Comisia Europeană – îngrijorată de modificările aduse legilor justiţiei din România

25 ian. 2018
Vizualizari: 667

Pentru pasionații tenisului și nu numai, calificarea Simonei Halep în finala de la Australian Open, după un meci care a ținut asistența cu sufletul la gură, este de departe cea mai importantă știre a zilei.

„Finala de la Australian Open, disputată între liderul 1 și 2 mondial, are o miză uriașă atât pentru Simona Halep, cât și pentru Caroline Wozniacki. În joc este nu doar locul 1 WTA, ci și câștigarea primului trofeu de Grand Slam. În cazul locului 1 WTA, calculele sunt simple: cine va câștiga finala de sâmbătă, se va afla de luni pe prima poziție. Pe de altă parte, cele două încearcă să câștige primul titlu de Grand Slam, și Halep, și Wozniacki având trei finale la acest capitol. Finala de la Australian se va disputa sâmbătă, de la ora 10.30 (ora României)”, scrie azi Cotidianul.

Și ca să rămânem la capitolul știri pozitive despre România și români, ar mai trebui amintită declarația ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, în legătură cu stadiul pregătirilor României pentru exercitarea Președinției Consiliului UE.

„«De multe ori, noi avem tendința – și o spun cu tristețe – de a spune că România este în decalaj. Am plăcerea să vă informez că România nu este în decalaj. (…) Președinția noastră are loc într-un moment important, mai ales pentru că pe durata Președinției noastre vorbim de finalizarea mandatului actualei Comisii și Parlamentului European și vorbim, de asemenea, de evoluțiile care au loc cu privire la discuțiile privind viitorul Europei, discuții care sperăm să fie finalizate și să genereze un summit, Summit-ul de la Sibiu, care să genereze o agendă strategică în perspectiva 2024, care să fie constructivă. Suplimentar, pe durata Președinției noastre, o să avem o discuție despre Cadrul financiar multianual, o discuție importantă despre bugetul european. România va participa la acest proces – nu știm gradul în care va participa încă. Cu siguranță există dorințe ca finalizarea discuțiilor să aibă loc pe perioada Președinției noastre. Însă există state care nu își doresc acest lucru, deoarece consideră că e nevoie de o discuție mai largă», a declarat el, cu ocazia evenimentului de lansare a dezbaterilor din cadrul Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul UE «EU-RO 2019»”, scrie Agerpres.

Președintele și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Frans Timmermans, au dat publicității, miercuri, o declarație comună în care își exprimă îngrijorarea față de evoluțiile recente din România și subliniază că CE avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și va analiza în detaliu modificările finale aduse legilor justiției.

Declarația a stârnit luări de poziții la București.

„Fostul președinte Traian Băsescu susține că legile justiției aveau nevoie de modificări, pentru «ca Justiția să poată face acel salt calitativ de care avem nevoie», iar cei care au înțeles că prin reforma din Justiție nu se fac progrese, ar trebui să citească și să vorbească în cunoștință de cauză. «Pentru a nu fi victime ale manipulării, trebuie să citim! Eu am citit! Legile nr. 303, 304 și 317, toate din 2004, au aproape 14 ani de când sunt în vigoare. Cu minusurile și plusurile lor, acestea au fost legile prin care justiția și-a dobândit independența în relația cu politicul», a scris fostul șef de stat pe contul său de Facebook”, notează News.ro.

„Mesajul adresat României de Jean Claude Juncker și de Frans Timermans reprezintă un «foc de avertisment», scrie EUObserver, citând surse UE, care au adăugat că CE nu exclude utilizarea mecanismului privind statul de drept lansat în cazul Poloniei în ceea ce privește reforma sistemului judiciar”, mai arată News.ro.

Și tot Comisia Europeană sancționează România în legătură cu modul de implementare a Directivei privind stocurile petroliere.

„Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a implementat și nu a aplicat corect Directiva privind stocurile petroliere. Actul prevede că statele membre sunt obligate să asigure menținerea și disponibilitatea unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere pentru a garanta siguranța aprovizionării cu resurse petroliere a UE. Directiva privind stocurile petroliere trebuia transpusă până la 31 decembrie 2012”, scrie Cotidianul.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a întâlnit, marți, cu reprezentanți ai Băncii Mondiale cu care a discutat pașii necesari pentru realizarea proiectului „Cartierul pentru Justiție”, care vizează regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată din București și parchetelor de pe lângă acestea, precum și a altor instituții din sistemul judiciar”, informează News.ro.

„«Conceput a fi un complex urbanistic, proiectul își propune să asigure sediile instituțiilor aparținând sistemului judiciar, iar schema funcțională a Cartierului pentru Justiție va avea în vedere regruparea spațiilor destinate instanțelor de judecată și parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în București, precum și a altor instituții din sistemul judiciar», precizează Ministerul Justiției”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Comisia Europeană – îngrijorată de modificările aduse legilor justiției din România was last modified: ianuarie 25th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: