Dezbaterea sesizării privind Legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85% – amânată de CCR

1 oct. 2020
Vizualizari: 489

Miercuri, 30 septembrie 2020, în România s-a înregistrat un nou record al îmbolnăvirilor cu COVID-19: peste 2.000 de cazuri noi, într-o zi. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, crede că numărul mare de cazuri de coronavirus înregistrat în ultimele zile e cauzat de redeschiderea școlilor.

„Părerea mea este că da. Suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii școlilor. Deocamdată vedem număr mare de cazuri, duminică am avut un record pentru o zi de duminică, sâmbătă am avut un record pentru sâmbătă, astăzi avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm, ajungem pe așa-numitul platou sau creșterea va continua”, a arătat profesorul Alexandru Rafila, scrie News.ro.

Potrivit acestuia, „este clar că ne aflăm într-o perioadă în care întreaga UE este afectată de creșterea numărului de cazuri și România nu face excepție”, mai arată News.ro.

Cotidianul scrie despre cum se manifestă infectarea cu Covid-19 la copii. Medicul Adrian Marinescu, citat de Cotidianul, spune că în doar câteva zile există posibilitatea ca starea copilului să se schimbe.

„Ei pot să nu fie asimptomatici, pot să fie presimptomatici, adică, atenție, există un interval de urmărire, mai ales în prima săptămână, când există riscul să apară și complicații. Ce contează foarte mult este dacă la un moment dat respirația începe să fie grea. În gripă, debutul este de obicei brusc și insuficiența respiratorie apare mult mai repede, aici lucrurile se întâmplă pas cu pas, și trebuie să vedem dacă la un moment dat se întâmplă o lipsă de oxigen”, a atenționat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul „Matei Balș” din Capitală, notează Cotidianul.

„Părinții sunt sfătuiți să sune la 112 dacă copilul rămâne fără aer, face febră sau are o stare generală proastă. Medicii de la spital vor decide rapid internarea și schema de tratament, adaptată vârstei lui. Medicii spun că părinții nu trebuie să le administreze copiilor antibiotic”, mai arată Cotidianul.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că România va reintroduce restricții pentru persoanele care vin din țări care au un nivel de infectare superior – cei care stau mai puțin de trei zile trebuie să prezinte un test negativ, iar ceilalți intră în carantină, cu posibilitatea testării în a cincea zi.

„Vom decide luni, în cadrul CNSU, să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de infectare superior pe ultimele 14 zile nivelului din România”, a anunțat Ludovic Orban, scrie Cotidianul.

„Dacă vor să stea mai mult de trei zile, vor avea la dispoziție două variante – carantină pe 14 zile, în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului, iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii vor putea ieși din carantină”, a mai explicat premierul Orban, arată Cotidianul.

Dezbaterea sesizării privind Legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85% a fost amânată de CCR. După cum știm, plenul Camerei Deputaților a adoptat, în luna iunie, Legea care prevede taxarea cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei și cu 10% a celor între 2.001 și 7.001 lei.

„Curtea Constituțională a amânat deschiderea deliberărilor pentru data de 4 noiembrie 2020”, transmite CCR, care precizează că „așteaptă transmiterea punctelor de vedere ale președinților celor două Camere ale Parlamentului și a informațiilor solicitate mai multor autorități publice”, notează Cotidianul.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat pentru MEDIAFAX, citată de Cotidianul, că, deși se numește taxarea pensiilor, este de fapt o dublă impozitare.

„Sunt două chestiuni. Pe de o parte, este vorba despre faptul că e o inechitabilă așezare a sarcinilor fiscale. Se numește taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ți le impune statul când îți oferă un serviciu”, a declarat Renate Weber, scrie Cotidianul.

Avocatul Poporului a mai spus că este vorba și despre o supraimpozitare, pentru că toate pensiile de peste 2000 de lei sunt impozitate cu 10%.

„În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 și 7000 de lei și de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori așa ceva, în opinia noastră, este neconstituțional”, a mai spus Weber, relatează Cotidianul.

„Uniunea Europeană ar putea interzice Google, divizie a grupului Alphabet, Facebook, Amazon, Apple și altor companii mari de tehnologie să își favorizeze serviciile proprii sau să oblige utilizatorii să accepte servicii la pachet, potrivit unui proiect de reglementări”, transmite Reuters, citat de News.ro.

„Proiectul, cunoscut sub numele de Digital Services Act (Legea privind Serviciile Digitale), are rolul să stabilească regulile de bază pentru schimbul de date și modul în care funcționează piețele digitale. Proiectul este așteptat să intre în vigoare până la sfârșitul acestui an. Comisia Europeană adoptă o linie dură împotriva giganților tehnologici americani, parțial prin cazuri antitrust care au dus la decizii care ulterior nu au reușit să stimuleze concurența din cauza procesului îndelungat, care durează de obicei câțiva ani. Situația a devenit urgentă din cauza dependenței a mii de companii din UE de giganții. Companiile de tehnologie care au un statut strategic pe piață nu vor putea să folosească datele colectate pe platformele lor pentru a viza utilizatorii, cu excepția cazului în care aceste date sunt partajate cu rivalii, conform documentului văzut de Reuters”, mai arată News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Dezbaterea sesizării privind Legea care prevede taxarea pensiilor speciale cu 85% – amânată de CCR was last modified: octombrie 1st, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: