A început lupta pentru bugetul UE (2021-2027)

3 mai 2018
Vizualizari: 1221

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că trimite la Curtea Constituțională întregul pachet al Legilor justiției și că va sesizeaza Comisia de la Veneția.  Președintele a adresat și un apel CCR să nu se grăbească și să conlucreze cu organismul European și a precizat că, după ce Curtea Constituțională se va exprima asupra actelor normative, va face o nouă analiză a legilor și va decide atunci dacă se impune o nouă reexaminare a celor trei legi de către Parlament.

News.ro prezintă azi reacția Forumului Judecătorilor din România la acțiunea președintelui Iohannis.

„Magistrații salută anunțul președintelui Klaus Iohannis de a sesiza atât Curtea Constituțională, cât și Comisia de la Veneția asupra celor trei legi ale justiției, copreședintele Forumului Judecătorilor din România, Dragoș Călin, spunând la RFI că demersul șefului statului este benefic pentru independența sistemului judiciar”, scrie News.ro.

„Mai bine mai târziu, decât niciodată. Este un lucru care trebuia să se întâmple de la început, adică în urmă cu câteva luni, când au avut loc acele dezbateri extrem de rapide cu privire la modificarea legilor justiției, însă lucrurile sunt în continuă evoluție și o astfel de sesizare va fi benefică pentru democrația din România, pentru magistratura din România, pentru independența sistemului judiciar și pentru niște legi ale justiției, care să fie ancorate în realitățile europene”, a declarat Dragoș Călin, copreședintele Forumului Judecătorilor din România, mai notează News.ro.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader susține că era previzibil că președintele Klaus Iohannis va sesiza CCR privind legile justiției și a arătat că sesizarea trebuie motivată. El a adăugat că șeful statului are competența de a sesiza Curtea Constituțională și a negat că s-ar rescrie Legea fundamentală”, mai scrie azi Agerpres.

Modificările legislative din țările est-europene par să îi preocupe mai mult acum pe oficialii europeni, hotărâți să sancționeze eventualele  derapaje de la legislația europeană.

„Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) avertizează că noi inițiative legislative din anumite state europene riscă să deturneze reformele adoptate anterior pentru consolidarea prevenirii corupției, lucru care ar putea constitui încălcări ale standardelor anticorupție ale Consiliului Europei”, scrie Mediafax.

„Raportul anual al GRECO, un organism al Consiliului Europei, dat publicității joi, indică faptul că aceste inițiative legislative au determinat  GRECO să reevalueze noua legislație (Grecia) ori să declanșeze o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanțe excepționale (România, Polonia)”, mai notează Mediafax.

Și tot Mediafax amintește o declarație a președintelui GRECO, Marin Mrčela: „În 2017, au fost numeroase acuzații de corupție în multe țări și instituții. Progresul împotriva corupției nu poate fi considerat garantat. Este necesară vigilență, pentru că mereu există riscul regresului. (…) Parlamentarii, judecătorii și procurorii ar trebui să conducă pe baza puterii exemplului, iar cetățenii ar trebui să ceară ferm propriilor reprezentanți să acționeze nu doar respectând legile, ci în concordanță cu cele mai înalte standarde etice”.

Dar, dincolo de declarații și deziderate, Cotidianul prezintă azi și o oportunitate creată vesticilor după criticile oficialilor europeni adresate României, Poloniei și Ungariei în ultima vreme. Comisia Europeană a lansat marea luptă pentru împărțirea bugetului UE pentru perioada 2021-2027.

„Proiectul de buget al CE introduce un nou mecanism de a penaliza țările – mai ales cele foste comuniste – ale căror guverne încalcă regulile UE privind independența justiției și statul de drept. (…) Calea este cea a art. 322, privind managementul financiar în UE, și a comitologiei, acel proces de modificare și implementare a legilor UE prin intermediul a zeci de comitete de experți, fără controlul Parlamentului European, fără unanimitatea statelor membre, ci doar prin vot de majoritate calificată. În acest fel, ar trebui să se formeze o majoritate în rândul statelor UE pentru ca un «contravenient» (Polonia, Ungaria, poate România) să nu fie penalizat pentru încălcarea statului de drept”, scrie Cotidianul.

„CCR a respins joi sesizarea făcută de mai mulți senatori PNL și USR, privind proiectul de modificare a Legii referendumului, iar legea se va duce la promulgare de către președintele Klaus Iohannis. Este a doua oară când Curtea dezbate această lege, atunci judecătorii admițând sesizarea Opoziției”, mai anunță azi Mediafax.

O altă știre din presa de azi se referă la cazul polițistul Bogdan Gigină, care a decedat într-un accident de motocicletă în timpul orelor de program.

„Fostul ministru al Internelor, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea polițistului Bogdan Gigină, care făcea parte din dispozitivul de însoțire a ministrului”, scrie News.ro.

În finalul Revistei amintim o declarație a președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, pe tema promoțiilor de tipul „Black Friday” de pe internet, la capătul unor controale ale instituției amintite.

„Această practică, de a crește sau de a menține artificial prețul de referință în cadrul promoțiilor (de exemplu: Black Friday), creează consumatorilor impresia că beneficiază de o reducere mai mare decât este în realitate. De fapt, consumatorii plătesc un preț apropiat celui din afara campaniei, ceea ce poate constitui o încălcare a legislației în domeniu”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, notează News.ro.

Seară frumoasă!

A început lupta pentru bugetul UE (2021-2027) was last modified: mai 3rd, 2018 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: