Maia Sandu câştigă alegerile prezidenţiale din Republica Moldova

16 nov. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 200

Două evenimente țin prima pagină a presei românești și internaționale. Primul: tragedia de la spitalul din Piatra Neamț, acolo unde zece pacienți au murit în urma unui incendiu care a izbucnit, sâmbătă, la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite. Al doilea eveniment este victoria de răsunet a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț? Iată ce relatează Digi 24: „Tragedie de proporții, sâmbătă seara, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț. 10 pacienți cu COVID, aflați în stare foarte gravă, intubați, au murit într-un incendiu devastator.

„Medicul de gardă de la Piatra Neamț a intrat pur și simplu în flăcări pentru a-i salva pe bolnavi. Acum, chiar el are nevoie de ajutor, după ce a suferit arsuri grave. În cursul nopții a fost adus cu avionul în Capitală pentru a fi transferat în Belgia, la un spital care este pregătit deja să îl primească. Are arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, dar mai ales la membrele superioare rănile sunt grave. Pacienții pe care a reușit să-i salveze au fost mutați azi-noapte la Iași. La București s-a format o celulă de criză, iar la Piatra Neamț s-a deschis o anchetă penală și se fac cercetări pentru a stabili exact ce a provocat această nouă tragedie care îndoliază România, scrie Digi 24.

Premierul Ludovic Orban a cerut, duminică, „stabilirea responsabililor” pentru tragedia de la Piatra Neamț.

„Premierul Ludovic Orban a cerut, duminică la amiază, «stabilirea responsabililor» pentru tragedia de la Piatra Neamț. Premierul a făcut această cerere după ce a avut, duminică, o ședință cu ministrul de Interne, Marcel Vela, cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat”, relatează România Liberă.

Președintele Klaus Iohannis, referindu-se la accidentul de la Piatra Neamț, a arătat că este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România.

Campanie Craciun UJmag 2020

„Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Piatra Neamț. Tocmai vin din biserică, unde cu toții ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun: condoleanțe familiilor îndurerate, iar celor care au supraviețuit, însănătoșire grabnică. Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne-a arătat încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”, a afirmat Președintele Iohannis, la Sibiu, scrie Agerpres.

Papa Francisc a transmis, duminică, apropierea și rugăciunea sa față de familiile îndurerate pentru pierderea celor dragi în urma incendiului de sâmbătă seară de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Piatra Neamț.

„La rugăciunea «Îngerul Domnului» de duminică, Papa Francisc s-a rugat pentru victimele tragediei de la Spitalul Județean din Piatra Neamț și a încredințat milostivirii lui Dumnezeu sufletele celor care și-au pierdut viața în urma incendiului de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă”, notează Agerpres.

Maia Sandu, candidata proeuropeană, a câștigat, la un scor categoric, alegerile prezidențiale din Republica Moldova, potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări.

Luni, la ora 7:30, mai rămăseseră de transmis datele de la 3 centre de vot din diaspora. Potrivit datelor centralizate până la acea oră, Maia Sandu avea 15 procente în fața contracandidatului ei, Igor Dodon.

„Doar trei secții de vot din diaspora mai trebuie să transmită situația, pentru a fi procesate toate datele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, însă Maia Sandu are deja peste 15 procente în fața lui Igor Dodon. Candidata PAS a primit 57,63 la sută din voturi, iar Igor Dodon rămâne cu 42,37 la sută din sufragii. În Chișinău, Maia Sandu a fost votată de 59,7 la sută dintre alegători, iar Igor Dodon de 40,3 la sută. Votul din diaspora atinge însă cote rar întâlnite: Maia Sandu – 92,86 la sută, Igor Dodon – 7,14 la sută”, relata la aceea oră Digi 24.

„Record absolut! Maia Sandu a fost votată de peste 943 de mii de cetățeni, mai mult decât orice alt partid sau candidat din istoria R. Moldova”, titrează timpul.md, prezentând un infografic care ilustrează rezultatele, fără precedent, înregistrate de Maia Sandu.

Despre cum s-a votat în Republica Moldova scrie deschide.md.

„Maia Sandu a câștigat turul II în majoritatea raioanelor din R. Moldova, acestea fiind: Ialoveni, Nisporeni, Strășeni, Telenești, Criuleni, Orhei, Călărași, Hâncești, Cantemir, Cimișlia, Leova, Ștefan-Vodă, Căușeni, Ungheni, Anenii Noi, Rezina, Cahul, Sângerei. Igor Dodon a luat scoruri mai mari decât Maia Sandu în mai multe raioane de nord și regiunea transnitreană. Acesta este lider la: Briceni, Soroca, Basarabeasca, UAT din stânga Nistrului, Dubăsari, Șoldănești, Ocnița, Fălești, Glodeni, Taraclia, Edineț, Dondușeni, Florești, UTA Găgăuzia”, notează site-ul deschide.md.

Președintele României a fost primul Președinte care a salutat victoria Maiei Sandu la alegerile din Republica Moldova.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Președintele român a menționat într-o postare pe twitter că cetățenii RM au ales prin modul cum au votat „continuarea drumului european și democratic”, scrie Jurnalul.md.

Maia Sandu a fost felicitată și de Președintele Ucrainei.

Videoconferința regională de insolvență Buzău

Felicitări pentru Maia Sandu cu ocazia câștigării alegerilor prezidențiale din Moldova. Aștept cu nerăbdare ca în continuare să muncim pentru consolidarea relațiilor dintre Republica Moldova și Ucraina și pentru un viitor european”, a scris Zelenski pe pagina sa de Twitter, notează jurnalul.md.

Seară frumoasă!

Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova was last modified: noiembrie 16th, 2020 by Claudiu Pamuc

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter