În decembrie, se lansează procedurile de selecţie pentru conducerile Ministerului Public, DNA şi DIICOT

29 nov. 2019
Vizualizari: 1273

Deschidem Revista din această seară cu un Raport privind Sănătatea în statele UE, prezentat ieri mass-media. Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, situându-se cu șase ani sub media UE, relevă raportul.

„Speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE și, deși a crescut din 2000, rămâne cu aproape șase ani sub media UE. (…) Speranța de viață la naștere variază substanțial în funcție de gen și de educație. De exemplu, bărbații cu cel mai înalt nivel de educație trăiesc cu zece ani mai mult decât cei cu cel mai mic nivel de educație, relevă Raportul privind starea sănătății în UE”, scrie News.ro.

Documentul menționează că alimentația deficitară și lipsa activității fizice reprezintă o preocupare majoră.

Deși rata obezității la adulți este printre cele mai scăzute din UE, cea în rândul copiilor a crescut semnificativ în ultimii ani. Peste 30% dintre bărbați (și numai 8% dintre femei) fumează, iar fumatul regulat în rândul adolescenților este, de asemenea, la un nivel ridicat. Și consumul de alcool este ridicat: 50% dintre bărbați consumă excesiv alcool, în mod regulat. Nu au existat inițiative recente privind consumul de alcool și rămâne de văzut dacă noua legislație privind consumul de tutun, introdusă în 2016, va fi eficientă”, arată raportul, scrie News.ro.

„Cheltuielile în ceea ce privește sănătatea au atins un nivel minim istoric și sunt mult sub nivelul celor din oricare altă țară din UE, atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB (5,2 % din PIB în 2017 față de media UE de 9,8 %). Subfinanțarea sistemului subminează capacitatea României de a răspunde nevoilor actuale ale populației. Va fi din ce în ce mai dificil să se răspundă acestor nevoi pe măsură ce populația îmbătrânește, iar baza de resurse se diminuează”, se arată în Raportul privind starea sănătății în UE, mai notează News.ro.

Înalta Curte de Casație și Justiție începe vineri dezbaterile în cameră preliminară în dosarul „Revoluției”, în care fostul președinte Ion Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității.

„La acest prim termen al procesului, un judecător de cameră preliminară va analiza cererile și excepțiile ridicate de inculpați, dar și de către părțile civile și Asociația 21 Decembrie 1989. Potrivit site-ului Instanței supreme, pentru ziua de vineri este anunțat un program special, având în vedere că la acest termen al procesului au fost emise citații pentru aproximativ 5.000 de persoane”, notează Cotidianul.

Guvernul Orban face primele achiziții de armament.

„Guvernul a avizat, joi, proiectul de lege pentru achiziția a cinci avioane F16. Primele patru vor fi cumpărate în 2020, iar ultimul în 2021. Șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunțat că bugetul pentru această achiziție se apropie de 300 milioane euro”, notează azi Cotidianul.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a fost eliberat din funcție.

„Horia-Miron Constantinescu a fost eliberat din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor printr-o decizie a premierului Ludovic Orban publicată joi în Monitorul Oficial. Conform deciziei, până la numirea conducătorului instituției în condițiile legii, secretarul general al ANPC, Mihaela Irina Ionescu, va exercita atribuțiile președintelui Autorității”, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, anunță că, în 2 decembrie, va lansa procedurile de selecție pentru conducerile Ministerului Public, DNA și DIICOT.

„Cetățenii, mai ales bătrânii, femeile și copiii au fost în ultima perioadă victimele unor infracțiuni abominabile. Se instalează în societate un sentiment de nesiguranță printre cetățenii cinstiți și de siguranță și confort penal pentru infractori. Nu ne putem permite să devenim o destinație infracțională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă”, a declarat Cătălin Predoiu joi, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

Ministrul Justiției cere procurorilor să-și „probeze” valoarea.

Știu că în ultimii ani s-a încercat slăbirea legilor penale, în special, și procurorii  au fost blamați, dar nu împărtășesc culpabilizarea lor în masă. În  ansamblu, corpul de procurori are valoare. Să o probeze. Societatea așteaptă acțiune eficientă din partea procurorilor”, a mai spus Predoiu, notează Agerpres.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a solicitat, în ședința de guvern de joi, introducerea pe ordinea de zi a unui memorandum privind suplimentarea posturilor la Serviciul de Probațiune”, mai scrie Agerpres.

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că, din punctul său de vedere, SIIJ trebuie ori desființată, ori radical modificată competența ei.(…) Acesta a afirmat că a discutat „informal” cu membrii CSM despre funcționarea acestei secții și că nu a interacționat cu reprezentanții acestei instituții, în acest context el arătând că «abordează subiectul SIIJ prin intermediul CSM»”, notează News.ro.

„Deocamdată, lucrurile nu sunt în regulă acolo și nu o spun doar eu. Lucrurile nu sunt în regulă, nici cum au fost gândite, nici cum au fost lucrate, nici cum au fost reglementate și nici cum funcționeză. (…) Nu ne grăbim în acest an să facem pe picior o inițiativă, vom discuta după Anul Nou”, a mai spus ministrul Predoiu, scrie News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, iar vicepreședintele formațiunii, Stelian Ion, se declară dezamăgit de primele decizii anunțate de ministrul Cătălin Predoiu în domeniul Justiției.

USR consideră că abrogarea legii recursului compensatoriu este o urgență, peste 20.000 de deținuți au fost deja eliberați din închisori înainte de ispășirea pedepsei și în timp ce PNL tergiversează o decizie, alți și alți criminali și violatori ies de după gratii în baza acestei legi. Atunci când CEDO a condamnat România din cauza condițiilor precare de viață din penitenciare, recomandările primite au vizat modernizarea și extinderea sistemului penitenciar, nu eliberarea deținuților pentru remedierea problemei spațiului insuficient”, a transmis, joi, formațiunea, printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

 „Primul punct din Acordul pe care USR l-a semnat cu PNL pentru susținerea guverului Orban a angajat acest guvern să implementeze recomandările din cadrul MCV și să pună în acord legile justiției cu avizele Comisiei de la Veneția și recomandările GRECO”, mai notează News.ro.

Presa mai scrie azi despre anunțul procurorilor DNA, privind trimiterea în judecată a fostului ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, pentru infracțiunea de spălare a banilor, suma vizată depășind 2 milioane de euro.

 „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Sandu Gabriel, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor”, a transmis, joi, DNA, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

În decembrie, se lansează procedurile de selecție pentru conducerile Ministerului Public, DNA și DIICOT was last modified: noiembrie 29th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: