CSM are o nouă conducere

13 dec. 2018
Vizualizari: 755

Ordonanța de urgență prin care Guvernul ar trebui să modifice codurile provoacă reacții din partea magistraților.

„Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri, întrebat fiind despre oportunitatea unei Ordonanțe de urgență prin care să se modifice Codurile penale, că «există niște priorități ale sistemului judiciar român și ele sunt în raportul MCV» și consideră că «acelea trebuie rezolvate»”, scrie News.ro.

Mai multe asociații ale magistraților susțin că adoptarea unei Ordonanțe de urgență pentru modificarea Codurilor penale „ar constitui o încălcare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, asumat la momentul integrării în Uniunea Europeană”.

Asociația „Forumul Judecătorilor din România”, Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația „Inițiativa pentru Justiție” au transmis ieri observații cu privire la adoptarea unei Ordonanțe de urgență pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

„Prin raportul emis în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, dat publicității în 13 noiembrie 2018, Comisia Europeană formulează mai multe recomandări, printre care: încheierea reformei Codului penal și a Codului de procedură penală în această etapă, în acord cu îngrijorarea exprimată de către Comisia de la Veneția în legătură cu faptul că «luate separat, dar mai ales având în vedere efectul lor cumulativ, multe modificări vor afecta grav eficacitatea sistemului de justiție penală din România în combaterea diferitelor infracțiuni, inclusiv a infracțiunilor legate de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate»; asigurarea de către Guvern și Parlament a unei transparențe totale, a consultării cu autoritățile relevante și cu părțile interesate în cadrul procesului decizional și în activitatea legislativă legat de Codul penal și de Codul de procedură penală, de legile anticorupție, de legile în materie de integritate (incompatibilități, conflicte de interese, avere ilicită), de legile justiției (referitoare la organizarea sistemului justiției), precum și de Codul civil și Codul de procedură civilă, inspirându-se din transparența procesului decizional, pusă în practică de Guvern în 2016”, se arată în comunicatul celor trei asociații, scrie News.ro.

Tot ieri, Plenul CSM și-a ales noua conducere a instituției. Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă președinte, iar procurorul Nicolae Solomon, vicepreședinte al CSM.

„Lia Savonea a fost președinte al Curții de Apel București. Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității București – promoția 1996, și-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 București, în același an, unde a exercitat și activități manageriale, în calitate de președinte al acestei instanțe, din anul 2001 până în anul 2003, când a promovat la Tribunalului București – Secția I penală, secție pe care, de asemenea, a condus-o. În toată perioada ulterioară anului 2003, a desfășurat activitate de judecată exclusiv în materie penală. Din anul 2009, a ocupat funcția de vicepreședinte al instanței, în perioada 2010-2011, președinte cu delegație al Curții de Apel București, iar, începând cu anul 2012, a ocupat funcția de președinte. În vârstă de 35 de ani, Nicolae Solomon a fost procuror la Medgidia, apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. În 2011-2013, a fost procuror criminalist și purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul București. Ulterior, a fost procuror la Parchetul instanței supreme, iar din octombrie 2013, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul București”, notează News.ro despre magistrații care asigură conducerea CSM.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a organizat azi o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători pentru anul 2018, așa cum a cerut Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Epopeea completurilor de 5 judecători continuă. Mi-ar plăcea tare mult să vă spun că astăzi este ultimul episod, din păcate am rezerve. […] Cred că este de datoria mea, în calitatea de reprezentant al puterii judecătorești, să vă atrag atenția asupra unui alt lucru asupra căruia ar trebui să mediteze toată lumea. Este vorba de completurile colegiale de 3 judecători. Nu este un secret pentru nimeni faptul că, mai mult sau mai puțin discret, a început un asalt și asupra completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte, iar eu vreau să vă reamintesc faptul că la Înalta Curte nu sunt numai completuri de 3, ci și de 2 și de 1, iar că, în măsura în care apreciem că tragerea la sorți reprezintă un element al procesului echitabil, în egală măsură acest element trebuie aplicat tuturor completurilor de 3, 2 și un judecător din țară. Vă rog să meditați asupra acestui subiect”, a declarat președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, notează Mediafax.

Agenția Națională de Integritate a preluat vicepreședinția Rețelei pentru Integritate, pentru un mandat de doi ani.

„Agenția Națională de Integritate a fost aleasă luni să ocupe poziția de vicepreședinte al Rețelei pentru Integritate (Network for Integrity), alături de Înalta Autoritate pentru Transparența Vieții Publice din Franța, care va ocupa funcția de președinte, pentru un mandat de doi ani”, precizează ANI, într-un comunicat transmis Agerpres.

Presa mai scrie azi că o mare companie din România va primi ajutor de stat.

„Compania Automobile Dacia, controlată de francezii de la Renault, va primi un ajutor de stat de 115,8 milioane de lei (aproximativ 24,8 milioane de euro) pentru extinderea capacității de producție a uzinei de la Mioveni, pentru a răspunde cererii în creștere a pieței de autovehicule. Acordul de finanțare, acordat în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore, a fost semnat de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

CSM are o nouă conducere was last modified: decembrie 13th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: