După coronavirus, o nouă ameninţare: ciuma bubonică

10 iul. 2020
Vizualizari: 664

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, joi seară, Proiectul de Lege al Guvernului privind carantina și izolarea. Varianta adoptată de deputați a fost trimisă Senatului, care este for decizional. Presa scrie că Proiectul de Lege a fost adoptat cu 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă”, 8 abțineri, iar un deputat nu a votat.

„Conform amendamentelor depuse de PSD carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege. Totodată, izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate”, scrie Digi 24.

„Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului”, mai arată Digi 24.

„Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locația declarată au obligația de a suporta cheltuielile carantinării în spațiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătății, din bugetul aprobat cu această destinație și se recuperează de la persoanele obligate a le suporta”, mai notează Digi 24.

După Austria, o altă țară impune restricții românilor: este vorba despre Olanda.

„Cetățenilor care se deplasează din România în Olanda le este recomandată ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos, a anunțat joi Ministerul de Externe de la București”, scrie astăzi Libertatea.

„MAE arată că, potrivit Ministerului olandez al Sănătății, Bunăstării și Sportului, toți pasagerii cu vârsta peste 13 ani care pleacă, sosesc sau tranzitează aeroporturile din Regatul Țărilor de Jos, indiferent de țara din care sau spre care călătoresc, au obligația de a completa o declarație de sănătate pe propria răspundere. Personalul din cadrul aeroportului va efectua verificări aleatorii ale pasagerilor, solicitând prezentarea declarației completate și semnate. Informații cu privire la noua măsură, precum și declarația menționată anterior sunt disponibile pe site-urile oficiale olandeze www.government.nl și www.nederlandwereldwijd.nl, mai notează Libertatea.

După coronavirus, ciuma bubonică, despre care se credea că a fost de mult timp eradicată, pare să fie o nouă amenințare pentru omenire. Presa semnalează faptul că un focar de ciumă bubonică a apărut la granița dintre Rusia și China.

„Autoritățile chineze au decretat stare de alertă de gradul 3 (al doilea cel mai mic pe o scară ce merge până la 4) și au sporit măsurile de prevenție după depistarea unui caz de ciumă bubonică, în provincia Mongolia Interioară, regiune autonomă din nordul Chinei, scrie BBC. Cazul a fost semnalat la un cioban în orașul Bayannur, care este acum plasat în carantină, fiind într-o stare stabilă. Nu este clar, încă, cum a fost infectat bărbatul. Ciuma bubonică este cauzată de o infecția bacteriană, și deși poate fi mortală poată fi tratată și cu antibiotice obișnuite aflate la dispoziția publicului larg. Alerta de nivel 3 interzice vânarea și consumul de animale care ar putea transmite ciuma. Cazurile de ciuma bubonică se întâlnesc frecvent la nivel mondial. Madagascar a înregistrat peste de 300 de cazuri în timpul unui focar în 2017. În luna mai a anului trecut, două persoane din Mongolia au murit din cauza ciumei, pe care au contractat-o după ce au mâncat carnea crudă a unei marmote”, se arată pe site-ul Radio Europa Liberă.

Presa mai scrie despre soluția găsită de Guvern pentru a susține industria Horeca, prin tichetele de masă acordate unei anumite categorii de pensionari.

„Cei care au peste 75 de ani și o pensie de 704 lei vor beneficia de tichete de masă electronice, a decis, joi seară Guvernul. Este vorba despre tichetele de masă electronice pentru un număr de aproximativ 260.000 de pensionari. Condițiile sunt cele legate de vârstă: să aibă peste 75 de ani pentru a beneficia de această schemă de sprijin cu condiția să aibă o pensie socială de 704 lei așa cum astăzi avem cuprins în reglementările legale în vigoare”, scrie Evenimentul Zilei.

„Este o măsură pe care Guvernul a aprobat-o și care sprijină în mod direct partea de rețea HoReCa și care are în vedere un buget de 100 de milioane de euro”, a anunțat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, mai arată Evenimentul Zilei.

„Acesta a precizat că,  valoarea programului național pentru studenți este de 30 de milioane de euro, iar în funcție de solicitări, prin mecanismul de supracontractare, aceasta poate fi majorată la 150 de milioane de euro.Programul cu fonduri europene dedicat studenților presupune sprijin prin acordarea de granturi sau de burse”, mai scrie Evenimentul Zilei.

Seară frumoasă!

După coronavirus, o nouă amenințare: ciuma bubonică was last modified: iulie 10th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: