Legile justiţiei, în dezbatere

6 oct. 2017
Vizualizari: 2257

Este sfârșit de săptămână și avertizările meteo vor să ne amintească faptul că este toamnă și că iarna este aproape.

Administrația Națională de Meteorologie a emis două avertizări meteo de ploi și ninsori pentru acest sfârșit de săptămână. Cele mai afectate județe sunt cele din sud și sud-est, iar la munte ninsoarea va fi viscolită. Și în Capitală vor fi ploi abundente”, scrie Mediafax.

Și azi, modificările la legile justiției țin prima pagină a presei românești

Ministrul justiției, Tudorel Toader, s-a aflat azi la Craiova și a oferit presei câteva declarații în legătură cu viitorul proiectului său de lege.

„Ministerul justiției redactează proiectul de lege pentru modificarea legilor justiției. Avizul CSM este un aviz consultativ. Proiectul de lege, pe care îl avem aproape finalizat, ia în considerare multe dintre propunerile CSM. Proiectul de lege are în conținutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM, pentru că în 2016 inițiativa modificării celor trei legi ale justiției a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligația mea ca ministru al Justiției este aceea de a finaliza proiectul de lege. Eu nu pot să îl retrag, pentru că e pe biroul ministrului Justiției. Decizia poate fi luată la celelalte paliere: decizia poate fi a Guvernului, decizia poate fi a Parlamentului, dar nu am fizic și nici juridic de unde să le retrag, le voi finaliza”, a spus ministrul Toader, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției a precizat că, în momentul finalizării proiectului, va exista și forma finală a solicitării de aviz din partea Comisiei de la Veneția.

„Nu puteam solicita avizul Comisiei de la Veneția până acum, pentru că el se solicită pe forma finală a proiectului de lege și, în momentul acela, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat pentru modificarea legilor Justiției”, a explicat Toader, mai scrie Agerpres.

Tot ministrul Toader a fost întrebat în legătură cu controlul Inspecției Judiciare la DNA, despre care acesta a spus că „deocamdată nu este gata”.

„Suntem în etapa în care DNA înțeleg că a contestat. Procedural, trebuie rezolvate obiecțiile formulate de către DNA vizavi de conținutul raportului. După ce se rezolvă, atunci se discută conținutul raportului cu unele obiecții admise sau respinse. Nu aș comenta eu conținutul unui raport pe care nu îl cunosc. Așteptăm soluționarea obiecțiilor, vedem conținutul și atunci ne exprimăm punctul de vedere”, a mai declarat Tudorel Toader, scrie Agerpres.

O altă temă de dezbatere, abordată și de ministrul Toader, privește raportul dintre Inspecția Judiciară și CSM.

„Vorbeam la acel moment, 23 august, și de o incompatibilitate funcțională între Inspecția Judiciară și CSM, și am argumentat faptul că, la nivel de principiu, mie mi se pare inadecvat ca CSM să stabilească regulamentul de activitate al Inspecției, Inspecția pe baza acelui regulament să verifice procurorii, judecătorii față de care sunt sesizări, după care raportul de control să fie supus aprobării CSM-ului. Adică cel controlat face regulile controlorului și aprobă și rezultatul actului de control. Dar asta e la nivel de principiu. Câți or fi fost de acord sau nu la momentul respectiv, nu știu. Dar, ce știu este faptul că tot mai mulți români au văzut ceea ce s-a petrecut în raporturile dintre CSM și Inspecția Judiciară și au văzut toate aceste reclamații, nemulțumiri, acțiuni, sesizări, plângeri făcute de unii împotriva altora și în felul acesta rezultă că este ceva în neregulă privind reglementarea raporturilor dintre Inspecție și CSM sau CSM și Inspecție Judiciară”, a afirmat Tudorel Toader, scrie Agerpres.

România rămâne statul membru, care înregistrează cel mai mare deficit de colectare de T.V.A. de 37,2%, potrivit datelor Comisiei Europene, ceea ce înseamnă o sumă neîncasată de aproximativ 7,7 miliarde de euro, sumă mai mare decât alocările bugetare ale României în anul 2017 pentru educație, investiții în infrastructură sau sănătate, a anunțat vineri compania de consultanță PwC România”, anunță azi News.ro.

Presa scrie azi și despre decernarea premiilor Nobel. Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat vineri, la Oslo, Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), pentru eforturile pe care le-a depus împotriva acestor arme de distrugere în masă, aflate în centrul unor tensiuni internaționale în Iran și Coreea de Nord.

„Comitetul Nobel pentru Pace a recompensat ICAN, cu sediul la Geneva, «pentru activitatea sa de a atrage atenția asupra consecințelor catastrofice umanitare ale oricărei utilizări a armamentului nuclear și eforturile sale revoluționare de a ajunge la o interzicere pe baza unui tratat a acestor arme»”, scrie News.ro, citând The Associated Press.

Seară frumoasă!

Legile justiției, în dezbatere was last modified: noiembrie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: