Institutul Cantacuzino – susţinut de Ministerul Apărării Naţionale

5 sept. 2017
Vizualizari: 1719

Azi, în cursul dimineții, la Ambasada SUA a avut loc întânirea ambasadorului american Hans Klemm cu ministrul justiției, Tudorel Toader. Anterior întâlnirii, ambasadorul SUA se arătase îngrijorat în legătură cu unele propuneri formulate de ministrul Toader pentru modificarea legilor justiției.

„Ministrul justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni, făcând referire la îngrijorările exprimate de ambasadorul american Hans Klemm cu privire la proiectul de modificare a legilor justiției, că ar putea lua în calcul să propună ca procurorul general al României să fie propus de către Senat, ca în Statele Unite”, amintește Agerpres.

News.ro prezintă poziția ambasadorului SUA după întâlnirea cu ministrul Toader.

„Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a declarat, marți, după întâlnirea cu ministrul justiției, Tudorel Toader, că a fost o „discuție fructuoasă și completă”, despre viziunea ministrului și despre responsabilitățile acestuia”, scrie News.ro.

„Abia aștept să lucrez mai departe cu ministrul și cu Guvernul”, a mai declarat ambasadorul american, precizând că în cursul acestei zile va fi transmisă o declarație comună legată de întâlnirea cu ministrul Toader”, mai arată News.ro.

De luni, CSM este în echipă completă. După o perioadă de așteptare, plenul Senatului i-a ales luni, prin vot secret cu buletine, pe Victor Alistar și pe Romeu Chelariu ca membri în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societății civile.

„Victor Alistar a fost propus pentru funcția de membru al CSM de Transparency International România și susținut de Asociația Magistraților din România, iar Romeu Chelariu a fost propus și susținut pentru CSM de Fundația „Camera de Arbitraj și Mediere”. Potrivit legii, pot fi membri din partea societății civile în CSM specialiști în drept, cu o vechime de cel puțin șapte ani în activitatea juridică, ce se bucură de înaltă reputație profesională și morală și nu sunt membri ai vreunui partid politic. CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept – ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general”, notează Agerpres.

Luni, Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

„Proiectul prevede că referendumul de revizuire a Constituției trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a inițiativei de revizuire.(…). „În mod esențial este vorba despre termenul de 30 de zile, în mod obligatoriu, de organizare a referendumului după data la care se consideră adoptat proiectul de lege de revizuire a Constituției”, a declarat deputatul PNL, Ioan Cupșa, membru al comisiei”, notează Agerpres.

Și tot luni, în Senat, s-a votat o propunere legislativă prin care exportul de lemne de foc este interzis pentru trei ani.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare interzicerea exportului de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 de centimetri până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum trei ani. Inițiată de un grup de parlamentari preponderent PNL, propunerea legislativă a fost adoptată de Camera superioară a Parlamentului cu 91 de voturi pentru și o abținere, după ce senatorii au votat împotriva raportului comun de respingere al Comisiilor economică și de mediu”, scrie Agerpres.

Institutul Cantacuzino este la un pas de a fi salvat.

„Ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, le-a solicitat reprezentanților Institutului Cantacuzino ca până joi să îi transmită necesitățile legate de spațiu, de personal și de dezvoltare, anunță, marți, Ministerul Apărării Naționale, precizând că în viitoarea ședință de Guvern ministrul Țuțuianu va propune un proiect de act normativ pentru preluarea institutului în subordinea ministerului, în viitoarea ședință de Guvern”, scrie News.ro.

În finalul Revistei vă prezentăm cazul unui salariat român, care a fost concediat pentru că a utilizat internetul în scop personal în orele de program, dosar care s-a aflat în atenția CEDO.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat dreptate marți unui salariat român care fusese concediat în anul 2007 după ce a fost monitorizat folosind internetul în scopuri personale la serviciu”, transmite France Presse, potrivit Cotidianul.

„Judecătorii Marii Camere, instanța supremă a CEDO statuând în apel o decizie din 2016, au considerat că „autoritățile naționale (române) nu au protejat în mod corect dreptul lui Bogdan Mihai Bărbulescu la respectarea vieții și a corespondenței sale private și astfel nu au asigurat un echilibru just între interesele în cauză”, se menționează în decizia CEDO. (…) Astfel, s-a încălcat articolul 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței) al Convenției europene privind drepturile omului, potrivit unui comunicat al CEDO”, mai scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Institutul Cantacuzino – susținut de Ministerul Apărării Naționale was last modified: septembrie 5th, 2017 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: