interzise. Campionatul de fotbal a fost suspendat”, scrie Libertatea.

Și Bulgaria ia primele măsuri pentru a stopa răspândirea virusului.

„Bulgaria a luat și ea mai multe măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului, după ce au fost confirmate patru cazuri în această țară”, mai arată Libertatea.

Republica Moldova anunță și ea o serie de măsuri pentru a evita să devină o țară de tranzit pentru românii care se întorc din Italia pe calea aerului.

„Românii nu mai au voie să zboare către Chișinău. Comisia extraordinară de sănătate din Republica Moldova a anunțat că este interzis accesul în țară al cetățenilor care vin din zone afectate de coronavirus, inclusiv Italia, Iran, China și Coreea de Sud. Principalii vizați sunt însă românii, după cum a explicat președintele Igor Dodon. (…) Potrivit autorităților din Republica Moldova, excepție fac cei care demonstrează că au cetățenia Republicii Moldova”, relatează Cotidianul.

„Ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a informat că există 10 adulți și doi copii suspectați de coronavirus. Toți pacienții se află la spitalul «Toma Ciorbă» din Chișinău”, mai arată Cotidianul.

Conferintele lunii noiembrie
”

Camerele reunite ale Parlamentului vor vota joi, de la ora 16:00, pentru învestirea Guvernului Cîțu.

„Joi va avea loc votul, la ora 16,00, eu chiar spunând nu o singură dată că vom respecta Constituția, legile și Regulamentul Camerei Deputaților și Senatului, respectiv se va da acest vot în perioada prinsă în regulament de 15 zile. În cadrul PSD am luat o decizie politică clară că nu vom vota Guvernul Cîțu. Acest Guvern, din punctul nostru de vedere, nu merită să fie votat. Totuși, PSD este o minoritate în acest moment în Parlament, responsabilitatea creării unei majorități este a PNL. Totală. El a fost desemnat de către președintele Iohannis. Buna credință a PNL se va vedea dacă joi, la ora 16,00, membrii PNL vor vota la vedere, cum au votat și până acum la orice învestire sau neînvestire a unui Guvern. Responsabilitatea gestionării crizei coronavirusului în acest moment este a PNL”, a afirmat Ciolacu, la finalul unei ședințe a grupului parlamentar PSD, scrie Cotidianul.

„Împreună cu colegii am hotărât în grup ca să fim prezenți joi, la ora 16,00, la ședința comună de învestire a Guvernului Cîțu. Colegii mei știu decizia politică pe care o avem. Este posibil, ne uităm cu toții, vedem cum evoluează lucrurile și vom decide. Categoric, dacă vom modifica această decizie, decizia se va lua în interiorul partidului și cu colegii din țară. Acest Guvern nu merită să fie votat”, a precizat liderul PSD, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Măsuri ferme pentru gestionarea epidemiei de coronavirus din Europa was last modified: martie 10th, 2020 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter