Fotograme

13 mart. 2017
Vizualizari: 1446

Începem o nouă săptămână, după un weekend care a adus și motivarea Deciziei CCR privind existența unui conflict instituțional între DNA și Guvern.

La scurt timp după publicarea motivării pe site-ul CCR, Agerpres nota: „Aprecierea oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, putând fi cenzurat doar prin controlul parlamentar, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că prin ancheta DNA privind O.U.G. nr. 13 a fost perturbată activitatea Guvernului”.

„Curtea reține că aprecierea oportunității adoptării unei ordonanțe de urgență, sub aspectul deciziei legiferării, constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, care poate fi cenzurat doar în condițiile prevăzute expres de Constituție, respectiv doar pe calea controlului parlamentar (…). Așadar, doar Parlamentul poate decide soarta actului normativ al Guvernului, adoptând o lege de aprobare sau de respingere. (…) Având în vedere prevederile constituționale invocate, Curtea constată că nicio altă autoritate publică, aparținând altei puteri decât cea legislativă, nu poate controla actul normativ al Guvernului din perspectiva oportunității actului de legiferare”, se precizează în motivarea publicată vineri pe site-ul CCR, scrie Agerpres.

Textul integral al motivării îl puteți citi și pe portalul Universul Juridic.

Agerpres mai notează pe aceeași temă că: „Judecătorul constituțional Livia Stanciu a apreciat, într-o opinie separată, că nu se poate stabili o imixtiune a Ministerului Public în exercitarea competenței Guvernului de inițiere și adoptare a O.U.G. nr. 13/2017, se arată în motivarea deciziei prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat că prin ancheta DNA privind adoptarea ordonanței a fost perturbată activitatea Guvernului”.

Ministrul justiției, Tudorel Toader (membru titular în Comisia de la Veneția), a declarat, sâmbătă, că a prezentat în cadrul celei de-a 110-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția un raport privind Ordonanțele de urgență 13 și 14, atitudinea civică și protestele care au urmat anunțării Ordonanței nr. 13/2017.

„Președintele Comisiei mi-a adresat invitația (…) de a face o prezentare în plenul Comisiei privind evoluțiile constituționale, legislative recente din România. Am făcut deja această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? Ordonanța nr. 13 cu legea de respingere, ordonanța nr. 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoțit aceste evenimente legislative, despre decizia Curții Constituționale care a fost publicată în Monitorul Oficial. Am prezentat conținutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă și consecințele sociale pe care le-au generat”, a afirmat ministrul Toader, la Digi 24, declarația fiind citată de Agerpres.

Ministrul Toader a susținut că acest raport era necesar pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneția.

„Numai comunicând corect și la timp conținutul și evoluțiile la care m-am referit, evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realitățile sociale, juridice”, a adăugat ministrul justiției, scrie Agerpres.

Cotidianul scrie despre o altă declarație a ministrului justiției, acordată în cadrul unui interviu la Antena 3.

Ministrul Toader a vorbit despre analizele și discuțiile pe care le va face în următoarele două săptămâni. „Zilele următoare voi avea discuții cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, Augustin Lazăr, și separat cu procurorul-șef de la Direcția Națională Anticorupție, pe tema despre care vorbim, evoluțiile acestea, modul în care dânșii s-au raportat la lege, la standardul constituțional, la standardele Comisiei de la Veneția. În decizie am văzut foarte multe paragrafe în care Comisia spune că trebuie trasă linie între răspunderea politică și răspunderea juridică penală, că decidentul, legiuitorul trebuie să aibă libertatea alegerii, oportunitatea actului normativ, că legiuitorul nu trebuie să aibă presiunea răspunderii penale, că actele normative por fi cenzurate prin proceduri normale și constituționale. Așadar, voi avea zilele următoare discuții separate cu dânșii pentru a le vedea punctul de vedere”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3, fiind întrebat ce măsuri va lua după motivarea CCR la conflictul DNA-Guvern”, scrie Cotidianul.

Agerpres notează că: „Ministerul Public susține că analizează „atent” motivarea Curții Constituționale privind existența unui conflict juridic între DNA și Guvern, iar procurorii vor respecta întocmai această decizie”.

Mediafax face trimitere la luarea de cuvânt a președintelui Senatului în fața primarilor de municipii din România, pe tema acțiunilor post-ordonanță.

„Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la întâlnirea primarilor de municipii, că la începutul anului a avut loc o „încercare de lovitură de stat de catifea”, pe care CCR a sancționat-o, făcând apel la primarii „hăituiți” de procurori să facă public acest lucru”, scrie Mediafax.

Ecourile Ordonanței nr. 13 nu s-au stins, iar românii continuă să iasă în stradă. Proiectul legii gratierii a scos duminică seară câteva mii de bucureșteni în Piața Victoriei.

HotNews relatează: „În jur de 2.000 de oameni au participat, duminică seară, la un marș de protest față de proiectul legii gratierii și față de amendamentele depuse de senatorul PSD, Serban Nicolae, care vizează grațierea pedepselor pentru câteva fapte de corupție. Protestatarii s-au adunat în Piața Victoriei și au pornit în marș spre Parlament”.

Tot azi, „ÎCCJ a amânat pentru 28 martie sentința în Dosarul „Gala Bute”, notează Gazeta Sporturilor. În acest dosar, procurorii DNA au cerut  în rechizitoriul întocmit, o  pedepsă de circa 21 de ani de închisoare, pentru fostul ministru Elena Udrea.

DC News scrie despre soarta demisiei în alb transmisă de Victor Ponta fostului său prieten, președintele PSD.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

După ce presa a discutat despre posibila plecare din PSD a fostului premier și despre ipoteza apariției unui nou partid de stânga, care ar putea destabiliza actuala coaliție de guvernare, președintele Dragnea a găsit soluția pentru a pune capăt speculațiilor presei, „Am rupt demisia lui Victor Ponta. Este nevoie de el în PSD”, a spus Liviu Dragnea, notează DC News.

Seară frumoasă!

Fotograme was last modified: martie 13th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: