De la 1 iunie se anulează o parte dintre restricţiile impuse prin starea de alertă

28 mai 2020
Vizualizari: 667

Știrea acestei zile vine de la Cotroceni. După o întâlnire cu membrii Guvernului, Președintele a anunțat că după 1 iunie nu va mai fi nevoie de declarație pentru a ieși din localitate și că vor fi deschise terasele și plajele.

„Am avut o ședință destul de lungă, am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun. Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la ATI, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei.(…) În ceea ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Din 1 iune, câteva activități vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. (…) De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici e nevoie de păstrarea distanței de 2 metri între scaunele de plajă”, a anunțat Președintele Iohannis, scrie Digi 24.

„Va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar. Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de specatatori dar așezați pe scaune în funcție de restricții și triaj epidemiologic. Deplasările în afara localității, de la 1 iunie vor fi libere. Nu va mai fi nevoie de declarație”, a mai spus Președintele, notează Digi 24.

Justiția revine în atenția opiniei publice prin votul dat de CSM și o declarație a fostului ministru Tudorel Toader.

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat joi aviz negativ pe proiectul de lege depus de USR la Camera Deputaților privind desființarea Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ)”, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

„Conform surselor, 10 membri ai CSM au votat pentru menținerea SIIJ, 8 pentru desființare, iar procurorul general Gabriela Scutea și-a anulat votul. Votul CSM este unul consultative”, arată Agerpres.

„În timpul ședinței, au existat discuții aprinse între membrii CSM care susțin această secție și cei care cer desființarea ei. Judecătoarea Simona Marcu a susținut că proiectul USR are o serie de probleme, care țin în principal de o tehnică legislativă deficitară. Parchetul General a trimis 40 de observații cu privire la inițiativa USR, iar procurorul general Gabriela Scutea a atras atenția că proiectul este de fapt un «copy-paste» după unele anterioare. La rândul său, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a admis că acest proiect poate suferi îmbunătățiri, însă a anunțat că va da aviz pozitiv, deoarece Parlamentul poate aduce modificări ținându-se cont de observațiile venite din partea sistemul judiciar.Judecătoarea Lia Savonea a afirmat că proiectul de lege are «grave vicii de tehnică legislativă», aducând ca argument cele 40 de observații trimise de Parchetul General. Procurorul Mihai Ban a afirmat însă că secția specială este o «emanație politică» și ar trebui desființată tot pe cale politică”, relatează Agerpres.

USR se declară surprins de decizia CSM.

„Este inexplicabil avizul negativ de astăzi al CSM pentru proiectul USR de desființare a Secției Speciale în condițiile în care Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneția și majoritatea magistraților români au criticat înființarea acestui instrument de presiune.Acest aviz este consultativ și USR merge mai departe cu acest proiect, precum și cu proiectul de punere în acord a Legilor Justiției cu recomandările europene. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate”, precizează USR, notează News.ro.

După cum știm, Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat pe 5 mai că a înaintat Executivului propunerea de a solicita Comisiei de la Veneția retragerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, susține că Ministerul Justiției nu are competențe în procedura desemnării reprezentantului României în Comisia de la Veneția.

„Adevărul mai interesează pe cineva? Ministerul Justiției nu are competențe în procedura desemnării reprezentantului Romaniei în Comisia de la Veneția!”, a scris fostul ministru Tudorel Toader pe Facebook, arată News.ro.

„Comisia de la Veneția, for consultativ al Consiliului Europei, a confirmat pentru Hotnews că a  primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru. «23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată», a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos. Mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitării mandatului de ministru al Justiției”, mai scrie News.ro.

Presa mai scrie despre intenția PSD de a depune o moțiune de cenzură dacă Guvernul va modifica, prin Ordonanță de urgență, legea pensiilor publice.

„Biroul Permanent Național interimar a aprobat astăzi depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD în momentul în care Guvernul României va modifica prin ordonanță de urgență legea pensiilor publice. Așa cum știți și dvs, de la 1 septembrie ar trebui să fie o creștere a punctului de pensie până la 1.775 de lei, adică 40%. Nu pot să facă această modificare a legii decât printr-o ordonanță de urgență, iar în momentul în care o vor adopta, vom începe deja strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură”, a anunțat deputata PSD, Lia Olguța Vasilescu, într-o conferință de presă, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

De la 1 iunie se anulează o parte dintre restricțiile impuse prin starea de alertă was last modified: mai 28th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: