Întâlnire Tudorel Toader – Frans Timmermans, la Strasbourg

7 feb. 2018
Vizualizari: 925

Modificările legilor justiției rămân subiect de primă pagină în presa de astăzi.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și secretarul de stat în MJ, Marieta Safta, au discutat, la sediul Parlamentului European din Strasbourg, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe tema legilor justiției și a stadiului acestora.

„Subiectele abordate în cadrul discuției au vizat aspecte privitoare la: parcursul legilor justiției și stadiul actual al acestora, modificarea codului penal și codului de procedură penală, precum și ultima decizie a Curții Constituționale privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. (…) În ceea ce privește Codul penal și Codul de procedură penală, ministrul Justiției «a prezentat modificările constând în transpunerea în legislația națională a Directivei 2016/343/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale și a Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind înghețarea și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în Uniunea Europeană, precum și modificările pentru punerea în acord a dispozițiilor din coduri cu Decizii ale Curții Constituționale a României»”, scrie News.ro.

Anterior vizitei ministrului Toader la Strasbourg, liderul PSD, Liviu Dragnea, arătase președintelui Iohannis că Reprezentanța CE în România transmisese informații false Comisiei Europene, în legătură cu modificările aduse legilor justiției. Răspunsul Comisiei Europene nu a întârziat.

„Comisia Europeană susține că președintele Jean-Claude Juncker apreciază activitatea desfășurată de șeful Reprezentanței CE în România, Angela Cristea, în contextul în care, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că i-a arătat șefului statului minciunile transmise de aceasta comisarilor europeni”, scrie Mediafax.

Cotidianul notează, azi, declarațiile președintelui Comisiei Europene pe această temă.

„«Statul de drept a făcut progrese remarcabile în România și se află în stadiu acceptabil. Nu vom accepta ca România să facă pași înapoi. Trebuie să fie un progres ireversibil și am încredere în sistemul judiciar din România. Am luat la cunoștință de faptul că am fost dezinformat, dar vă anunț că sunt bine informat în ceea ce privește deciziile privind statul de drept», a spus Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene”, scrie Cotidianul.

Oficialul european a mai afirmat că sistemul judiciar funcționează în România, dar a atras atenția asupra modificărilor aduse în Parlament la legile justiției.

„«Sistemul judiciar din România funcționează și nu putem spune acest lucru despre toate statele membre. Dacă legile vor fi adoptate așa cum se are în vedere de către Parlament, atunci discuțiile despre Mecanismul de Verificare și aderarea la Spațiul Schengen se vor pune în alți termeni», a mai spus Juncker”, arată Cotidianul.

„«Președintele Comisiei Europene a declarat că așteaptă deciziile Curții Constituționale pe marginea legilor justiției și „dacă totul merge bine să ne gândim la Schengen», afirmând că românii nu trebuie tratați ca cetățeni de mâna a doua”, mai scrie Cotidianul.

Cotidianul redă și declarația senatorului Șerban Nicolae, în legătură cu declarațiile președintelui Comisiei Europene.

„«Am văzut niște păreri personale, am văzut pe un domn care este președintele Comisiei Europene, care exprima niște temeri personale, care ne dădea un fel de amenințări să modificăm legile conform deciziilor CCR. Probabil că nimeni nu i-a spus că amenințarea este ridicolă și ușor etilică, în condițiile în care toate deciziile CCR sunt luate în considerare de Parlament și, întotdeauna, sunt puse în acord proiectele legislative cu deciziile Curții – nu de grija MCV, nu de grija aderării la Schengen, ci pentru că așa scrie în Constituția României încă din 1991», a spus Șerban Nicolae”, scrie Cotidianul.

Lăsăm la o parte modificările legilor justiției și comentariile de la București și Bruxelles pe această temă pentru a ne reaminti că sărbătorim, anul acesta, Centenarul Marii Uniri.

Președintele PMP, senatorul Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că va depune, alături de parlamentarii PMP, un proiect de declarație prin care să denunțe pactul Ribbentrop-Molotov, datorită căruia Basarabia a intrat în sfera de influență a Uniunii Sovietice.

„«Suntem în anul Centenarului. Eu, ca președinte, am denunțat Pactul Ribbentrop-Molotov, dar voi depune săptămâna viitoare, cu semnătura mea și a celorlalți parlamentari PMP, un proiect de declarație în care să denunțăm pactul Ribbentrop-Molotov și efectele lui. Avem obligația să facem acest lucru. Uitați-vă că, de pactul Ribbentrop-Molotov, au fost afectate cele trei țări baltice, Polonia și România. Cele trei țări baltice au ieșit de sub efectele pactului Ribbentrop-Molotov, fuseseră înglobate în Uniunea Sovietică, sunt independente și membre și UE și NATO, Polonia este stat integru și membru UE și NATO, România a pierdut Basarabia și noi stăm…», a declarat Băsescu la România TV, scrie Agerpres.

„«Igor Dodon s-a speriat pentru că în Republica Moldova a început un curent unionist puternic. Mai mult decât atât, au apărut localități, de la comune la orașe, care, în consiliile locale, sub semnătura tuturor consilierilor, a primarului, a secretarului primăriei și, uneori, și a preotului din comunitate, au făcut declarații scrise, că doresc unirea cu România», a mai afirmat fostul șef al statului”, arată Agerpres.

În finalul Revistei, scriem despre o decizie a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, referitoare la sectorul IT.

„Angajatorii din sectoarele IT și cercetare-dezvoltare și ai zilierilor sau persoanelor cu handicap, care măresc cu cel puțin 20% salariile brute ale acestor angajați, vor reține la sursă și vor evidenția în Formularul 112 cheltuielile cu CASS, a declarat luni, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici”, notează Mediafax.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Întâlnire Tudorel Toader – Frans Timmermans, la Strasbourg was last modified: februarie 7th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: