Mai mulţi soldaţi români în misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU

28 nov. 2017
Vizualizari: 1642

Dezbaterile din Parlament referitoare la modificările legilor justiției și manifestările de stradă, care au avut loc duminică seară, au determinat Departamentul American de stat să publice o declarație pe această temă.

„«Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare o legislație ce ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi independența sistemului judiciar în România», se arată într-o declarație de presă intitulată «România – propuneri ce afectează independența sistemului judiciar» și care aparține purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert”, scrie Agerpres.

„Această legislație, «propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani de a construi instituții judiciare puternice protejate de interferența politică»”, notează purtătorul de cuvânt în această declarație publicată luni pe site-ul Departamentului de Stat. „Statele Unite «îndeamnă Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției», adaugă purtătorul de cuvânt”, mai notează Agerpres.

Declarația purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, i-a surprins pe președinții celor două camere ale Parlamentului României.

„Președinții Senatului și Camerei Deputaților, Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea, au dat publicității un comunicat în care susțin că «Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției»”, notează News.ro.

„«Dorim să subliniem că, în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul nici unei forme de presiune», susțin Tăriceanu și Dragnea”, mai scrie News.ro.

„Președinții Camerelor subliniază că Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care dezbate în aceste zile legile de reformă ale justiției, pentru că este același Parlament care: a adoptat Declarația privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA; a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare; a decis participarea forțelor armate ale României în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak, precum și în cadrul cooperării în coaliția anti-ISIS/DAESH alături de SUA și alți aliați; a adoptat legile privind achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Patriot”, mai arată News.ro.

Agerpres a solicitat și punctul de vedere al ministrului Justiției Tudorel Toader despre această declarație a purtătorului de cuvânt american, Heather Nauert.

„Cu privire la comunicatul Departamentului de Stat. Departamentul de Stat al Statelor Unite se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, ar putea slăbi independența judiciară a României. Aici, evident, comunicatul se referă la întreaga legislație, deci la pachetul de legi care se vrea a modifica Legile Justiției, pachet de legi care se află în procedură parlamentară la comisia specială. Prin urmare, Parlamentul, sigur nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este misiunea, competența exclusivă pe care o are de la Constituție. A doua ipoteză a comunicatului de presă, de data aceasta în lectura mea, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci se referă doar la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta împotriva corupției”, a declarat ministrul Toader, care speră că „soluțiile legislative vor fi echitabile, constituționale și să nu afecteze statul de drept și independența Justiției”, mai scrie Agerpres.

Și fostul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu, s-a pronunțat pe tema declarației purtătorului de cuvânt american.

„Eu am sprijinit și sprijin cu fapte administrative și politice independența Justiției și parteneriatul strategic pentru secolul XXI cu SUA. Lupta cu PSD pentru independența Justiției nu e ușoară și orice sprijin e binevenit. Dar nu pot să accept tonul pe care Departamentul de Stat vorbește României”, scrie fostul ministru, Cătălin Predoiu, într-o postare pe Facebook, citată de News.ro.

Predoiu „afirmă că România este, poate, cel mai fidel aliat al SUA în regiune și cel mai apropiat partener în teatrele de război, pentru democrație și valorile nord-atlantice”, mai notează News.ro.

Confirmând colaborarea româno-americană în teatrele de operații, CSAT a hotărât azi majorarea numărului de soldați și ofițeri români care vor lupta alături de trupele americane.

„România va trimite anul viitor în teatrele de operații 1.775 de militari, cu 286 mai mulți față de acest an, iar alți 233 de militari se vor afla în țară, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin. De asemenea, la misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU vor fi trimiși 1.867 de jandarmi și polițiști, cu 340 mai mulți decât în acest an, s-a stabilit în ședința de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)”, relatează News.ro.

Seară frumoasă!

Mai mulți soldați români în misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU was last modified: noiembrie 28th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: