Centenarul Marii Uniri, sărbătorit în toată Europa

29 nov. 2018
Vizualizari: 1500

Cu doar o zi înainte de Centenarul Marii Uniri și a Zilei Naționale, românii celebrează acest eveniment, nu numai la Alba Iulia și la București, ci și în marile capitale ale lumii, prin concerte, spectacole, expoziții tematice sau diverse alte evenimente organizate de ICR.

„ICR Bruxelles prezintă, în colaborare cu Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE și cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția foto-documentară «Martirii Marii Uniri». Destinele unei generații de excepție. […] ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei, va organiza la Madrid, în perioada 29 noiembrie – 28 decembrie, o serie de evenimente de diplomație culturală de înaltă ținută. Seria evenimentelor va debuta pe 29 noiembrie, cu un recital extraordinar de pian susținut de Cristian Niculescu, care se va desfășura în impozanta sală de concerte a Ateneului din Madrid. […] Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, în colaborare cu ICR, sărbătoresc Ziua Națională a României printr-un concert în interpretarea renumitului muzician român, maestrul Gheorghe Zamfir, și a instrumentiștilor din orchestra Frații Cazanoi din Republica Moldova”, relatează Cotidianul.

Reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, Rodica Aida Popa, de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) – Secția Penală, a apreciat marți, la Alba Iulia, că timpul va putea să spună dacă modificările la Legile justiției, care au fost adoptate, sunt bune sau mai puțin bune.

„Că sunt bune sau mai puțin bune, nu poate să ne spună decât timpul, prin modul în care deciziile se vor pronunța în baza acestei legi”, a spus judecătoarul Rodica Aida Popa, care a lansat marți, la Alba Iulia, volumul „Înalta Curte de Casație și Justiție, 1918-2018, un secol în asigurarea unei practici judiciare unitare”, notează Agerpres.

Judecătoarea Rodica Aida Popa a mai arătat că modificările la legile justiției, „care au fost adoptate și care sunt în vigoare”, reprezintă „un efort” al tuturor celor care lucrează în justiție, dar și al Parlamentului.

„«Consultarea a fost pe toate nivelurile în domeniul justiției, inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție, acolo unde a înțeles să evalueze critici de neconstituționalitate prin prerogativa sa de control a priori de constituționalitate, a sesizat Curtea Constituțională, în vederea controlului de constituționalitate, și prin deciziile pe care CCR le-a pronunțat, a dat verdict de neconstituționalitate pe anumite prevederi sau chiar pe alte dispoziții legale, deci s-a realizat un control de constituționalitate prin consultarea tuturor factorilor și, iată, că legile sunt în vigoare», a mai spus Rodica Aida Popa”, scrie Agerpres.

După ce Curtea de Apel București a decis anularea hotărârii Colegiului de Conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în baza căreia au fost trase la sorți noile complete de cinci judecători, Adunarea generală a judecătorilor de la ÎCCJ a stabilit că va acorda noi termene în dosarele programate pentru ședințele din 3 și 10 decembrie a.c.

„Adunarea generală a judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a transmis că există un blocaj în funcționarea completelor de 5 judecători, care nu-și pot desfășura activitatea, iar la ședințele din 3 și 10 decembrie se vor prezenta judecătorii din completele extrase în luna noiembrie. Aceștia, însă, vor acorda noi termene de judecată”, scrie News.ro.

Tema protocoalelor secrete revine în paginile presei din România.

„Curtea Constituțională a României a amânat miercuri, pentru 11 decembrie, analizarea sesizării președintelui Camerei Deputaților privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public, pe de o parte, și Parlament, Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe judecătorești, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 și 2016”, au precizat, pentru Agerpres, surse din CCR.

Pagina externă este deschisă de către noul conflict dintre Rusia și Ucraina, din Marea Azov. Petro Poroșenko, Președintele Ucrainei, a solicitat statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice să trimită nave în Marea Azov, acolo unde Rusia ține sechestrate trei ambarcațiuni militare ucrainene, care au vrut să treacă din Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci, în apropierea regiunii disputate Crimeea.

„«Nu putem accepta politicile agresive ale Rusiei. Prima oară a fost Crimeea, apoi estul Ucrainei, acum vrea Marea Azov», a adăugat Poroșenko, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că se consideră «împărat rus»”, notează Mediafax.

„Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat joi Kievul la reținere, după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a cerut ca Kievul să fie susținut cu nave NATO la Marea Azov, în urma incidentului armat de duminică în largul Crimeei, relatează AFP”, citată de News.ro.

Merkel a promis să abordeze acest subiect cu Vladimir Putin, la summitul G20. Cancelarul a promis să facă totul pentru ca zona de coastă ucraineană, mai ales orașul Mriupol, să rămână accesibilă pe cale maritimă.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat azi că a propus Rusiei și Ucrainei ca el să joace un rol de mediator în criza între cele două țări la Marea Azov.

„«Putem să ne asumăm un rol de mediator aici? Am vorbit cu ambele părți», a declarat Erdogan într-o conferință de presă, joi, înainte să plece către Argentina, unde participă la summitul G20 vineri și sâmbătă”, scrie News.ro.

Conflictul de la Marea Azov pare că va fi tranșat la Summitul G20.

„Statele Unite au confirmat organizarea unei întâlniri între Donald Trump și Vladimir Putin, în marja summitului G20, sâmbătă, la Buenos Aires, a dat asigurări joi Kremlinul, relatează Reuters”, mai notează News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

La finalul Revistei, nu ne rămâne decât să vă spunem:

La mulți ani, România!

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit în toată Europa was last modified: noiembrie 29th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: