Legea privind Statutul judecătorilor şi al procurorilor revine în dezbaterea Parlamentului

20 apr. 2018
Vizualizari: 1440

Modificările aduse Codurilor penal și de procedură penală, care se află în dezbaterea Parlamentului, provoacă o serie de reacții din partea procurorilor, dar și a președintelui țării. Președintele Klaus Iohannis a afirmat că unele modificări privind codurile penale erau necesare și sunt bune, dar că altele sunt inacceptabile.

„Unele dintre aceste modificări sunt necesare, fiindcă e nevoie de o oarecare modificare a legislației, punere în acord cu decizii ale CCR și, în unele puncte, chiar cu legislația europeană. Aceste propuneri sunt bune și cred că Parlamentul le va prelucra și va introduce aceste chestiuni. Alte propuneri care au fost făcute, nu vreau să detaliez acum, în acest cadru, sunt total inacceptabile și cred că discuția parlamentară va revela care trebuie să rămână în discuție și care trebuie să iasă din discuție. Un principiu, însă, cred că trebuie să îl înțeleagă toată lumea – este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu destinație pentru unele persoane care, vremelnic, ocupă poziții de decizie chiar în Parlament”, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, scrie azi News.ro.

Parchetul General a transmis ieri un punct de vedere referitor la modificarea celor două coduri amintite, în care vorbește despre „o serie de soluții legislative cu caracter de noutate, a căror evaluare impune un examen aprofundat”.

„La o primă lectură a propunerilor de modificare a codurilor penale, Ministerul Public își exprimă preocuparea, îndeosebi cu privire la următoarele chestiuni de ordin general: oportunitatea modificării unor soluții legislative care, în timp, și-au dovedit valabilitatea, inclusiv din punctul de vedere al conformității lor cu Constituția; modificarea unor soluții legislative fără luarea în considerare a consecințelor în planul punerii lor în aplicare; lipsa unor corelări necesare între normele Codului de procedură penală, precum și între acestea și legea de organizare judiciară; lipsa unor norme tranzitorii adecvate pentru soluțiile procesuale noi”, se arată în comunicatul Parchetului General, scrie News.ro.

„Curtea Constituțională a României a admis joi sesizările formulate de PNL, USR și Înalta Curte de Casație și Justiție privind modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor”, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

„Sursele citate au precizat că sesizările PNL și USR privind Legile nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii au fost respinse de Curte”, mai notează Agerpres.

Prin urmare, Legea privind statutul judecătorilor și al procurorilor se întoarce la Parlament, în timp ce Legea privind organizarea judiciară și Legea CSM vor fi înaintate președintelui statului spre promulgare.

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat și în privința Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională.

„Motivarea Curții Constituționale la decizia de a declara neconstituțional un articol din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională arată că faptele de corupție, sau cele contra patrimoniului, nu vor putea fi calificate drept o amenințare la adresa securității naționale”, scrie azi Cotidianul.

„Spre exemplu, săvârșirea unor infracțiuni, cum ar fi cele contra persoanei, nu vor putea fi calificate drept o amenințare la adresa securității naționale, chiar dacă faptele aduc atingere gravă dreptului fundamental la viață sau dreptului fundamental la integritate fizică și psihică al unei persoane. Totodată, săvârșirea unor infracțiuni determinate, precum cele de corupție sau cele contra patrimoniului, nu vor putea fi calificate drept o amenințare la adresa securității naționale, chiar dacă faptele aduc atingere gravă anumitor drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor români. Aceasta deoarece, deși unele infracțiuni sunt de natură să aducă atingere gravă anumitor drepturi și libertăți fundamentale, fiind în interesul general sancționarea acestor fapte, acestea nu au amploarea necesară calificării lor ca amenințări la adresa securității naționale”, se arată în motivarea CCR privind declararea unui articol din Legea nr. 51/1991 ca fiind neconstituțional, mai arată Cotidianul.

„Consiliul Superior al Magistraturii a admis joi plângerea prealabilă a ministrului justiției, Tudorel Toader, prin care acesta cerea revocarea hotărârii Plenului CSM din decembrie 2017, prin care s-a stabilit că declarațiile sale despre dosarul «Belina» au afectat independența sistemului judiciar. […] Pe 26 septembrie 2017, procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a solicitat CSM-ului să analizeze dacă afirmațiile ministrului justiției, referitoare la dosarul «Belina», sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar”, arată Agerpres.

Personalul din sectorul sanitar amenință cu grevă generală, după ce o parte a acestora au primit, în ultima lună, salarii mai mici din cauza anulării unor sporuri semnificative.

„Scandalul veniturilor din domeniul sanitar ia amploare. Denunțând «haosul din sănătate», reprezentanții Federației Sanitas au anunțat joi că, în 26 aprilie, în Capitală, va fi organizat un miting, urmând ca, în 7 mai, să fie declanșată o grevă de avertisment, iar, în 11 mai, o grevă generală”, scrie Cotidianul.

În finalul Revistei, semnalăm o decizie de ultimă oră a guvernului român.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat joi seară, la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care s-a decis mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar acest gest are «o valoare foarte mare pentru administrația americană», deoarece România este al doilea stat după SUA care face acest lucru”, menționează Agerpres.

Seară frumoasă!

Legea privind Statutul judecătorilor și al procurorilor revine în dezbaterea Parlamentului was last modified: aprilie 20th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: