Deştepţi, dar săraci

30 mart. 2017
Vizualizari: 1583

Ieri seară, mai toate televiziunile de știri au transmis conferința de presă a ministrului justiției, care a prezentat, după cum promisese încă de luni, un raport referitor la evaluarea activității Parchetului General și a DNA. Raportul a avut 19 pagini, iar printr-un discurs fluviu ministrul Toader a readus în atenția ziariștilor decizia Curții Constituționale, (care a declanșat evaluarea sa), a prezentat pasaje întregi din textul acestei decizii, pledând pentru separația puterilor în stat. „În acest context, evaluând toți factorii de constituționalitate, de legalitate, de oportunitate (…) am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului-șef al DNA”, a spus ministrul Toader în finalul prezentării raportului său, scrie Agerpres.

Agerpres mai notează că: „Ministrul justiției a menționat că este necesară instituirea unei obligații de raportare a activității desfășurate de procurorii DNA, DIICOT și ai Parchetului Înalte Curți, monitorizare pe care o va face personal”.

Agerpres consemnează și declarația procurorului general al României, Augustin Lazăr, în legătură cu rezultatele evaluării. „Procurorul general, Augustin Lazăr, declară că a luat act de concluziile evaluării prezentate de ministrul justiției, Tudorel Toader, susținând că Ministerul Public va respecta întocmai decizia Curții Constituționale și va acționa pentru îndeplinirea rolului său de reprezentare a intereselor generale ale societății și de apărare a ordinii de drept”.

Președintele PSD, al principalului partid de guvernământ, nu s-a arătat foarte încântat de concluziile raportului ministrului Toader.

„Nu, nu sunt mulțumit. Am zis că voi susține decizia ministrului într-un fel sau altul dacă va fi argumentată. Din păcate, nu am ce să susțin. Mă așteptam la o argumentație care să ne spună de ce trebuie să fie menținuți în funcție șefii parchetelor, ori la o argumentație pentru a cere revocarea lor. În schimb, am văzut o argumentație pentru a fi revocați, cu o concluzie pentru a fi menținuți. Trebuie să recunosc că sunt dezamăgit. Mă interesează foarte puțin dacă rămân în funcție acești procurori. Ieri am fost foarte dezamăgit. Din acest motiv nu am vrut să ies până astăzi. O fi avut întâlniri, nu o fi avut, nu știu”, a zis Liviu Dragnea, după cum notează DC News.

Cert este că mișcările de stradă anunțate pe rețele de socializare, încă de ieri de la prânz, nu au mai avut loc.

Agerpres scrie despre un nou dosar, al fostului președinte, Traian Băsescu.

„Fostul președinte Traian Băsescu nu s-a prezentat joi la Tribunalul București, unde a fost citat într-un proces în care Parchetul de pe lângă TB cere confirmarea redeschiderii urmăririi penale în dosarul „Flora” pentru abuz în serviciu. (…) Fostul președinte a fost reprezentat în instanță de avocați, care au solicitat ca procesul să fie mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că Traian Băsescu este parlamentar. Acest dosar a fost redeschis de procurori după ce omul de afaceri Cătălin Năstase a depus o plângere pentru abuz în serviciu, în care îl reclamă pe Traian Băsescu pentru că ar fi retrocedat ilegal în 2003, pe vremea când era primar general al Capitalei, un teren de 40.000 de metri pătrați în zona Dămăroaia”, notează Agerpres.

News.ro scrie despre un nou dosar la ANRP, deschis de procurorii DNA.

„Fostul deputat Theodor Nicolescu și mai mulți foști șefi din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) sunt chemați, joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru a li se aduce la cunoștință învinuirile într-un nou dosar de corupție. Până acum au fost audiați Theodor Nicolescu și Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte al ANRP, la această oră fiind audiat fostul vicepreședinte al ANRP, Mihnea Remus Iuoraș”, notează News.ro.

Mediafax notează un alt caz, în care un cetățean român este implicat în fraude pe eBay.

„Un cetățean român, care a fost extrădat anul trecut în SUA de autoritățile de la București, a pledat vinovat, fiind acuzat de fraudă după ce a postat anunțuri false pe mai multe site-uri de vânzări, inclusiv eBay, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Justiție. (…) Valoarea totală a pagubelor se ridică la aproximativ 873.000 de dolari, iar cea mai mare parte a banilor au fost trimiși la alte persoane aflate în străinătate”, scrie Mediafax.

Lupta anticorupție și stoparea fraudelor rămân două obiective importante pe care Guvernul trebuie să le rezolve pentru ca România să fie mai atractivă pentru investițiile străine.

Cotidianul scrie despre lucrările celei de-a cincea misiuni economice anuale, în România, a Consiliului de Afaceri Americano – Român (AMRO), care reprezintă companii interesate să investească în țara noastră, precum Amgen, Archer Daniels Midland, Bell Helicopter, The Boeing Company, ExxonMobil, General Dynamics, Medtronic, Mega Company, MetLife, Oshkosh Defense, Pfizer, Smithfield, Timken, eveniment la care a participat și premierul Grindeanu.

Cotidianul notează declarația, de la finalul întâlnirii, a președintele Consiliului, Eric Stewart: „Stat de drept, transparență, eficiență sunt problemele pe care le-am prezentat celor două guverne. Este o parte pe care ambele guverne trebuie să fie focusate, este o parte normală în relația cu mediul de afaceri. Companiile noastre se simt încrezătoare că atunci când fac afaceri în România totul va fi corect, transparent și predictibil. Ca drept dovadă a acestui lucru, astăzi am venit cu cea mai mare delegație de investitori în România. Companiile americane sunt încântate să se afle în România”.

La rândul său, potrivit Cotidianul, „premierul Grindeanu a anunțat că România va face modificări legislative în trei domenii foarte importante: Energie, Transporturi și Apărare”.

Finalul Revistei este consacrat inteligenței românești. „Elevii Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov au câștigat trei premii întâi la un concurs internațional organizat de NASA, la care au prezentat proiecte de așezări umane preconizate a se construi în spațiul cosmic. Acesta este cel mai bun rezultat al României de până acum”, notează Mediafax.

Deștepți, dar săraci, așa sunt românii!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Deștepți, dar săraci was last modified: martie 30th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: