Fostul primar Mircea Gutău cere statului român 10 milioane euro daune morale

15 apr. 2019
Vizualizari: 1090

Lupta anticorupție din România a avut ca rezultat punerea sub acuzare în ultimii ani mai multor primari din România.  În unele cazuri, instanțele au stabilit nevinovăția foștilor edili. Un caz de acest gen este și cel al fostului primar din Râmnicu Vâlcea, Mircea Gutău, care acum se îndreaptă cu o acțiune împotriva statului român la C.E.D.O.

„Mircea Gutău cere plata sumei de 500.000 euro (indexată  și actualizată conform legii despăgubiri civile), pentru repararea prejudiciului material ce i s-a provocat, constând în: veni-turile și beneficiile de care a fost lipsit în perioada detenției; cheltuielile de judecată făcute în perioada celor peste 12 ani de procese – cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum și ulterior, pentru acțiunea în revizuirea hotărârii de condamnare; cheltuielile pentru transport la organele de urmărire penală și la instanțele de judecată, pentru el, pentru  apărătorul său, pentru martori, etc.; cheltuielile cu transportul soției și al copiilor la locurile de deținere prin care a fost ținut; cheltuielile cu pachetele pe care i le-a adus familia la acele locuri de detenție, etc., plus dobânda aferentă sumei respective. El mai solicită plata unor daune morale în sumă de 10.000.000 euro, având în vedere prejudiciul moral imens ce i s-a produs, precum și plata tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate cu prezentul proces, se arată în documentul depus la instanță de fostul edil”, scrie News.ro.

Avocatul Poporului a transmis, vineri, că este de acord cu ideea ca ordonanțele de urgență ale Guvernului să poată fi atacate în contencios constituțional și de către alte autorități.

Atât domnul Traian Băsescu, fost președinte al României, cât și domnul Klaus Iohannis, președintele României, dar și unii reprezentanți ai administrației locale, au lansat, în ultimul timp, ideea, ca atribuția de control de constituționalitate a ordonanțelor de urgență să fie atribuită și altor instituții. O spun cu fermitate, întotdeauna am militat și în continuare militez în favoarea unei asemenea posibilități, care nu ar face decât să întărească funcționarea democratică a instituțiilor și implicit consolidarea statului de drept. Deși această idee a fost adusă spre dezbatere abia acum, eu am exprimat-o încă de la preluarea funcției de Avocat al Poporului, mărturie stând numeroasele declarații și interviuri în acest sens. Desigur, pentru a putea fi pusă în aplicare, este necesară modificarea Constituției”, a transmis, vineri, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, scrie News.ro.

Pe 13 martie, Curtea Constituțională a respins sesizarea PNL privind legea de aprobare a O.U.G. cu privire la operaționalizarea Secției special.

„Omisiunea Consiliului Superior al Magistraturii de a finaliza procedura de operaționalizare a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție în termenul legal de 3 luni era susceptibilă de a crea un blocaj instituțional în cadrul Ministerului Public, precizează Curtea Constituțională în motivarea deciziei prin care a respins sesizarea PNL și USR privind legea de aprobare a O.U.G. referitoare la operaționalizarea Secției special”, notează Agerpres.

Mai mulți parlamentari PSD au inițiat un proiect pentru modificarea Codului Fiscal prin introducerea obligativității pentru firme să aloce sume, deductibile din 30% din impozitul pe profit, sponsorizărilor, inclusiv asociațiile din domeniul sportului. Propunerea legislativă modifică și completează Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal al României.

„Art. 25, privind cheltuielile, alin. (4), lit. i) se modifică și completează astfel: «cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii, sunt obligatorii pentru societățile comerciale care activează în România». Contribuabilii efectuează spnsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii reprezentând 30% din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit”, notează Mediafax.

Presa mai scrie azi și despre protestele din Albania.

„Cel puțin 15 persoane au fost rănite sâmbătă seara în Tirana, capitala Albaniei, în timpul unui protest organizat față de regimul prim-ministrului Edi Rama, la care au participat mii de persoane”, relatează Deutsche Welle, citată de Mediafax .

„Autoritățile albaneze au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a împiedica protestatarii să între în clădirea Parlamentului. Cel puțin 15 persoane au fost rănite în altercațiile dintre protestari și jandarmi, au anunțat reprezentanții Partidului Democrat (centru-dreapta), organizatorii protestului. Ministerul de Interne din Albania a anunțat prin intermediul unui comunicat că cinci jandarmi au fost răniți în cadrul protestului. Manifestanții cer demisia prim-ministrului Edi Rama, liderul Guvernului socialist, și organizarea de alegeri anticipate. Protestele din Albania sunt în desfășurare de două luni”, mai scrie Mediafax.

Seară frumoasă!

Fostul primar Mircea Gutău cere statului român 10 milioane euro daune morale was last modified: aprilie 15th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: