În zece regiuni din Ucraina, mobilizare de război

4 dec. 2018
Vizualizari: 710

Violențele din capitala Franței, despre care scriam și ieri, nu au rămas fără urmări juridice.

„În total 139 de suspecți majori au fost prezentați în fața justiției, iar măsura arestului preventiv a 111 dintre ei a fost prelungită, a anunțat Parchetul Parisului luni, la două zile după violențele din Capitală, în marja protestelor «vestelor galbene», relatează AFP”, citată de News.ro.

La capătul estic al Europei, Ucraina se pregătește de război.

„Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor, la pregătire, în contextul escaladării tensiunilor cu Rusia, subliniind că este necesar ca Ucraina să-și consolideze apărarea, cu scopul de a contracara o amenințare a unei invazii ruse, relatează The Associated Press”, citată de News.ro.

„Kremlinul a denunțat anunțul șefului statului ucrainean drept o încercare «absurdă» de a escalada tensiunile. Relațiile tensionate între cei doi vecini s-au tensionat și mai mult în urma unui incident, la 25 noiembrie, în care Paza de Coastă rusă a deschis focul și a imobilizat trei nave militare ucrainene, pe ale căror echipaje le-a luat prizoniere în largul peninsulei ucrainene Crimeea, anexată de Moscova în 2014. Poroșenko a decretat legea marțială pe o perioadă de 30 de zile în zece regiuni din țară. Pe perioada legii marțiale, autoritățile ucrainene au interzis intrarea în țară a tuturor bărbaților ruși cu vârsta cuprinsă între 16 și 60 de ani, o măsură menită să împiedice Rusia să destabilizeze și mai mult țara, potrivit șefului statului”, mai scrie News.ro.

La București, după sărbătorirea Centenarului, UDMR a depus luni, la Parlament, un proiect pentru „transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918”.

Potrivit News.ro, proiectul UDMR „prevede, între altele, posibilitatea înființării, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obține «un statut de autonomie specială pentru județele care aparțin unor regiuni istorice sau în care o minoritate națională istorică are o proporție semnificativă»”.

Cererile UDMR vin într-un moment sensibil pentru coaliția PSD-ALDE, care a pierdut majoritatea de la Camera Deputaților.

„Patru deputați PSD, Ion Mocioalcă, Ion Spanu, Mihai Popa și Mihai Mohaci, au demisionat, alăturându-se Pro România, partidul lui Victor Ponta, PSD pierzând astfel majoritatea în Camera Deputaților”, notează Cotidianul.

O sesizare primită de Comisia juridică a Camerei Deputaților incriminează pe unii dintre foștii șefi ai parchetelor.

„Comisia juridică a Camerei Deputaților a propus sesizarea Curții de Conturi, în urma unei scrisori primite de forul legislativ, în care sunt semnalate posibile abuzuri ale foștilor șefi ai DNA, Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi, respectiv ale fostului șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu”, notează azi Mediafax.

Săptămâna trecută, instanța supremă a anunțat că există un blocaj în funcționarea completurilor de cinci judecători, aceștia aflându-se în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea.

„Înalta Curte de Casație și Justiție a decis luni să amâne, pentru luna ianuarie, 25 de dosare aflate pe rolul completurilor de 5 judecători, printre care și cele în care sunt judecați, între alții, Liviu Dragnea, Victor Ponta, Toni Greblă, Sebastian Ghiță, Cristian Rizea, Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu. Judecătorii din completul de 5 penal au declarat că vor acorda un termen administrativ pentru data de 14 ianuarie, având în vedere decizia Curții de Apel București, prin care s-a dispus suspendarea tragerii la sorți a noilor completuri”, notează azi Agerpres.

Presa mai scrie azi despre Opoziția din Parlament, care se teme că majoritatea parlamentară și Guvernul pregătesc o ordonanță de grațiere, cerând astfel sprijinul președintelui Iohannis.

„Președintele USR, Dan Barna, a declarat luni că-i solicită președintelui Iohannis să participe la toate ședintele de Guvern din luna decembrie, pentru a preveni adoptarea Ordonanței privind amnistia și grațierea. «Adoptarea ordonanței ar înseamna sfârșitul democrației în România», a declarat Barna”, scrie News.ro.

Presa amintește astăzi și care mai este situația fostului ministru Elena Udrea și a fostei șefe DIICOT, Alina Bica, arestate de Interpol în Costa Rica.

„Fostul ministru Elena Udrea și fosta șefă DIICOT, Alina Bica, vor rămâne în arest preventiv în Costa Rica până la finalizarea procedurilor de extrădare, anunță presa locală. Conform presei, care citează Biroul Procurorului Public, Tribunalul din Pavas a prelungit măsura arestrului preventiv pentru cele două, aflate în detenție din 3 octombrie”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
În zece regiuni din Ucraina, mobilizare de război was last modified: decembrie 4th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: