Exerciţiul militar al Rusiei – Zapad – 2017 provoacă îngrijorări

14 sept. 2017
Vizualizari: 1692

Moțiunea depusă de opoziție împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader  a fost respinsă. News.ro notează azi: „Deputații au respins miercuri, în ședința de plen, cu 104 voturi «pentru», 162 de voturi «împotrivă» și 7 «abțineri, moțiunea simplă inițiată de PNL și USR împotriva ministrului justiției, în care atrag atenția asupra asaltului pornit împotriva independenței justiției» și îi cer lui Tudorel Toader să devoaleze agenda ascunsă privind modificările legilor justiției și să nu promoveze în forma actuală proiectele de lege respective”.

Și pentru că modificările legilor justiției sunt în dezbaterea specialiștilor din justiției, UNJR vine cu noi propuneri:

 „UNJR a propus CSM ca racolarea sau tentativa de racolare a magistraților de către serviciile de informații să fie pedepsită cu închisoare de la 5 la 10 ani. Potrivit propunerii făcute de UNJR, Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informații. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani”, scrie azi  Agerpres.

„Asociația judecătorilor precizează că pedeapsa aplicată lucrătorilor serviciilor de informații vine ca o completare la interdicția care deja îi privește pe magistrați și personalul auxiliar, cărora le este interzis sa fie lucrători operativi ai serviciilor de informații”, mai arată Agerpres.

Rectificarea bugetară pare să rezolve  problema majorării salariilor aprobate pentru acest an.

„Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, miercuri, că, în urma rectificării bugetare care este pozitivă, toate instituțiile publice au asigurate integral fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare asigurând-se și majorările salariale din sistemul bugetar aprobate în acest an”, arată News.ro.

Ministrul Mișa, potrivit News.ro face o trecere în revistă a alocațiilor bugetare suplimentare: „Menționez că s-au asigurat fonduri suplimentare după cum urmează: la bugetele locale au fost alocate 680,1 milioane pentru: salariile profesorilor din învățământul preuniversitar – 350 milioane lei, centre publice pentru persoane adulte cu handicap – 87,8 milioane lei, însoțitori persoane cu handicap – 110,0 milioane lei, programul cornul și laptele în școli – 75 milioane lei, direcțiile de asistență socială și protecția copilului -78 milioane lei, serviciile de salvamar – 2,4 milioane lei. La ministerul Agriculturii au fost asigurate suplimentar suma de 1,8 miliarde lei pentru schemele de plăți directe pe suprafață. Aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înființarea culturilor în anul 2018. La MAI s-au alocat suplimentar 1,2 miliarde lei pentru asigurarea drepturilor salariale și de pensii ale polițiștilor, pentru asigurarea mentenanțelor la aeronavele din dotare, pentru achiziția de echipamente de protecție pentru polițiști. La Ministerul Sănătății s-a asigurat suplimentar suma de 431 milioane lei pentru plata personalului din unitățile sanitare”.

Și deși s-au găsit bani pentru majorările salariale anunțate de Guvern, sindicatele din Cartel Alfa vor intra în grevă.

„Confederația Cartel Alfa anunță că va picheta, între 25-29 septembrie, prefecturile de județ, urmând ca pe 4 octombrie să organizeze un miting în Piața Victoriei din Capitală, sindicaliștii fiind nemulțumiți de propunerea Guvernului de transfer a taxelor sociale de la angajator la angajat”, notează Cotidianul.

Potrivit sindicaliștilor, citați de Cotidianul, „propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecințe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecințele pozitive, dacă vor exista, va benefia doar capitalul și reprezentanții acestuia (patronii și angajatorii). Plata contribuțiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio țară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe țări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au și o răspundere socială. Această distribuție asigură o repartizare echitabilă a creșterii economice între capital și lucrători, iar transferul integral al contribuțiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”

Cu gândul la iarna viitoare, Guvernul a reactivat Depozitul de lignit Roșia.

„Depozitul de lignit Roșia din cadrul Exploatării Miniere Rovinari va fi activat și utilizat parțial, din 15 septembrie 2017 și până la data de 30 aprilie 2018, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate în ședința de miercuri. Acest lucru va permite realizarea stocurilor de cărbune și funcționarea termocentralelor Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II pentru trecerea vârfului de iarnă 2017-2018, se arată într-un comunicat al Executivului”, scrie Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre exercițiul militar Zapad-2017 care se desfășoară în aceste zile în apropierea frontierei UE. Despre acest exercițiu relatează astăzi Gândul.

„Demonstrație de forță a Rusiei la granițele NATO. Aproape 100.000 de militari ruși ar putea participa la exercițiul militar Zapad-2017, care se va desfășura începând de azi până pe 20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state ale Alianței Nord Atlantice precum Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Exercițiul a provocat temeri în rândul țărilor din zonă, care și-au exprimat îngrijorările în privința unor posibile acțiuni ofensive ale Moscovei” – scrie  ziarul Gândul.

„Președintele de la Kiev, Petro Poroșenko, s-a declarat îngrijorat de exercițiul militar ruso-belarus, afirmând că nu exclude posibilitatea creării unor formațiuni de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean. Șapte avioane americane F-15 au ajuns deja la baza aeriană Siauliai din Lituania pentru a efectua misiuni de patrulă asupra spațiului aerian al aliaților baltici.(…) Recent, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a anunțat că NATO «va urmări cu atenție amplul exercițiu militar rus desfășurat în Belarus și în nord-vestul Rusiei»

„Mai mulți membri ai Alianței, inclusiv statele baltice și Polonia, au criticat Moscova pentru lipsa de transparență și au pus la îndoială intențiile Rusiei”, mai arată Gândul creionând tabloul îngrijorărilor est europenilor.

Seară frumoasă!

Exercițiul militar al Rusiei – Zapad – 2017 provoacă îngrijorări was last modified: septembrie 14th, 2017 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: