Elena Udrea – refugiat politic în Costa Rica

16 apr. 2018
Vizualizari: 1041

Dosarul Revoluției intră într-o nouă etapă.

„«Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis vineri, 13 aprilie a.c., ministrului Justiției cererea de urmărire penală față de domnul Iliescu Ion, de domnul Roman Petre și de domnul Voiculescu Gelu-Voican, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 11/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, sub aspectul săvârșirii de către aceștia a infracțiunii contra umanității, prevăzută de art. 439 alin. (1) lit. a), g), i) și k) Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) teza I din Constituția României, republicată, ale art. 12 și art. 18 din Legea nr. 115/1999, precum și a celor reținute prin Deciziile Curții Constituționale nr. 93/1999, nr. 665/2007 și nr. 270/2008», a anunțat Administrația Prezidențială”, scrie News.ro.

„Procurorul general Augustin Lazăr a transmis în 2 aprilie președintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviințarea începerii urmăririi penale pentru infracțiuni contra umanității a fostului președinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul Revoluției. Fostul premier Petre Roman a declarat atunci că această cerere îl revoltă și a negat orice implicare în dosarul Revoluției, afirmând că, de fapt, el a fost ținta focurilor de armă”, mai notează News.ro.

Ion Iliescu reacționează față de decizia președintelui Klaus Iohannis de a da aviz pentru urmărirea sa penală în dosarul Revoluției.

Fostul președinte Ion Iliescu „spune că aceasta nu îl surprinde, dar nu vede care este cadrul legal în care se înscrie”, arată News.ro.

„Ion Iliescu spune că îl surprinde, însă, faptul că, «liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor» și, din acest motiv, «au ajuns să dea lecții de democrație oameni care, în timpul ceaușismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalității lui Ceaușescu». Într-un mesaj postat vineri seară pe blogul său, Ion Iliescu vorbește despre dosarele Revoluției și Mineriadei, spunând că finalitatea lor nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente. De asemenea, fostul președinte susține că el și-a făcut partea sa de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută țapi ispășitori pentru eșecurile lor și că stă «cu capul sus la judecata istoriei»”, mai scrie News.ro.

Institutul Revoluției Române din Decembrie (IRDD) 1989 susține, printr-un comunicat, că în dosarul Revoluției nu era necesară obținerea autorizării din partea președintelui României și că Ion Iliescu nu avea, în decembrie 1989, calitatea de ministru. Parchetul General a dat publicității, vineri, un comunicat de presă în replică la comunicatul IRDD.

„Parchetul General susține că a cerut opinia principalelor trei facultăți de drept în legătură cu dosarul Revoluției, iar concluzia acestora este că procedura de sesizare a președintelui pentru a cere urmărirea penală a lui Ion Iliescu este aplicabilă în acest dosar, deoarece Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) a acționat, în perioada 22-27 decembrie 1989, «ca un veritabil guvern»”, scrie Agerpres.

Un alt politician român, fost candidat la președinția României, Elena Udrea, anunță că are statut de refugiat politic în Costa Rica.

„Elena Udrea a susținut, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că are statut provizoriu de refugiat politic în Costa Rica din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Instanța Supremă i-a respins însă, astăzi, solicitarea de a fi audiată la distanță în dosarul «Gala Bute», pentru că din actele depuse de avocatul acesteia nu ar rezulta că aceasta a obținut acest statut”, mai notează News.ro.

„Ambasada României la Ciudad de Mexico, care asigură reprezentarea diplomatică în Costa Rica, nu a fost notificată de către autoritățile din Costa Rica în legătură cu vreo cerere de acordare a statutului de azilant politic în această țară formulată de către Elena Udrea, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe”, într-un răspuns la solicitarea News.ro.

Ministerul Justiției, Tudorel Toader, anunță că, în perioada 13 aprilie – 14 mai, organizează selecția procurorilor pentru a efectua propunerea de numire pentru funcția vacantă de procuror-șef al DIICOT. Rezultatul va fi anunțat în 14 mai, în condițiile în care mandatul actualului procuror-șef, Daniel Horodniceanu, se încheie pe 19 mai.

„Rezultatele selecției se vor afișa la sediul Ministerului Justiției și se vor publica pe pagina de internet a acestuia, la data de 14 mai 2018. Propunerea/Propunerile ministrului justiției va fi/vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, în vederea obținerii avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției înaintează propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere”, menționează Cotidianul.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vrea transparență în acționariatul firmelor din România. Declarația ministrului vine în contextul în care există, la nivel european, o intenție de modificare a legislației acțiunilor la purtător.

„«Eu am spus, încă de anul trecut, că mi-aș dori foarte mult să văd un act normativ care să interzică total, în ceea ce înseamnă relația cu statul, contractele companiilor care nu au totul transparent. E una să creezi în țara ta de origine, adică la noi în România, un astfel de caz, care să permită înființarea de astfel de firme în România, pentru a aduce aici acele taxe și nu numai, dar să nu lași acele companii să facă contracte cu statul. Mi se pare că asta este abordarea logică», a afirmat, duminică, Teodorovici, într-o intervenție la Antena 3, întrebat dacă politicienii vor mai putea să-și țină banii în off-shore-uri și dacă se schimbă reglementările privind acțiunile la purtător”, notează Cotidianul.

În încheierea Revistei, scriem despre o nouă monedă de aur lansată astăzi de către Banca Națională a României în circuitul numismatic, cu prilejul împlinirii a 330 de ani de la tipărirea Bibliei de la București.

„Aversul monedei redă portretul domnitorului Șerban Cantacuzino, inițiatorul tipăririi Bibliei de la București, și un fragment al acesteia; inscripția «România», valoarea nominală «100 Lei», stema României și anul de emisiune «2018». Reversul monedei redă stema lui Șerban Cantacuzino, tipărită în interiorul Bibliei de la București, și inscripția circulară «330 DE ANI DE LA TIPĂRIREA BIBLIEI DE LA BUCUREȘTI». Moneda va avea o valoare nominală de 100 lei, forma rotundă, cant zimțat, un diametru de 21 milimetri și o greutate de 6,452 grame. Tirajul pentru această emisiune este de 250 de monede din aur. Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare este de 1.695,00 lei”, notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Elena Udrea – refugiat politic în Costa Rica was last modified: aprilie 16th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: