Discuţii aprinse în Comisia LIBE din Parlamentul European

2 oct. 2018
Vizualizari: 831

Așa cum era de așteptat, au fost discuții aprinse în Comisia Parlamentului European pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) pe tema modificării legilor justiției din România. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a criticat luni modificarea legilor justiției, afirmând, potrivit Mediafax, că: „CE nu va ezita să aducă «în fața instanței Guvernul român, dacă regulile sunt încălcate»”.

„Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, și-a exprimat preocuparea, luni seară, în legătură cu reformarea legilor justiției în România și a formulat semne de întrebare privind procedura care a condus la demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi”, relatează Mediafax.

Europarlamentarul Monica Macovei a criticat în Comisia LIBE una dintre modificările aduse legilor justiției, referitoare la limitarea perioadei de investigare la un an.

„Despre schimbările la codurile penale, această limitare de un an a investigației, deci dacă nu ai făcut investigația într-un an, nu mai poți trimite în judecată. Gândiți-vă, colegi, la terorism, spălare de bani, finanțarea terorismului, trafic, crimă. Nu vor putea fi niciodată investigate într-un an și să știți că nu afectează doar România”, a spus europarlamentarul Monica Macovei, scrie News.ro.

Despre abuzurile din justiție a vorbit și europarlamentarul PSD Emilian Pavel, care i-a reproșat prim-vicepreședintelui Timmermans că în Raportul MCV nu se vorbește deloc despre acestea. El a adăugat că aceste abuzuri din justiție sunt de fapt provocate de protocoalele secrete încheiate între serviciile de informații și instituțiile din justiție.

„Au fost multe abuzuri în România datorită acestor protocoale secrete pe care dacă le apreciați dumneavoastră sau alți colegi din sală, vă rog să le implementați la dumneavoastră în țară. Să lăsați serviciile secrete să monitorizeze procesele, să stabilească ce probe sunt bune și nu sunt bune. Nu cred că este cazul. Eu cred că dacă acest MCV dacă nu este eficient trebuie să dispară, iar dacă îl considerați eficient, haideți să-l aplicăm tuturor statelor membre UE și să vedem dacă găsim corupție în celelalte state membre și dacă nu cumva mita vine dinspre statele membre vechi către statele membre noi și să-i căutăm și pe cei care dau mită și pe cei care primesc mită și să-i condamnăm”, a spus europarlamentarul Emilian Pavel, scrie News.ro.

Un alt europarlamentar PSD, Victor Boștinaru, a vorbit despre un „sistem represiv” și dă vina pentru asta pe Comisia Europeană, spunând că ea ar fi trebuit să supravegheze România din acest punct de vedere.

„S-a vorbit despre glorioasa moștenire a DNA. Dar DNA Ploiești? Știți că foștii șefi de-acolo sunt astăzi anchetați de represiune nedreaptă și falsificare de probe? Aceasta să fie calea de urmat pentru justiția română? Știți că președintele Senatului a fost supravegheat și interceptat zi și noapte ani de zile, precum teroriștii sau traficanții, ca să i se comunice abia acum o săptămâna asta și că au fost distruse înregistrările? Asta este lupta anticorupție pe care o sugerează unii dintre colegii mei? Nu înțelegeți că acest sistem represiv s-a construit inclusiv datorită fie neglijenței Comisiei Europene, care avea obligația să supravegheze asta, fie a timidității Comisiei Europene?”, a adăugat europarlamentarul Boștinaru, scrie News.ro.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat luni că a observat îngrijorarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în privința modificărilor aduse legilor justiției, precizând că și magistrații români împărtășesc acest sentiment.

„Declarațiile au fost date în contextul în care România, sistemul judiciar românesc în fapt este examinat, evaluat periodic în legătură cu modul în care își îndeplinește obligațiile pe care și le-a asumat prin tratatul de aderare, niște obligații care sunt examinate prin mecanismul MCV. De altfel, în aceste zile, experții Comisiei Europene vin să evalueze stadiul, modul în care s-au respectat obligațiile respective. Am văzut îngrijorarea vicepreședintelui Timmermans, de fapt este îngrijorarea și a magistraților români în legătură cu modul cum au evoluat lucrurile, în mod deosebit această presiune care se resimte asupra instituțiilor judiciare românești”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la sediul CSM, notează Cotidianul.

Și tot Cotidianul scrie astăzi despre întrevederea de la Strasbourg dintre premierul Viorica Dăncilă, ministrul justiției, Tudorel Toader, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care ar trebui să aibă loc în această după-amiază, la ora 16.30, pe tema legilor justiției. Miercuri, plenul Parlamentului European dezbate situația statului de drept în România, iar un vot este așteptat la data de 1 noiembrie.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni seară că îi va cere lui Timmermans să depășească „faza îngrijorărilor” și să discute punctual.

„«Eu m-am întâlnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut și îi voi cere și mâine (marți – n.r.) să depășim faza îngrijorărilor, preocupărilor, afectarea statului de drept. Să discutăm punctual: soluția legislativă cutare nu este bună pentru că… poate fi îndreptată prin modificarea X. Adică să depășim din enunțurile de principiu, dar care nu au o abordare secvențială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament», a spus Tudorel Toader, la Antena 3”, relatează Cotidianul.

La București, Guvernul a sesizat Curtea Constituțională privind un posibil conflict între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, în cazul constituirii completelor de judecată.

„Demersul are loc în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut nelegalitatea constituirii completelor de cinci judecători de la instanța supremă, iar în 8 octombrie este primul termen al apelului în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare”, notează News.ro.

Politicienii au viață grea în România: instanța supremă redeschide un dosar al societății Tel Drum, iar Curtea de Apel București pune sechestru pe averea Elenei Udrea.

Instanța supremă a admis cererea DNA de redeschidere a unui dosar privind Tel Drum, în care apare și numele lui Liviu Dragnea. […] Alături de numele lui Liviu Dragnea, mai apar alte șase nume, inclusiv cel al lui Marian Fișcuci, fost patron al Tel Drum”, scrie News.ro.

„Magistrații Curții de Apel București au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deținute de Elena Udrea, până la concurența sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare a banilor, alături de Dan Andronic”, mai arată News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Discuții aprinse în Comisia LIBE din Parlamentul European was last modified: octombrie 2nd, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: