Criză la Bruxelles, în cazul numirii noilor comisari europeni

27 sept. 2019
Vizualizari: 481

Pe prima pagină a ziarelor și a agențiilor de presă se află o decizie a Comisiei Juridice a Parlamentului European (JURI) de respingere a Rovanei Plumb, candidatul României pentru portofoliul de comisar european pe Transporturi și a lui László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru portofoliul de comisar european pe extinderea UE în Europa de Sud-Est. Rovana Plumb susținea joi seară, după ce Comisia juridică din Parlamentul European i-a respins candidatura la postul de comisar pentru Transporturi, că diferite prevederi au făcut să existe diferențe între declarația financiară depusă la Bruxelles și declarația de avere depusă în România.

„Azi am oferit colegilor europarlamentari din Comisia Juridică, așa cum mi-au solicitat, clarificări suplimentare. Prevederi diferite au făcut să existe diferențe între declarația financiară, conform codului de conduită al comisarilor, depusă la Bruxelles și declarația de avere depusă în România. Până la această oră nu am primit nicio comunicare oficială din partea Comisiei Juridice în urma audierii mele”, a transmis Rovana Plumb, scrie News.ro.

„Comisia JURI va informa CE că acest conflict de interese se datorează faptului că Rovana Plumb a luat un împrumut de 800.000 de lei de la Elena Loghin, împrumut nespecificat în declarația de avere depusă la Bruxelles”, notează Cotidianul.

Eurodeputatul László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru portofoliul de comisar european pe extinderea UE în Europa de Sud-Est se consideră, la rândul său, nedreptățit de decizia JURI.

„Eurodeputatul Fidesz Jozsef Szajer a reclamat, la rândul său, într-o discuție cu ziariștii ungari de la Bruxelles după audiere, că ar avea loc „o vânătoare de vrăjitoare” și că exponenții stângii europene îl atacă pe Trocsanyi pentru că, în calitate de ministru al justiției, a elaborat și aprobat legi, care au pus capăt migrației ilegale în Ungaria. Vicepreședintele JURI, Serghei Lagodinsky, a explicat presei că membri comisiei au stabilit existența unui conflict de interese între candidatura lui Trocsanyi și firma de avocatură Nagy & Trocsanyi, care are contracte cu statul ungar. În schimb, potrivit lui Szajer, respectiva firmă înființată de Trocsanyi nu a încheiat niciun contract nou cu statul în cei cinci ani de mandat al acestuia la justiție, ci doar a continuat aplicarea celor anterioare, iar JURI nu a formulat niciun argument care să expună un conflict real de interese”, relatează Cotidianul.

„Imediat de la aflarea veștii, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mina Andreeva, a declarat că decizia «înseamnă că deocamdată procedura (n.red.: de numire a comisarilor) este suspendată». Atât candidatul roman, cât și cel ungar urmau să fie audiați săptămâna viitoare de un comitet special alcătuit din interiorul comisiei la care au fost propuși. Decizia Comisiei Juridice «nu înseamnă neapărat că trebuie propus automat un nou candidat», a adăugat Mina Andreeva. Aceasta a explicat că mai departe Parlamentul European trebuie să se coordoneze cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.” mai scrie Adevărul.

Politicienii români din Opoziție au reacționat și ei la respingerea de către JURI a candidaturii eurodeputatului Rovana Plumb.

„Liderul PNL, Ludovic Orban, consideră că propunerea Guvernului condus de Viorica Dăncilă pentru funcția de comisar european în persoana Rovanei Plumb – respinsă joi de Comisia juridică din Parlamentul European – a făcut România de rușine în Europa și cere premierului să nu mai facă nicio altă nominalizare fără consultarea și fără acordul președintelui Klaus Iohannis și fără ca persoana nominalizată să fie audiată în Parlament. Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, afirmă, după respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european, că a avertizat că aceasta este un candidat vulnerabil și că doar «neconflictuala» marioneta prim-ministru nu a înțeles cu nu poate exporta chiar orice din PSD la Bruxelles. El consideră că toți candidații cu probleme de integritate trebuie înlocuiți. Liderul USR, Dan Barna, afirmă că încăpățânarea premierului Viorica Dăncilă de a menține candidatura Rovanei Plumb «a făcut din nou ca România să fie oaia neagră a Europei». El îi cere președintelui Klaus Iohannis să se implice în nominalizarea unui nou comisar din partea României”, relatează News.ro.

Presa mai scrie azi și despre o propunere a senatorului Robert Cazanciuc de completare a Codului Penal, prin interzicerea suspendării pedepsei pentru ucidere din culpă, în condițiile în care fapta a avut loc în urma conducerii unui vehicul sub influența alcoolului, a altor substanțe psihoactive ori fără permis de conducere, înregistrată joi, la Senat.

„Sunt convins că vom contribui la conștientizarea tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile și consecințele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulație. Este o măsură care ne va proteja pe noi toți, dar, mai ales, pe cei care ar putea să îi împiedice pe cei care ar intenționa să se urce la volan băuți, drogați sau fără permis”, a menționat Robert Cazanciuc, scrie News.ro .

„Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește pierderea de vieți omenești, contrar tendinței din spațiul comunitar în ceea ce privește numărul de decese raportat la un milion de locuitori. În prezent, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei, renunțarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracțiuni între uciderea din culpă și cea de conducere a unui vehicul fără permis ori conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, mai arată News.ro.

Traficul de persoane și pedofilia sunt dezbătute pe larg de presa din România.

În cazul crimei de la Gura Șuții, Mediafax oferă noi detalii în legătură cu ancheta deschisă de Parchetul General.

„«Probele biologice ridicate de anchetatori în dosarul uciderii Adrianei aparțin olandezului, informează Parchetul General, care mai subliniază că INTERPOL a comunicat oficial decesul bărbatului. Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au primit rezultatele primelor determinări genetice efectuate în cauza Gura Șuții, privind uciderea unei minore. Acestea indică faptul că probele biologice prelevate cu ocazia cercetărilor de la fața locului aparțin persoanei de cetățenie olandeză, suspectată de săvârșirea infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal, agresiune sexuală și omor calificat», informează Parchetul General. Totodată, prin intermediul INTERPOL  a fost confirmat decesul bărbatului”, scrie Mediafax.

În cazul “Caracal”, mama Luizei a fost amendată pentru că a refuzat să i se preleveze noi probe ADN.

„Monica Georgeta Melencu, mama Luizei, fata de 18 ani dispărută în luna aprilie la Caracal, a fost amendată, joi, cu 5.000 de lei de procurori, după ce a refuzat să se prezinte pentru a i se preleva probe biologice în vederea unei noi expertize AND”, au informat, pentru Agerpres, oficiali ai DIICOT.

 

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Seară frumoasă!

Criză la Bruxelles, în cazul numirii noilor comisari europeni was last modified: septembrie 27th, 2019 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: