Declararea anului 2019 – „Anul omagierii victimelor comunismului” a fost amânată

17 mai 2019
Vizualizari: 634

Președintele Klaus Iohannis a decis amânarea ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat „Anul omagierii victimelor comunismului”.

„În ultimele zile, în spațiul public au apărut speculații cu privire la oportunitatea organizării, pe 20 mai, la Palatul Cotroceni, a ceremoniei solemne în cadrul căreia, la 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989, anul 2019 urma să fie declarat «Anul omagierii victimelor comunismului». Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară”, informează Administrația Prezidențială, arată Agerpres.

Tot Agerpres scrie azi despre negocierile României cu UE pentru viitoarele investiții care ar putea fi finanțate din fonduri europene.

„O echipă mixtă a Ministerului Fondurilor Europene și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condusă de secretarul de stat în MFE, Mihaela Toader, a avut miercuri la Bruxelles o primă reuniune cu reprezentanții DG Regio și DG Employment, din cadrul Comisiei Europene, pentru negocieri la nivel tehnic privind investițiile prevăzute prin Politica de Coeziune în viitoarea perioadă de programare (2021-2027)”, se arată întrun comunicat de presă al MFE, scrie Agerpres.

„Reuniunea a urmărit stabilirea bazelor acestui proces de negociere, pornind de la identificarea nevoilor de investiții ale României, ce vor putea fi finanțate din fonduri europene în următoarea perioadă de programare – a treia pentru România de la aderarea în UE”, mai notează Agerpres.

Un alt subiect aflat în paginile presei de azi este stadiul cercetărilor din dosarul deschis în urma violențelor de la mitingul din 10 august 2018. Procurorul general Bogdan Licu a declarat, joi, că în România va fi campanie electorală încă un an și jumătate și că, din această cauză, „un 10 august poate să apară oricând”.

„În dosarul 10 august se cercetează absolut toate faptele, absolut toate împrejurările și tot ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Eu am avut mai multe întâlniri cu procurorii militari care instrumentează această cauză, pentru că România traversează o perioadă electorală. Practic, în România este campanie electorală încă un an și jumătate. Din această cauză, un 10 august poate să apară oricând”, a precizat procurorul general Bogdan Licu, la sediul Parchetului General, notează News.ro.

Presa scrie azi și despre revocarea controlului judiciar în cazul fostului procurer șef DNA, Laurei Codruța Kovesi.

„Motivarea hotărârii prin care instanța ÎCCJ a dispus revocarea controlului judiciar impus Laurei Codruța Kovesi de procurorul Secției speciale pentru magistrați Adina Florea în dosarul extrădării lui Nicole Popa desființează acuzațiile aduse fostei șefe DNA și apreciază ca nelegală măsura controlului judiciar, conform Ziare.com. Instanța afirmă că nicio probă în afară de cele prezentate de Sebastian Ghiță în calitate de denunțător nu relevă implicarea lui Kovesi în ceea ce privește stabilirea prețului sau plata efectivă a transportului, concluzia fiind că fiecare dintre acuzațiile aduse – luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă – «este lipsită de precizie, claritate (coerență) și de suport probator», iar controlul judiciar a fost nelegal”, notează News.ro.

„Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție.
Ghiță susține că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare. Poliția Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în țară din Indonezia a fostului director al FNI”,
mai scrie News.ro.

Presa mai scrie că Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, care a fost audiat joi, timp de trei ore, la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

„Serviciul Român de Informații a fost implicat în operațiunea de identificare, localizare și aducere în țară a omului de afaceri Nicolae Popa, operațiunea fiind una de succes, a afirmat, joi, Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI”, scrie Agerpres.

Întrebat ce căutau în aeronava care l-a adus în țară pe Nicolae Popa doi ofițeri de la SRI, Coldea a spus: „SRI a fost implicat în această operațiune de identificare, localizare și aducere în țară a domnului Nicolae Popa. A fost considerată o operațiune de succes, care reflectă cooperarea bună între serviciile de informații și autoritățile și instituțiile de aplicare a legii, cooperare care am constatat în timp că deranjează foarte multe persoane. Și, din acest punct de vedere, am văzut că toată lumea face eforturi disperate ca practic această cooperare să afecteze într-un fel sau altul capacitățile României de aplicare a legii, respectiv să vulnerabilizeze România ca țară de frontieră a NATO și UE”, mai notează Agerpres.

Seară frumoasă!

Declararea anului 2019 – „Anul omagierii victimelor comunismului” a fost amânată was last modified: mai 17th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: