Guvernul pregăteşte măsuri restrictive pentru zonele cu risc epidemiologic

21 iul. 2020
Vizualizari: 475

În fiecare zi, odată cu cifrele pandemiei de COVID-19, presa încearcă să anticipeze măsurile pe care Guvernul le-ar putea lua în următoarele săptămâni, mai ales că, începând de marți, au intrat în vigoare și prevederile Legii izolării și carantinării. Premierul Ludovic Orban a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, care este cel mai negru scenariu legat de pandemie care este luat în calcul.

„Am făcut câteva analize, putem duce un număr de cazuri, nu îmi place să dau cifre, nu mă hazardez să fac nicio previziune. Obligația noastră ca Guvern, ca autorități este să fim pregătiți pentru orice situație. Aș prefera să nu vorbesc despre aceast scenariu,  pentru că obiectivul nostru este să determinăm un comportament responsabili, astfel încât să împiedicăm răspândirea epidemiei”, a arătat premierul Orban, la Digi 24, notează News.ro.

News.ro mai scrie că, fiind întrebat dacă se vor introduce măsuri de carantinare, premierul Ludovic Orban a răspuns: „Nu ne dorim să luăm nicio măsură restrictivă. Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsură care să afecteze negativ economia, în primul rând și activitățile care se derulează. Nu ne dorim să fim în situația să luăm astfel de măsuri, pentru că, într-adevăr, dacă va crește numărul de persoane infectate peste 1000 – 1200, deja ne apropiem de un prag de risc și putem ajunge să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există cel mai mare risc epidemiologic, măsuri care pot fi locale, zonale, de carantinare, mai ales a zonelor cu cel mai mare nivel de răspândire a virusului”.

Și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a oferit presei o serie de declarații asupra modului în care Guvernul intenționează să acționeze în următoarele săptămâni.

„Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că următoarele două săptămâni sunt cruciale, în condițiile în care de marți va exista cadru legal pentru carantinare și izolare, iar cazurile de Covid -19 pot fi scăzute”, notează Cotidianul.

„Pe de altă parte, Tătaru a spus că autoritățile au în studiu foarte multe focare și foarte multe localități, iar în momentul unei creșteri exagerate sau exponențiale a numărului de cazuri acestea pot fi carantinate. Ministrul a precizat că în acest moment nu se referă la măsuri restrictive pe litoral, deoarece focarele nu sunt ale județului Constanța: «sunt locuri unde se fac adunările umane, în care nu se respectă nicio regulă, nicio precauție, iar de la cei care pleacă de acolo se produc transmiterile comunitare». Tătaru a avertizat că, dacă până acum a fost vorba doar de avertismente în urma controalelor, urmează repercusiunile”, relatează Cotidianul.

Agerpres consemnează declarațiile președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, legate de modul în care Guvernul Orban gestionează pandemia.

„Manipularea de la început a dus și la această lipsă de credibilitate a Guvernului în gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Românii se duc și se testează în sistemul privat cu alte prețuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferența. Ei vin acum și spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg și se testează singuri. De ce nu am testat de la început? Pentru că au vrut să declare că gestionează foarte bine această pandemie. Atunci testam foarte puțin și au fost puține cazuri. (…) Acum suntem țară roșie în toată Europa, pentru că am ajuns ultimii să testăm. După ce că am fost izolați în casă, acum suntem izolați și de Europa”, a spus Ciolacu la Antena 3, notează Agerpres.

Liderul PSD este de părere că, dacă se făceau teste de la început, s-ar fi aflat amploarea situației.

„De ce a oprit-o Guvernul pe Gabriela Firea să testeze în București, poate cineva să răspundă? Era o situație reală, științifică, poate se făceau și testări cu INSP-ul și aflam amploarea și cum putem gestiona această pandemie. S-au opus dintr-o logică pur electorală”, a mai afirmat liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, scrie Agerpres.

Situația epidemiologică din România obligă companiile aeriene să anuleze o serie de curse.

„Wizz Air suspendă toate rutele dintre România și Suedia, Portugalia, Israel și Emiratele Arabe Unite până pe 31 iulie inclusiv, din cauza restricțiilor de călătorie impuse de autoritățile române, informează operatorul aerian low-cost. Totodată, din cauza restricțiilor introduse de autoritățile austriece, zborurile dintre România și Austria sunt suspendate până la aceeași dată, precizează sursa citată”, scrie Agerpres.

Un alt subiect comentat în presă se referă la alocațiile pentru copii. Acestea ar trebui dublate de la 1 august, în urma hotărârii Curții Constituționale, care a respins sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a majorării.

Adevărul scrie despre calculele Guvernului Orban, în legătură cu plata alocațiilor copiilor, dar și la alte sporuri, pe care Executivul ar trebui să le plătească cadrelor didactice.

„Executivul are în discuție, ca variante de lucru, majorarea cu 15% a alocațiilor pentru copii și a punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020, au declarat surse guvernamentale, pentru News.ro.  Alt subiect discutat de Guvern este cel referitor la creșterea salariilor profesorilor de la începutul lunii septembrie a acestui an, după cum prevede Legea salarizării, majorare care ar putea fi momentan amânată, au adăugat sursele citate. (…) Guvernul ia în calcul varianta creșterii alocațiilor pentru copii cu un procent de 15%. Referitor la subiect, PSD a amenințat deja Executivul cu depunerea moțiunii de cenzură, dacă alocațiile pentru copii nu vor fi dublate de la 1 august”, relatează Adevărul.

Seară frumoasă!

Guvernul pregătește măsuri restrictive pentru zonele cu risc epidemiologic was last modified: iulie 21st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: