Contribuții sociale

14 feb. 2018
Vizualizari: 2121

O.U.G. nr. 3/2018 privind unele măsuri fiscal- bugetare (*intrare în vigoare: 8 februarie 2018, M. Of. nr. 125/ 8 feb. 2018)

Modificările aduse prin această ordonanță de urgență se referă, în principal, la mecanismul de compensare a veniturilor salariaților care sunt scutiți de impozit pe venit (conform art. 60 Cod fiscal), inclusiv cei detașați precum și a salariaților plătiți de angajatori din străinătate. De asemenea, se reglementează modul de calcul al contribuțiilor sociale pentru salariații part- time (cu timp parțial de muncă).

1. Mecanismul de compensare

Prin O.U.G. nr. 3/2018 a fost introdus un mecanism prin care o parte din contribuția de asigurări de sănătate (CASS) este suportată de la bugetul de stat, astfel încât salariații să își păstreze salariile nete din luna decembrie 2017.

1.1. Beneficiari. Prevederile O.U.G. se aplică în cazul următoarelor categorii de salariați:

a) persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate pe baza contractului individual de muncă (CIM) sau a actelor de detașare, în vigoare la 31 decembrie 2017 care îndeplinesc următoarele condiții:

– sunt scutiți de la plata impozitului pe venit conform art. 60 Cod fiscal (persoane cu handicap grav sau accentuat, programatori, personalul din domeniul cercetare-dezvoltare și inovare, activități cu caracter sezonier – pentru CIM cu durata de 12 luni);

salariul brut lunar a fost majorat cu minim 20% față de cel din luna decembrie 2017.

b) persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori:

– din state care nu intră sub incidența legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte; sau

– care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanță în România și care datorează CASS în România, potrivit prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.

1.2. Compensarea. Conform mecanismului de compensare, CASS care se reține din salariul angajatului se calculează după formula:

CASS = Venit brut (2018) – CAS (2018) – Salariu net (dec. 2017)

Diferența dintre CASS calculat conform Codului fiscal (10% din venitul brut) si CASS reținut (conform formulei de mai sus) se va înregistra în declarația 112 ca sumă dedusă (va fi suportată din FNUASS).

Aceste prevederi se aplică începând cu veniturile lunii ianuarie 2018 (se pot depune declarații rectificative până la 31 decembrie 2018) și sunt valabile numai în anul 2018.

2. Modificare baza de calcul CAS

O.U.G. nr. 3/2017 elimină baza de calcul plafonată pentru CAS aferentă indemnizațiilor pentru concedii medicale prevăzute la art. 139, art. 143 și art. 144 Cod fiscal.

3. Contribuții pentru contracte part-time

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În cazul contractelor de muncă part-time, pentru care venitul brut lunar este sub salariul minim brut pe economie se stabilește următoarea regulă:

Dacă CAS și CASS calculate conform Codului fiscal (25% respectiv 10% din baza de calcul) sunt mai mici decât CAS și CASS calculate la nivelul salariului minim, diferența va fi suportată de către angajator în numele beneficiarului.

4. Norme metodologice

În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acestei O.U.G. (până pe 23 februarie 2018) se vor emite norme metodologice de aplicare a O.U.G. nr. 3/2017, aprobate prin OPANAF.

Contribuții sociale was last modified: februarie 14th, 2018 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: