Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – neconstituţională

19 iul. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 267

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ieri, unul din marile proiecte ale PSD, anunțat încă din campania electorală, a fost pur și simplu spulberat de o decizie a Curții Constituționale.

„Curtea Constituțională a decis, miercuri, că Legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții este neconstituțională, acceptând astfel sesizările formulate de către președintele Klaus Iohannis, precum și de către parlamentarii PNL, USR și PMP. Atât șeful statului, cât și partidele din Opoziție susțin că înființarea Fondului intra în atribuțiile autorităților publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separația puterilor în stat. […] PNL avertizează că va ataca în instanța de contencios administrativ orice act normativ inițiat de Guvern pentru înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții”, arată News.ro.

„Curtea Constituțională a amânat miercuri, pentru 18 septembrie, judecarea sesizării formulate de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, mai scrie News.ro.

O altă sesizare de neconstituționalitate, formulată de această data de ÎCCJ, a fost și ea amânată pentru toamna acestui an.

„Curtea Constituțională a amânat, miercuri, pentru luna septembrie, dezbaterile asupra sesizărilor formulate de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și de către PNL și USR asupra Legii de modificare a Codului de procedură penală, precum și asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară”, scrie News.ro.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis ieri sesizarea cu privire la dreptul de liberă circulație și ședere al soților de același sex, în spiritul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„«S-a admis în sensul că textele criticate sunt constituționale, în măsura în care recunosc dreptul la liberă circulație și la ședere pe teritoriul României. Nu ne-am pronunțat cu privire la recunoașterea căsătoriei. Am recunoscut în spiritul deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene. […] Decizia (CJUE – n.r.) ne recomandă să nu blocăm accesul la libera circulație și la ședere pe teritoriul României. La asta ne-am referit. Sunt constituționale în măsura în care recunosc cele două drepturi», a anunțat președintele CCR, Valer Dorneanu”, arată Agerpres.

Procurorul general Augustin Lazăr, Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, Anca Jurma, procurorul-șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu și Nadina Spînu, procuror-șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe, au avut ieri o întrevedere cu Michael Roth, ministrul de stat pentru afaceri europene din cadrul Ministerului Federal German de Externe, însoțit de adjunctul ambasadorului Germaniei la București.

„Conform Parchetului General, principalele teme abordate s-au referit la cooperarea judiciară bilaterală și internațională, la progresele înregistrate de România în reforma justiției și combaterea corupției, problematica judiciară curentă, inclusiv modificările legislative în curs. […] Marți, ministrul de stat pentru afaceri europene al Germaniei, Michael Roth, s-a întâlnit cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care l-a asigurat pe oficialul german cu privire la respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar în România, conform unui comunicat al Camerei Deputaților”, relatează News.ro.

Presa scrie azi și despre ieșeanul Florin Morariu, supranumit „eroul cu făcăleț de la Londra”, care va primi distincția „The Queen’s Commendation for Bravery”, din partea Marii Britanii, pentru faptele din timpul atacului terorist din iunie 2017, de la Borough Market.

„Florin Morariu a declarat miercuri seară, corespondentului Mediafax, că a primit o scrisoare din partea autorităților britanice, prin care este propus de către premierul Theresa May pentru a primi distincția „The Queen’s Commendation for Bravery”. Distincția reprezintă o formă de recunoaștere a unui comportament brav al militarilor și civililor, demonstrat în anumite circumstanțe deosebite și în numele națiunii britanice”, scrie Cotidianul.

„În vara anului trecut, trei indivizi au intrat cu o dubă închiriată în oameni, pe Podul Londrei. Înarmați cu cuțite, au început apoi să atace trecătorii și pe cei din localurile de lângă pod, din celebra Borough Market”, amintește Cotidianul, moment în care Florin Morariu a intervenit în ajutorul trecătorilor.

În finalul Revistei, scriem despre o donație a sportivei Sorana Cîrstea.

„Maternitatea din Târgoviște a fost dotată cu un incubator performant, în valoare de 75.000 de lei, o donație vitală pentru salvarea nou-născuților. Acesta a fost donat de jucătoarea de tenis Sorana Cîrstea, care s-a alăturat campaniei Salvați Copiii de combatere a mortalității infantile. Incubatoarele acestei maternități erau deja uzate de aproape un deceniu. Unitatea medicală deservește mai multe județe în ceea ce privește cazurile severe de prematuritate”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții – neconstituțională was last modified: iulie 19th, 2018 by Claudiu Pamuc
2 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter