Guvernul schimbă prefecţii!

11 dec. 2019
Vizualizari: 706

În deschiderea Revistei, revenim asupra ședinței CSM de marți și notăm că procurorul Tatiana Toader, a fost aleasă în ședința respectivă vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Astăzi, 10 decembrie 2019, în cadrul ședinței de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte al Consiliului doamna procuror Tatiana Toader, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii”, a transmis, CSM printr-un comunicat de presă, scrie News.ro.

În componența actuală, Consiliul Superior al Magistraturii a parcurs trei ani, interval de timp suficient pentru a constata că nu am reușit să comunicăm eficient între noi și că nu am construit între noi o relație de încredere profesională deplină. În tot acest răstimp, factori exogeni și endogeni ne-au supus, ca garant al independenței justiției, unor multiple încercări prin care s-a urmărit abaterea prin conflicte interne de la obiectivele generale ale colegilor care ne-au ales și cărora trebuie să le răsplătim încrederea pe care ne-au acordat-o. Cred, așadar, că, în următorii trei ani, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să readucă în prim-plan încrederea dintre membrii săi și colaborarea care trebuie să existe între aceștia pentru a putea funcționa în mod eficient ca organism colegial. În măsura în care obiectivele asumate prin acest proiect rezonează cu cele ale colegilor mei judecători și procurori, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, îmi manifest întreaga deschidere pentru a contribui împreună la consolidarea independenței justiției și a magistraților, ca reper fundamental în activitatea instituțională și la o abordare asumată, cu bună-credință și onestă a problemelor sistemului judiciar”, a arătat procurorul Toader, în proiectul său de management, mai scrie News.ro.

În aceeași ședință, în care CSM nu și-a putut desemna viitorul președinte, a fost închisă și  procedura de ocupare a funcției de procuror șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, luându-se act de retragerea candidaturii Adinei Florea.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de retragerea candidaturii depuse de doamna procuror ADINA FLOREA și constată închisă procedura de ocupare a funcției de procuror șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție”, anunță CSM, precizând că s-au înregistrat 14 voturi favorabile și un vot nul, scrie News.ro.

„Adina Florea s-a retras din cursa pentru șefia Secției de investigare a infracțiunilordin justiție, în condițiile în care validarea rezultatelor concursului în urma căruia ea se situase pe primul loc a fost amânată de mai multe ori în CSM, dar și în contextul în care 80,8% dintre magistrați s-au pronunțat pentru desființarea Secției special”, mai notează News.ro.

Guvernul a adoptat în ședința de marți seara proiectele de lege pentru care urmează să-și asume răspunderea, conform anunțului făcut miercuri de șeful Cancelariei, Ionel Dancă.

„Așa cum am anunțat, în ședința de Guvern au fost propuse spre dezbatere și adoptare proiectele de lege pentru care Guvernul urmează să-și angajeze răspunderea în Parlament. Vorbim despre proiectul de modificare a legilor justiției, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraților, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. De asemenea, vorbim despre creșterea vechimii pentru accederea la Institutul Național de Magistratură a magistraților, de la doi la patru ani. Și, de asemenea, vorbim despre situațiile legate de completele de judecată formate din trei magistrați la instanțele de apel. De asemenea, această prevedere ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020. Având în vedere disfuncționalitățile grave care ar avea loc în actul de justiție, Guvernul a adoptat proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene și urmează să își angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acestuia în regim de urgență”, a precizat Dancă, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

„Ședința Parlamentului în care Guvernul își asumă răspunderea pe legile privind prorogarea unor termene în Justiție, abrogarea OUG 51/ 2019 și instituirea unor plafoane de cheltuieli publice este programată joi, la 12:00. Cele trei proiecte au fost trimise miercuri Parlamentului. Conform deciziei luate miercuri de Birourile Permanente ale celor două Camere, Parlamentul ar urma să se reunească joi în ședință pentru ca Guvernul să își angajeze răspunderea. Parlamentarii au termen pînă joi la 10:00, pentru a depune amendamente. Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului  este programată la ora 12:00, când premierul Ludovic Orban ar urma să citească în plen cele trei proiecte asupra cărora Executivul  își angajează răspunderea”, mai notează News.ro.

Presa mai scrie că în ședința Guvernului a fost aprobată schimbarea din funcție a prefecților din 28 de județe.

„Potrivit listei publicată, Executivul a decis schimbarea prefecților din 28 de județe. (…) Guvernul, în ședința de marți, a aprobat și numirea unor prefecți, respectiv Nicolae Albu (Alba), Stoian Gheorghe (Arad), Alexandru-Liviu Miroșeanu (Bacău), Stelian-Nechita Dolha (Bistrița-Năsăud), Alexandru-Valentin Colbu (Botoșani), Ioan-Gabriel Avrămescu (Galați), Aneta Matei (Giurgiu), Vasilică Potecă (Hunedoara), Marian Grigoraș (Iași), Lazăr George (Neamț), Liviu Dumitrașcu (Teleorman), Mircea Gologan (Vaslui ) și Gheorghița Berbece (Vrancea).Totodată, Executivul a decis schimbarea a 12 subprefecți”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Guvernul schimbă prefecții! was last modified: decembrie 11th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: