Legea manualului şcolar – adoptată de Parlament

23 mai 2018
Vizualizari: 639

Modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul magistraților, reîntoarse de CCR în Parlament, revin pe masa președintelui Iohannis.

„Plenul Senatului a adoptat marți, pentru a treia oară, cu 79 de voturi «pentru» și 26 de voturi «împotrivă», modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul magistraților. Senatul este forul decizional pe această lege, care urmează să meargă la promulgare la președintele Iohannis. […] USR a anunțat că discută cu PNL pentru a ataca pentru a treia oară legea la Curtea Constituțională”, scrie News.ro.

Plenul Senatului a adoptat marți, tacit, un proiect de modificare a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Potrivit inițiatorilor, News.ro scrie – „art. 12 din Legea nr. 78/2000 se modifică astfel: «(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine, de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale; b) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații»”.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, susține azi, la New York, un discurs în cadrul unei reuniuni la nivel înalt, organizată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marți Agerpres, „dezbaterea marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (UNCAC), cunoscută și drept Convenția de la Merida, semnată și ratificată de România, alături de alte 182 de state”.

„La reuniune participă președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, Miroslav Lajcak, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precizează sursa citată. Laura Codruța Kovesi a fost invitată să vorbească în deschiderea primei sesiuni de dezbateri, intitulată «15 ani de implementare a Convenției – tendințe, realizări și provocări». Reuniunea va găzdui două sesiuni de dezbateri la care, pornind de la prezentările făcute de experții invitați, ceilalți participanți vor avea posibilitatea să adreseze întrebări și să împărtășească aspecte rezultate din experiența țărilor pe care le reprezintă”, se menționează în comunicatul DNA, transmis Agerpres.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat ieri, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. Instanța a decis schimbarea încadrării juridice din mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în cea de mărturie mincinoasă. Decizia nu este definitivă.

„La ultimul termen de judecată, procurorii DNA au cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu-Tăriceanu, susținând, în fața instanței că, președintele Senatului, la fiecare ocazie, a făcut totală abstracție de faptul că acuzațiile sunt probate temeinic, iar într-un «act de totală aroganță» a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menținerea propriei versiuni a relatărilor, ei considerând că acesta a avut «apărări puerile, nedemne de pregătirea superioară». […] La rândul său, avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut magistraților să excludă procesele-verbale emise în baza mandatelor pe siguranță națională, din perioada 2008-2014, precizând că nu au «relevanță și fundament». Apărătorul a mai arătat că fapta de care este acuzat clientul său nu se bazează pe probe”, scrie Agerpres.

„Lucian Onea a cerut marți eliberarea din funcția de procuror-șef al DNA Ploiești, pentru a nu afecta credibilitatea și prestigiul instituției, precizând că acuzația pe care anchetatorii Parchetului General i-o aduc «nu are corespondent în realitate», informează DNA”, mai notează azi Agerpres.

Agerpres mai scrie că procurorul-șef Lucian Onea, pe numele căruia a fost deschis un dosar, arată în cererea sa de eliberare din funcție că „acuzația care îi este adusă, de participație improprie la complicitate la infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, «este total nefondată și nu are corespondent în realitate»”.

În finalul Revistei, scriem despre Legea manualului școlar. Aceasta a fost adoptată în plenul Senatului, care, în acest caz, este cameră decizională în Parlament.

„Principala noutate pe care o aduce această lege este faptul că Ministerul Educației va fi obligat să asigure manualele școlare. Și răspunde pentru acest lucru. Fostul ministru al Educației și actual președinte al Comisiei de Învățământ din Senat, Liviu Pop, spune că, pentru prima dată, vor exista manuale și în format letric (manualele printate, așa cum există ele în forma actuală), virtual, electronic și în limbaj Braille. […] Legea prevede că manualele vor fi oferite gratuit elevilor în format PDF, digital interactiv sau pe hârtie, însă îl va primi în mână doar dacă părintele, elevul sau profesorul face o solicitare scrisă înainte cu 6 luni de începerea anului școlar”, arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Legea manualului școlar – adoptată de Parlament was last modified: mai 23rd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: