Duminica Orbului

22 mai 2017
Vizualizari: 1102

Prea puțini își mai amintesc astăzi ce s-a întâmplat la 20 mai 1990. Unii nu se născuseră încă, iar alții erau mult prea mici ca să înțeleagă ce se întâmplă. 20 mai 1990 este cunoscută sub denumirea de „Duminica Orbului”. În acea duminică România a cunoscut primele alegeri libere după 50 de ani de comunism, pe care am putea spune acum după 27 de ani că le-am ratat. Prezența la vot a fost foarte mare, 86,19%, aproape 14,8 milioane de români prezentându-se la urne. Pe buletinele de vot erau numele a trei candidați, Ion Iliescu, reprezentantul Frontului Salvării Naționale, Radu Câmpeanu, reprezentantul PNL și Ion Rațiu, reprezentantul PNȚCD. Fără cunoștiințe și cultură politică, în afara lecturilor din Marx și Lenin, fără viziune, fără a ști ce înseamnă o democrație autentică, românii au votat în proporție de 85% cu Ion Iliescu, 10,64% cu Radu Câmpeanu și sub 5% cu Ion Rațiu.

Rațiu și Câmpeanu, care erau acuzați, printre altele, că „nu au mâncat cu noi salam cu soia” aveau o altă perspectivă asupra pașilor, care trebuiau parcurși de România pentru a deveni o democrație reală. Cei doi, însă, nu puteau fi înțeleși.

Trecuse prea puțin timp de când România se desprinsese de comunism. Aparent, doar se desprinsese rădăcinile comunismului, fiind adânc înfipte în mentalul colectiv. Propaganda comunistă a funcționat perfect. Ea îi portretiza pe cei doi lideri ai opoziției, Rațiu și Câmpeanu ca fiind „uneltele exploatatorilor”, care voiau să-și împartă România. Discursurile lor erau primite în piețele publice cu rumoare și fluierături. România a pierdut startul, și-a irosit speranțele. Între timp, ne-am distrus singuri industria, agricultura, milioane de români rămași șomeri au plecat în străinătate, foarte multe familii au fost distruse. Satele românești au decăzut, orașele miniere și industriale s-au stins încet ca o lumânare. Degeaba românii au îndurat frigul, foamea, lipsa de medicamente, în anii 80, când Ceaușescu plătea datoriile făcute pentru industrializarea țării. Fabrici întregi, utilaje performante, plătite cu sudoarea românilor, au ajuns la fier vechi după 1990. Ne-a lipsit viziunea și nici astăzi nu am reușit, din păcate, să revenim la performanțele economice din 1989.

Istoria recentă se uită rapid și nu reușim să învățăm aproape nimic din greșelile trecutului.

Intrăm în actualitatea românească cu un anunț al ministrului justiției din această dimineață, în legătură cu arhiva SIPA.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat azi, pe Facebook, că va publica numele celor care au „vizitat” arhiva SIPA și posibil și numărul „vizitelor”.

„Arhiva SIPA – o pată pe obrazul justiției române! Plăcut sau neplăcut, adevărul trebuie să fie scos la suprafață. Primul pas – voi publica numele celor care au „vizitat” arhiva, eventual și numărul „vizitelor” efectuate!”, a scris ministrul pe contul său de pe rețeaua socială”, scrie Cotidianul.

Anunțul de pe Facebook vine după ce vineri ministrul Tudorel Toader anunța că arhiva SIPA „sigur” va fi desecretizată”, după cum amintește Cotidianul.

Reacțiile la anunțul ministrului Toader nu au întârziat să apară.

„Felicit intenția ministrului justiței, domnul Tudorel Toader, de a „publica numele celor care au „vizitat” arhiva, eventual și numărul „vizitelor” efectuate” în arhiva SIPA. Așa cum a spus pe Facebook și domnul ministru, această publicare reprezintă un prim pas pentru clarificarea situației acestei arhive. Sper ca această publicare să fie făcută azi. Îl rog, de asemenea, pe domnul ministru ca, alături de numele acestor persoane, să publice și data când au intrat în arhiva SIPA. În altă ordine de idei, aștept cu interes răspunsurile la întrebările pe care i le-am adresat doamnei Monica Macovei”, a scris președinta UNJR, Dana Gîrbovan, pe Facebook, mai scrie Cotidianul.

Un alt subiect este prezentat de Mediafax: „Sebastian Ghiță este audiat prin videoconferință, luni, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul „Ponta-Blair”, audierea fostului deputat fiind amânată de joi, după ce a cerut să fie prezent avocatul ales din Serbia”.

Mediafax mai scrie că: „Procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă pentru Sebastian Ghiță în dosarul „Ponta – Blair”, în care fostul deputat este acuzat de spălare de bani, avocatul acestuia precizând, săptămâna trecută, că Ghiță vrea să participe activ la proces”.

Un alt proces, care se desfășoară în străinătate, este cel al fostului președinte Traian Băsescu, care l-a chemat în judecată pe președintele Republicii Moldova, după ce acesta din urmă îi anulase  cetățenia moldovenească.

Unimedia scrie: „Prima înfățișare în procesul pe care Traian Băsescu i l-a intentat lui Igor Dodon privind anularea cetățeniei moldovenești a fost marcată de o cerere de recuzare formulată de Dodon, care a dus la înlocuirea magistratului Viorica Puică, a declarat, pentru Mediafax, avocatul fostului președinte român, Andrei Bivol”.

Agenția de presă Unimedia amintește că: „președintele Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie curent decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu. Ulterior, la 21 martie, Judecătoria Chișinău a luat parte fostului președinte al României”.

Pentru moldoveni însă, rezultatul procesului celor doi este prea puțin important în comparație cu tema zilei: modificarea sistemului electoral. Transparency Internațional Moldova privește cu îngrijorare aceste modificări.

Independent.md scrie: „Modificarea sistemului electoral în condițiile actuale va avea efecte dezastruoase asupra dezvoltării democratice a Republicii Moldova. Trecerea la orice formă de alegere a deputaților pe circumscripții uninominale va avea numeroase efecte negative, Republica Moldova nu este, pur și simplu pregătită pentru un astfel de sistem. De această părere sunt experții Transparency Internațional Moldova”.

Inevitabil, continuăm să vorbim despre alegeri.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Duminica Orbului was last modified: mai 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: